avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigii de munca / drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigii de munca / drepturi banesti

Buna seara tuturor membrilor si cititorilor prezentului forum. situatia cu care ma confrunt este urmatoarea, sotia mea a incheiat un contract de munca in prima faza pe o perioada determinata de 3 luni, cu o importanta firma de asigurari.
Dupa numai o luna si jumatate, in urma fuzionarii acesteia cu un alt jucator important de pe piata asigurarilor, s-a luat decizia concedierii in masa datorita excedentului de personal. Bineinteles ca aceasta concediere s-a produs in mod abuziv, fara un preaviz reglementat de lege ci incepand cu a doua zi. De " bun simt " in aceasta decizie de concediere au stipulat acordarea unei compensatii de 50% din salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Incepand din acel moment, au urmat numeroase demersuri in incercarea de recuperare a drepturilor salariale cuvenite, am facut 3 solicitari scrise cu nr de inregistrare din partea angajatoarei, parte direct la sediul acesteia, parte prin posta cu confirmare de primire in care am cerut drepturile salariale restante.
Neavand nici un rezultat am depus o sesizare la ITM, in urma controlului acestora au fost amendati si obligati sa ne plateasca restantele. Alta luna de zile scursa..acelasi rezultat...
In ultima faza am deschis proces impotriva fostei angajatoare, bineinteles ca am avut castig de cauza si a fost obligata la plata drepturilor salariale restante implicit a inca unui salariu compensatoriu ca despagubiri morale.
Normal ca fosta angajatoare, beneficiind de o aura de nesimtire si indolenta de la mama natura, a decis sa faca recurs fara a conta catusi de putin ca au trecut mai bine de 6 luni de cand nu si-au respectat indatoririle contractuale. Termenul " scurt " prevazut de lege in cazul litigiilor de munca a fost fixat la Curtea de Apel tocmai in.......Septembrie 2013....
Acum vin eu si va cer sfatul:
Cum e posibil ca cineva care are in mod clar si incontestabil de achiat o suma de bani prevazuta de un contract de munca sa castige asa de mut timp si mai ales......cum as putea sa formulez alte pretentii la modul de a ne platii si o dobanda legala bineinteles, de la data in care aceste salarii erau scadente si pana la data in care.....ar urma sa se solutioneze aceasta speta?
Cum as putea sa cuantific aceasta suma?

Va multumesc si va stau la dispozitie si cu alte detalii pentru intelegerea mai bine a problemei de mai sus.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 24 Septembrie 2013
Atunci, in opinia Dumneavoastra, mai necesita argumentare in intampinarea recursului, sau doar formularea cererii de sustinere a hotararii primei instante ?
In raspunsul la intampinare formulati numai argumentele pentru sustinerea primei hotarari si puteti face mentiuni si la aspectul pentru care s-a declarat recurs.
Sper, o ultima intrebare.. in intampinare se mai specifica deliberarea in lipsa a cauzei?
Puteti preciza acest lucru in intampinare: Judecarea in lipsa a cauzei.
Buna ziua,
Sunt profund indignat si sincer in stare de soc..citesc online decizia Curtii de Apel cu privire la actiunea contestata de catre recurent si...nu inteleg ce s-a intamplat. Sper din toata inima sa fie o explicatie si sa ma sfatuiti cum pot actiona in consecinta.
In speta, ca rezumat la cele de mai sus: am actionat in instanta pentru neplata salariului pe SC Omniasig SRL unde am solicitat plata salariilor restante + a inca 1,5 salarii cu titlu de daune morale. Am castigat in Instanta de Fond cu ambele capete de cerere, reclamata a intentat recurs la Curtea de Apel unde a cerut renuntarea pentru cel de al doilea capat de cerere, reprezentand daunele morale ca fiind nefondat.
Aici noi am depus o intampinare la cererea de recurs a recurentei, unde am solicitat respingerea ca nefondat a recursului si mentinerea ca temeinica si legala a deciziei recurate.
Am argumentat obligarea paratei-recurente si la plata celui de al doilea capat de cerere pe care acestia l-au contestat, respectiv plata daunelor morale, argumentand cu art.166 punctul 4 si art.253 Codul Muncii si am asteptat data de 06.09.2013 desfasurarea sedintei Curtii.
In urma cu o ora citesc decizia acesteia pe care o relatez mot-a-mot:

Solutia pe scurt: Dispune comunicarea cererii de renunţare la judecată formulată de intimata-reclamantă . Pune în vedere recurentei să-şi experime poziţia cu privire la acest aspect. Acordă termen la data de 27.09.2013.
Document: Încheiere de şedinţă 06.09.2013

Cum adica dispune cererea de renuntare la judecata formulata de catre intimata - reclamanta cand...in urma cu mai bine de o saptamana am depus la registratura intampinarea pe care am si stampila si prin care am cerut dupa cum puteti vedea mai sus, respingerea ca nefondat a recursului?
Am sunat la Curtea de Apel si mi-au spus sa merg saptamana viitoare cand ajunge dosarul la registratura pentru a lua la cunostiinta.....

Aveti vre-o idee despre ce s-a intamplat si ce e de facut ?

Cu stima

Alte discuții în legătură

Sentinta civila-plata drepturilor salariale campionul2001 campionul2001 \\\'\\\'Prin cererea ....cheama in judecata pe parata ...solicitand obligarea acesteia la plata drepturilor banesti cuvenite pentru zilele lucrate si plata ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta pt cererea de suspendare provizorie a executarii Krissia . Krissia . 1. Am un litigiu de munca, in care am castigat, dandu-se o sentinta pe fond in acest sens. Ulterior, am constatat ca desi exista in cuprinsul hotararii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata ! ITD ITD va rog sa-mi spuneti DACA si IN CE CONDITII,reclamantul intr-un proces civil poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata in favoarea paratului,chiar si ... (vezi toată discuția)