avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

Va rog sa ma sfatuiti! In absenta contractului ca inscris doveditor al existentei drepturilor si obligatiilor, ce alte inscrisuri pot fi acceptate de catre instanta pentru emiterea somatiei de plata. (ex. comanda, facturi acceptate, procese verbale de receptie a lucrarii; in ce conditii pot substitui existenta contractului? Daca ati intampinat situatii asemanatoare, va rog sa-mi impartasiti din experienta dumneavoastra.)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lucianiculae , utilizator 12:42, 17 Mai 2005
zgsh

Daca factura a fost acceptata, este suficient.
Referitor la penalitati, mergeti pe art. 3 din OG nr. 9/2000, modufucat prin Legea nr. 356/2002:
"Art. 3. - Dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii
Nationale a Romaniei.

Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianti cei care fac fapte de comert, avand comertul ca o
profesiune obisnuita, si societatile comerciale.

In toate celelalte cazuri dobanda legala se stabileste la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a
Romaniei, diminuat cu 20 %.

Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in functie de care se stabileste dobanda legala,
este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si
cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.

Dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei se calculeaza ca medie, ponderata cu volumul
tranzactiilor, intre dobanda la depozitele atrase de Banca Nationala a Romaniei si vanzarile reversibile de
titluri de stat efectuate de aceasta in luna anterioara celei pentru care se face anuntul.

Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei."
Calculati exact, ca sa dati caracter cert si acestei sume. Succes.
Indicat ar fi sa obtii o confirmare, scrisa, a debitului.
Tertipuri: nu recunoaste suma sustinand ca e achitata sau ca nu a primit marfa integral, solicita efectuarea unei expertize pentru stabilirea reala a debitului, etc.
daca este vorba de lucrari de renovare sau reparatii, poti face foto din care sa se vada ca beneficiarul se foloseste de acele spatii; chiar daca exista obiectiuni in ce priveste calitatea lucrarilor, beneficiarul nu poate retine intreaga suma la care s-a obligat; insista pe plata integrala a facturilor, iar eventualele defecte le poti remedia ulterior platii facturilor, (pe cheltuiala ta) la o data stabilita de comun acord.

lucia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati, dobanzi sm23 sm23 in situatia in care nu am contract incheiat ci doar factura semnata de catre debitor, ce penalitati pot percepe si in baza carui act normativ? (vezi toată discuția)
Penalizari de intarziere elenaionila elenaionila as dori sa stiu ce dobanda penalizatoare se aplica in cazul neplatii unei facturi la termen, in cazul in care nu exista un contract de vanzare cumparare? imi ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala triton10 triton10 Buna ziua As vrea sa stiu care este dobanda legala pentru obligatiile comerciale si civile stabilite in valuta. Multumesc. (vezi toată discuția)