avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna ziua.
Ma numesc Simona, sunt angajata la o firma privata de 6 luni si sunt insarcinata in 7 luni. Eu nu pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, deoarece inaite de a ma angaja la aceasta firma am avut intrerupere de 3 saptamani, timp in care nu am lucrat nicaieri, din acest motiv am hotarat impreuna cu sotul meu sa intre el in concediu de cresterea copilului,deoarece el lucreza de 8 ani fara intrerupere.
Intrebarea mea este, daca, eu fiind angajata inca, sunt obligata sa intru in concediu de maternitate (cel de 126 zile). Eu as vrea sa renunt la acest drept, deoarece din cate am inteles banii pe acest concediu ii voi primii de la angajator ( iar de la acesta o sa-i primesc atunci cand ii deconteaza lui de la casa de asigurari, adica peste vreo 2 ani). As vrea sa stiu daca in aceasta situatie, cand eu nu beneficiez de concediu de maternitate, sotul meu poate depune dosarul de indemnizatie imediat ce se naste copilul, sau trebuie sa mai astepte cele 43 zile minim?
A dori sa va mai intreb, in cazul in care renunt la concediu de materniate, solutia pentru a-mi inceta activitatea la locul de munca, este sa-mi dau demisia, sau cum ma sfatuiti dvs. ca ar fi mai bine?

Va multumesc pentru intelegere.
O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:47, 12 Martie 2013
concediu de maternitiate este un drept doar al dvs. Angajatorul v-l plateste ca orice concediu medical si , ulterior recupereaza sumele de la casa de asig de sanatate. Trebuie sa va plateasca in luna urmatoare nu sa astepte decontarea. refuz sa cred ca angajatorul dvs. nu palteste nici un concediu medical ( cum este si cel de maternoitate pe acesta justificare) nu vi-l plateste faceti plangere la CAS si-i vor aplica amend. CAS deconteaza dupa ce el plateste nu inainte cum sustine angajatorul. cat despre sotul dvs, anu poate obtine decta dupa concediu de maternitate, deci dupa cele 43 de zile minime legale.
Buna ziua!
Daca aveti doar 3 saptamani intrerupere pe parcursul perioadei de 12 luni anterior nasterii copilului puteti beneficia de CCIC, deoarece se iau in calcul si fractiunile de norma (adica o luna lucrata doar patial).
Concediul de maternitate il puteti lua doar d-voastra, iar plata, dupa cum spunea di dna av. antoanela, se plateste ca si un CM, adica il veti primi lunar, de la angajator, iar angajatorul deconteaza ulterior plata. Daca nu face plata, nu poate deconta, cel putin prima luna.... Chiar daca intarzie plata, in nici un caz nu ajungeti la 2 ani, totusi, puteti primi bani cu intarziere de 1 luna- 2 poate....
Sotul d-voastra poate intra in concediu doar dupa ce terminati CM. Daca refuzati intrarea in concediu de sarcina si lauzie, cred ca poate depune dosarul imediat....o sa ma interesez si revin, daca nu va lamureste altcineva intre timp.
In ceea ce priveste incetarea CM d-voastra la locul actual de munca...nu stiu la ce anume va referiti..... demisia este doar decizia d-voastra si o puteti inainta oricand doriti. Atata timp cat sunteti insarcinata sau in concediu de sarcina si lauzie nu puteti fi concediata. Daca doriti sa plecati de la locul actual de munca....demisia o aveti tot timpul la indemana....
1. - Dvs. puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati avut 12 salariu sau concedii medicale si concediu de maternitate.
- Salariul putea fi obtinut de la mai multi angajatori iar pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt permise si fractiunile de luna (va redau mai los textele de lege explicative).

2. Nu sunteti obligata sa luati tot concediul de maternitate ci numai cel de lauzie (postnatal) de 42 de zile (dar spre binele sanatatii dvs.si a copilului ar fi bine sa luati tot concediul de maternitate de 126 de zile).

3. Fie dvs. fie sotul puteti beneficia de CCC cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. Angajatorul este obligat sa va plateasca indemnizatia pentru concediul de maternitate (am sa va redau mai jos textele de lege explicative).

5. - De ce doriti sa va incetati contractul individual de munca (CIM)?
- Pe perioadele in care sunteti in concediu de maternitate sau in CCC aveti CIM suspendat iar angajatorul nu va poate concedia.

6. - Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

- Asadar, daca nu vi se platesc certificatele medicale, sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

7. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil silviadinu silviadinu Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 luni.Am fost data afara pe 28 decembrie 2012, cand aveam 3 luni, si dosarul pentru somaj l-am depus pe 16 ianuarie 2013. As ... (vezi toată discuția)
Drept pentru indemnizatie crestere copil nykolla nykolla buna ziua,sunt insarcinata in 5luni si jumatate..la actualul loc de munca muncesc de pe data de 26.05.2015....inainte sa muncesc aici am lucrat la alt loc de ... (vezi toată discuția)