avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale donatia facuta de un SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

donatia facuta de un SRL

Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Popescu , Avocat 13:54, 12 Octombrie 2012
Un spital, un azil de batrani este persoana juridica?Pot eu ca srl sa donez spitalului sau azilului 100 de conseve de carne?Sau ii spun sponsorizare sau poate mecenat...?????
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Bineinteles ca se pot face sponsorizari catre azile si spitale.
Citeste lista de beneficiari, aceste institutii sunt publice si sunt incluse in enumerare.

Alberto Kurtyan
Potrivit legislaţiei în vigoare, în vederea efectuării de acte de comerţ, persoanele fizice sau juridice se pot asocia şi pot constitui societăţi comerciale. Scopul pentru care iau naştere societăţile comerciale este efectuarea de acte de comerţ în vederea obţinerii de profit.
Existenţa societăţilor comerciale este circumstanţiată scopului pentru care a intervenit un acord de asociere, acestea neputând avea drepturi şi nici să îşi asume obligaţii care exced scopului declarat şi având, aşadar, capacitate de folosinţă limitată.
Menţionez că opinia majoritara este ca o societate comercială nu are capacitate de folosinţă pentru a efectua acte cu titlu gratuit. Potrivit acestei opinii, donatiile, remiterile de datorie, etc ale unei societăţi comercială sunt lovite de nulitate absolută şi, prin urmare, orice persoană interesată se poate adresa instanţei pentru a cere constatarea nulităţii acestora (ex. acţionarii minoritari, creditorii Societăţii).

Totuşi, există şi opinia conform căreia a societate comercială are capacitate de folosinţă de a efectua cu titlul de excepţie acte cu titlu gratuit, dacă acestea sunt în legătură cu realizarea scopului său juridic, opinie pe care nu o imbratisez
...(1) Administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul poate introduce la judecatorul-sindic actiuni pentru anularea constituirilor ori a transferurilor de drepturi patrimoniale catre terti si pentru restituirea de catre acestia a bunurilor transmise si a valorii altor prestatii executate, realizate de debitor prin urmatoarele acte:
a) acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii; sunt exceptate sponsorizarile in scop umanitar; ...citat din legea 85/2001?...ma rog aia cu insolventa in care vaz ca apare ca posibila actul cu transfer gratuit de la un comerciant...
Si eu sunt de parere ca societatea comerciala poate face, ocazional, acte cu titlu gratuit. Intr-adevar scopul societatii este obtinerea de profit, dar asta nu inseamna ca ea are obligatia sa caute profitul in fiecare operatiune. Daca per total are profit, nu vad de ce ar fi o problema sa faca si o donatie, cu atat mai mult cu cat nu e in dauna creditorilor sau in beneficiul asociatilor/administratorilor.

In plus, si articolul citat de ovi_dragomir duce la aceeasi concluzie.

Alte discuții în legătură

Donatie catre persoana fizica mari.a mari.a Buna seara, Spuneti-mi va rog daca este ok ca firma sa doneze un autoturism unei persoane fizice. Firma este pe profit, cum ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare GEORADU1971 GEORADU1971 cum pot beneficia de o sponsorizare pentru achizitionarea de proteze auditive pentru un copil minor,prin contract de sponsorizare sau de mecenat ? M-i s-a ... (vezi toată discuția)
Donatie ella2389 ella2389 Am nevoie urgent sa stiu daca donatiile sunt impozitate in vreun fel...in speta in care o firma doneaza o suma de bani unei persoane cu dizabilitati? Va rog ... (vezi toată discuția)