avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim brut pe economie 3300000 lei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim brut pe economie 3300000 lei

Stiu de la inceputul anului 2005 ca urmeaza sa se publice noul contract colectiv de munca la nivel national. Astazi, la ITM mi s-a spus ca s-a publicat deja din februarie si ca salariul minim a fost stabilit la 3300000 lei, cu incepere de la 1 februarie 2005!
Am gasit, in sfarsit monitorul si am citit cu atentie textul contractului: acolo scrie clar ca salariul minim brut va fi de 3300000 lei incepand cu data de 1 ianuarie 2005!!!
As dori sa stiu care este data exacta cu care se aplica prevederile prezentului contract colectiv de munca la nivel national, daca el a fost publicat in Monitorul Oficial din 22.02.2005?
Imi recunosc greseala: este adevarat, contractul colectiv de munca la nivel national intra in vigoare de la data inregistrarii la MMSSF. Aceasta data este 31 ianuarie. Cat despre obligativitatea salariului minim stabilit prin contractul colectiv, indraznesc sa am o opinie distincta. Angajatorul poate fi sanctionat pentru neacordarea salariului de 3.300.000 deoarece nu a respectat prevederile art.238 care zice ca un CIM nu poate cuprinde drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv.
Conform art.276 lit.d) amenda este intre 20 si 50 de milioane lei (chiar mai mare decat cea pentru nerespectarea salariului minim brut).
Poanta de 1 aprilie.
Cand dai o stire o dai cu exactitate. Nr. si data, monitor oficial, nr. si data si denumire lege, decret , ordonanta etc.
este adevarat ca salariul minim pe economie este de la data de 01.02.2005 3.300.000 - confirmat de itm(publicat in MO)
La Iasi, ITM impune salariul minim de 3300000 lei incepind cu 01.02.2005, celelalte institutii abilitate se abtin, deocamdata. Exista situatii similare in alte judete? S-a elucidat undeva dilema cine este mai tare:HG 2346/14.12.2004 sau CCMN si Codul muncii? Daca sunt acceptate prevederile CCMN nu vor trebui recalculate si salariile bugetarilor?
conf. legii 130/1966 cu privire la contractele colective de munca, se precizeaza ca acestea intra in vigoare de la data inregistrarii lor - adica pt. CCM 2001/2005 de la 31.01.2005

deci salariul minim brut este de 3300000 lei de la 01.02.2005

ps. in codul muncii scrie ca toti angajatorii, indiferent de forma de capital, trebuie sa se supuna prevederilor CCM la nivel national, daca nu au inregistrat un alt contract colectiv de munca la nivel de ramura sau de unitate cu prevederi superioare celor din CCM la nivel national

Alte discuții în legătură

Salariul minim va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei chestiuni: salariul minim pe economie este de la 01.02.2005 in cuantum de 3.300.000 lei ?

timi (vezi toată discuția)
Salarii si contributii ContSters70070 ContSters70070 Am nevoie urgent de ajutor. - Care au fost salariile minime pe economie incepand cu data de 01.01.2005 pana in prezent si temeiul legal (Lege, HG, OUG, CCM... ... (vezi toată discuția)