avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... impozit pe venit asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

impozit pe venit asociatie de proprietari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in legatura cu 3 intrebari pe care le am:

1. asociatia de proprietari din care fac si eu parte, are venituri lunare din urma inchirierii acoperisului unei firme private. Acel venit din cate stiu eu nu este declarat la finante pe motiv ca se foloseste acea suma pt intretineri reparatii si modernizari ale proprietatii comune. Eu stiu ca legea spuen ca venitul investit in proprietatea comuna este scutit de impozit dar nu trebuie totusi declarat? Ce repercursiuni poate avea acest lucru asupra asociatiei de locatari?

2. administratoarea este in contract de conventie civila...cand am intrebat daca asociatia nu trebuie sa declare la finante lunar suma pe care i-o plateste ea a raspuns ca face declaratie lunara cu semnatura electronica asupra sumei pe care o primeste de la asociatie..la cei de la finante. Asociatia nu trebuie totusi sa depuna vreo declaratie periodica la finante?

3. Exista vreo posibilitate legala pt ca in cazul in care trebuie facuta o reparatie la bloc sa nu trebuiasca sa se faca neaparat cu o firma privata sau cu un PFA ci cu un meserias pe care sa il platim astfel incat sa fim "acoperiti" legal?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:57, 21 Martie 2013
eu nu m-am referit la lucrari mai mari sa zic asa..ci de exemplu la sudat-ul unor balamale la usa de exemplu..sau desfundatul de urgenta a canalizarii comune a blocului...lucrari pentru care e greu sa gasesi o firma sau un PFA. In general o firma nu se deplaseaza doar pt a face 2 suduri. Persoana care fac lucrul acesta trebuie platita si voiam sa facem lucrul acesta legal chiar daca acea persoana nu e PFA.
"iar din cate stiu la finante declaratia pe venit a acut-o doar administratoare nu si asociatia. Sper sa nu avem probleme"
Din ceea ce spuneti ca ati ati aflat de la dna administrator inteleg ca depune lunar prin semnatura electronica situatia contributiilor. Acest lucru nu-l poate face oricine si cred ca informatia pe care o aveti in legatura cu acea conventie civila nu este tocmai exacta. Este posibil ca dna administrator sa presteze aceasta activitate, fiind PFA, in baza unui contract de administrare. Declaratia pe care o trimite prin mijloace electronice la ANAF trebuie sa aiba incluse si contributiile platite de asociatie pentru personalul angajat (ex.: personal de curatenie).
Toate bune!
ea are conventie civila de prestari servicii, am vazut acel act..semnat intre ea si asociatie. Eu nu ma pricep prea bine la lucrurile acestea dar stiu sigur ca ea nu e PFA si totodata lucreaza tot cu contract de conventie civila si ca brooker de asigurari. Totodata are si semnatura electronica, iar cand am intrebat-o daca trebuie sa faca si asociatia declaratie lunar in legatura cu salariul pe care il primeste, a zis ca nu mai e nevoie pt ca ea declara lunar venitul pe care il primeste de la noi.
M. Gradinaru a scris:

.....Declaratia pe care o trimite prin mijloace electronice la ANAF trebuie sa aiba incluse si contributiile platite de asociatie pentru personalul angajat (ex.: personal de curatenie).
Nu neaparat. Daca nu are CIM sau contracte de mandat declarate in 112, contributiile sunt numai pentru asigurat plus impozitul pe veniturile din conventii civile.

Dar, sigur, trebuie depusa declaratia in numele asociatiei pentru ca ea are contract cu asociatia care retine impozitul la sursa, inclusiv bruma de contributii pe care le plateste pentru aceste conventii civile.
Pe listele de intretinere figureaza si indemnizatia ei si a celorlalti care lucreaza pentru asociatie (daca mai sunt!), deci ar trebui ca la dosarul lunar sa existe dovada acestor contributii (decl.112 - pe numele asociatiei) si dovada platii acestor contributii + impozit + stat de plata cu semnatura ei ca si-a primit indemnizatia neta.
Altfel, daca depune in numele ei aceasta declaratie, cum dovedeste ca sumele puse pe liste sunt adevarate? Pune copii ale declaratiei ei? Si in acest caz pune cate o conventie civila lunara atasata acestei declaratii? Sau cum face?

Pentru lucrari de mici proportii puteti face conventii civile cu orice persoana care va "surubareste" la cate ceva prin asociatie.

Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile fiscale ale asociatiilor de proprietari catre stat elga50 elga50 Cititi acest articol aparut in data de 13.07.2012 pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite la o asociatie de proprietari chrissttina1982 chrissttina1982 buna ziua! cum se calculeaza salariul net intr-o conventie civila cu 4 ore pe zi la o asociatie de locatari, tinand cont ca angajatul mai are un contrcta de ... (vezi toată discuția)