avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigii de munca / drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigii de munca / drepturi banesti

Buna seara tuturor membrilor si cititorilor prezentului forum. situatia cu care ma confrunt este urmatoarea, sotia mea a incheiat un contract de munca in prima faza pe o perioada determinata de 3 luni, cu o importanta firma de asigurari.
Dupa numai o luna si jumatate, in urma fuzionarii acesteia cu un alt jucator important de pe piata asigurarilor, s-a luat decizia concedierii in masa datorita excedentului de personal. Bineinteles ca aceasta concediere s-a produs in mod abuziv, fara un preaviz reglementat de lege ci incepand cu a doua zi. De " bun simt " in aceasta decizie de concediere au stipulat acordarea unei compensatii de 50% din salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Incepand din acel moment, au urmat numeroase demersuri in incercarea de recuperare a drepturilor salariale cuvenite, am facut 3 solicitari scrise cu nr de inregistrare din partea angajatoarei, parte direct la sediul acesteia, parte prin posta cu confirmare de primire in care am cerut drepturile salariale restante.
Neavand nici un rezultat am depus o sesizare la ITM, in urma controlului acestora au fost amendati si obligati sa ne plateasca restantele. Alta luna de zile scursa..acelasi rezultat...
In ultima faza am deschis proces impotriva fostei angajatoare, bineinteles ca am avut castig de cauza si a fost obligata la plata drepturilor salariale restante implicit a inca unui salariu compensatoriu ca despagubiri morale.
Normal ca fosta angajatoare, beneficiind de o aura de nesimtire si indolenta de la mama natura, a decis sa faca recurs fara a conta catusi de putin ca au trecut mai bine de 6 luni de cand nu si-au respectat indatoririle contractuale. Termenul " scurt " prevazut de lege in cazul litigiilor de munca a fost fixat la Curtea de Apel tocmai in.......Septembrie 2013....
Acum vin eu si va cer sfatul:
Cum e posibil ca cineva care are in mod clar si incontestabil de achiat o suma de bani prevazuta de un contract de munca sa castige asa de mut timp si mai ales......cum as putea sa formulez alte pretentii la modul de a ne platii si o dobanda legala bineinteles, de la data in care aceste salarii erau scadente si pana la data in care.....ar urma sa se solutioneze aceasta speta?
Cum as putea sa cuantific aceasta suma?

Va multumesc si va stau la dispozitie si cu alte detalii pentru intelegerea mai bine a problemei de mai sus.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 24 Septembrie 2013
Puteti sa va adresati unui executor judecatoresc si sa executati silit hotararea de la fond (nu este necesar sa asteptati solutionarea recursului). De asemenea se poate face plangere penala pentru neexecutarea hotararii.
Codul muncii:
Art. 261. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Art. 274. - Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept.

cu privire la cuantificarea drepturilor salariale: solicitati executorului judecatoresc ca un expert contabil autorizat de MJ sa efectueze o expertiza in cadrul procedurii de executare prin care sa calculeze drepturile salariale
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angic a scris:

......
cu privire la cuantificarea drepturilor salariale: solicitati executorului judecatoresc ca un expert contabil autorizat de MJ sa efectueze o expertiza in cadrul procedurii de executare prin care sa calculeze drepturile salariale



Dacă prin titlul executoriu nu au fost acordate dobânzi, penalităţi sau alte asemenea sume care să poată fi stabilite de executorul judecătoresc, acesta din urmă, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligaţiei principale stabilite în bani, indiferent de izvorul ei.

În cazul în care titlul executoriu nu conţine niciun asemenea criteriu, executorul judecătoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare în funcţie de rata inflaţiei, calculată de la data când hotărârea judecătorească a devenit executorie sau, în cazul celorlalte titluri executorii, de la data când creanţa a devenit exigibilă şi până la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în oricare dintre aceste titluri.

Pentru sumele stabilite cu titlu de dobânzi sau penalităţi în una din condiţiile de mai sus, încheierea executorului judecătoresc este titlu executoriu.
Multumesc frumos pentru toate cele de mai sus, mi-au fost de un real folos si voi actiona in consecinta. In fapt, astept inca cateva zile primirea prin posta a cererii formulate de recurs, cu toate ca pe portalul Curtii de Apel a aparut dosarul in cauza impreuna cu data la care a fost fixat termenul de recurs, inca din 21 Martie.
Suntem la o luna distanta si inca nu am primit comunicarea, sunt convins ca nu sunt conditionat de primirea acesteia pentru a putea merge la registratura si a depune cererea de preschimbare a termenului de judecata.
Ulterior primirii raspunsului din partea Curtii de Apel, daca se reduce sau nu termenul de judecata, voi contacta si un executor judecatoresc pentru a putea pune in aplicare decizia instantei de fond.
Am sa postez pe viitor deciziile luate de parti in dosarul de mai sus.
Nu sunteti conditionat de primirea cererii de recurs pentru a formula o astfel de cerere ...
Buna ziua,
Revin cu informatii vis-a-vis de procesul descris mai sus, in prima instanta am cerut obligarea paratei la plata drepturilor salariale restante, iar ca prejudiciu moral obligarea acesteia si la plata unei sume egale cu 1,5 salarii.
Instanta de fond a admis ca justificate ambele cereri, obligand parata la plata atat a restantelor salariale cat si a unei sume reprezentand despagubiri aferente prejudiciului, citand art 253 Codul Muncii.
In hotarare, instanta foloseste ca termen potrivit caruia obliga parata la plata despagubirilor cerute, ca titlul de „daune morale”.
De acest aspect s-a legat parata si a atacat Hotararea Instantei de Fond cu recurs, motivand definitia daunelor morale.
In asteptarea recursului, trebuie sa vin cu o intampinare cerand pastrarea hotararii primei instante. Mentionez ca, in cererea formulata catre Instanta, nu am folosit termenul de daune morale, ci acela de prejudiciu moral asa cum rezulta si din art 253 Codul Muncii.

Ma puteti sfatui cu privire la cele de mai sus si la cele ce trebuiesc punctate la intocmirea Intampinarii la Recurs?
Multumesc frumos.



Alte discuții în legătură

Sentinta civila-plata drepturilor salariale campionul2001 campionul2001 \\\'\\\'Prin cererea ....cheama in judecata pe parata ...solicitand obligarea acesteia la plata drepturilor banesti cuvenite pentru zilele lucrate si plata ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta pt cererea de suspendare provizorie a executarii Krissia . Krissia . 1. Am un litigiu de munca, in care am castigat, dandu-se o sentinta pe fond in acest sens. Ulterior, am constatat ca desi exista in cuprinsul hotararii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata ! ITD ITD va rog sa-mi spuneti DACA si IN CE CONDITII,reclamantul intr-un proces civil poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata in favoarea paratului,chiar si ... (vezi toată discuția)