avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit bancar cu ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit bancar cu ipoteca

Buna ziua
Ma aflu in situatia urmatoare: socrii mei (niste oameni extraordinari) si-au ipotecat apartamentul in vederea obtinerii unui credit pentru ca noi , 2 tineri la inceput de drum sa ne facem o casuta pe langa Bucuresti. Creditul este de 80 000 euro pe o peroada de 25 ani cu o rata fixa pe primul an (adica anul 2008) de numai 530 euro (iar euro era in ian 2008 cca 3.4 ron....) iar acum in ian 2009 (la un an de la contractarea creditului...si dealtfel conform contractului) ne asteptat sa se modifice rata deoarece devenea variabila. Cat credeti ca a ajuns rata? doar 740 euro:((. Va dati seama ce lovitura pentru noi. Nu am fost instiintati in scris ....doar la ghiseu cand am fost sa platim rata, ne-a zis casiera ca avem mai mult de plata......am platit , ce sa facem......Va dati seama ca daca atunci cand am inceput creditu plateam cca 1800 ron/luna...acum, cu criza asta si cu lipsa locurilor de munca, etc...platim 3250 ron/luna. Am cerut o recalculare o veirficare a calcului ratei din partea BCR pe site-ul lor la infoBCR dar binenteles ca nu au binevoit sa imi raspunda.....trebuiau in 30 zile sa imi dea un raspuns oficial. Au trecut 60 zile......I-am sunat de 3 ori in acest interval si mi-au spus ca se analizeaza situatia.......timp in care eu platesc de-mi fliuera buzunarele.....
Am citi in contract conditiile de modificare a dobanzi.....e ceva .... incredibil: pomeneste de indici Euribor/Libor mai pune cateva %, mai adauga nu stiu ce dobanda de referinta... , te trimite de la "Ana la Caiafa" de la un articol al altu'.....nimic concret, adica o formula, ceva dupa care sa ma verific cu ei.
Mai am 24 de ani de plata!!!.....Cel mai tare ma doare ca la mijloc este casa socrilor nostrii. Daca as face refinantare pe casa care am facut-o , bancile o vor subevalua si poate ca nici nu acopar creditu de pe apartament (din cauza crizei actuale).
Sunt sigura ca sunt o gramada de oameni in situatii similare...poate mai grave.....dar, am nevoie de o mana de ajutor. Nu stiu unde sa ma adresez.....iar ANPC nu stiu daca e o solutie....(parerea mea....asta din ce am mai aflat de la diversi colegi). As apela la un avocat...o consultanta...contracost binenteles..(acu ' cat mai am cu ce..;) ).
Ma gandesc ca daca ii dau in judecata (pe BCR) pe motiv ca nu are un contract clar/transparent/viabil.......si ca poate castig.........ma trezesc in situatia de a se rezilia contractul cu banca si sa fiu nevoita sa ii restitui banii pe imprumut. ce ma fac atunci?
Va rog.....daca aveti....daca puteti......o mica informatie......ar putea face minuni in viata noastra.
Va multumesc ca a-ti avut rabdare sa cititi intreg "romanu' ".
Cel mai recent răspuns: tutul cristian , utilizator 14:07, 7 Septembrie 2009
Spuneti-mi, va rog, cum pot face o reclamatie catre ANPC si care sunt actele necesare, cu privire la cresterea abuziva a dobanzii din partea BCR (+30%), neinstiintarea cu privire la modificarea acesteia si faptul ca acum cand EURIBOR-ul si dobanda de referinta BNR au scazut nu s-a facut nici o ajustare la dobanda respectiva si nu exista nici o comunicare din partea bancii respective daca si cand aceasta dobanda va scadea.

De asemenea, v-as ruga sa facetzi public modul in care BCR aloca o rambursare anticipata (se stie ca la fiecare 50 eur rambursare credit se mai platesc inca 250 eur dobanzi si comisioane, iar rambursarea anticipata trebuie alocata direct creditului): BCR a alocat o parte din suma rambursata anticipat unei rate deja achitate iar suma deja achitata pentru rata respectiva s-a lasat neoperata in cont.
Concret, dupa ce am achitat la casierie rata scadenta, am intrebat cum pot rambursa bani in avans si mi s–a spus sa depun banii in cont. Am mentionet inca o data ca vreau sa se recalculeza creditul conform rambursarii in avans si mi s-a raspuns: “Aaaa, facetzi o cerere”.
In momentul in care am solicitat consilierului clienti rambursarea partiala in avans a creditului, mi s-a raspuns ca nu pot intrucat nu am cont deschis in EUR. Am intrebat daca se poate deschide si l-a deschis in max 5 min.

Spre surprinderea mea am aflat dupa o luna, in data de 12.05.2009, ca nu s-a alocat suma solicitata conform cererii de rambursare anticipate, o parte din aceasta suma fiind alocata ratei deja platite in data de 13.04.2009 inainte de a depune suma si de a face cerere pentru rambursare anticipata.

Explicatia initiala data de acelasi consilier clienti a fost: “e normal sa se opereza asa pentru ca aveati dobanda si rata restanta” (in fapt totul era achitat la zi).
Explicatia data la o saptamana din momentul depunerii cererii pentru revizuirea alocarii sumei rambursate anticipat a fost: “asa a operat sistemul”.
Deocamdata nu am primit un raspuns oficial final cu privire la aceasta greseala de operare a bancii.

E interesant faptul ca la casierie se solicita uneori (?!) – (inca n-am inteles de ce un casier nu solicita dar celalalt da), un comision de achitare rata scadenta pentru coplatitor.

Avand in vedere modul de comunicare a functionarilor bancari catre clienti: dezinformare, descurajare si “prostire in fatza”, ma intreb daca acesti functionari sunt incompetentzi sau sunt instruitzi sa dezinformeze in scopul maximizarii profitului bancii.
Pe de alta parte, luand in considerare valul de sesizari si reclamatzii privind abuzurile bancilor si faptul ca in general nu se face nimic in sprijinul consumatorului, ma intreb daca si cand se va face ceva real in apararea omului de rand.
buna seara,
si eu am credit ipotecar la bcr si nu mi-a crescut in 5 ani decat cu foarte putin. eu am optat acum 6 ani la dobanda variabila pe toata perioada creditului. aceste credite cu dobanda fixa in primul an sunt cele mai periculoase. nu a vrut nimeni sa va faca un rau intentionat. pur si simplu aceste credite cu dobanda fixa in primul an sunt concepute pt ca persoanele sa se incadreze la o suma cat mai mare, deoarece dobanda fiind mai mica in primul an, si rata este mai mica, astfel incat suma la care va incadrati sa fie mai mare. trecand peste supararea dv care este intemeiata, ganditi-va ca anul trecut v-ati dus la banca si ati cerut suma de care aveati nevoie, acesti 80000 euro. functionarul de acolo v-a dat acel produs la care dv v-ati incadrat pt a lua suma respectiva. daca v-ar fi oferit alt credit, si daca v-ati fi incadrat la 50000 euro, nu ati fi spus ca vreti mai mult? va vorbesc atat din punctul de vedere al brokerului de credite dar si din punctul de vedere al consumatorului.
plus de asta, dv v-a crescut rata atat de mult si din cauza cresterii euro, nu numai din cauza cresterii dobanzii. va spun sincer, prieteneste, ca acele contracte sunt foarte bine realizate, chiar daca nu clare pt consumatorul de rand si nu veti reusi niciodata sa castigati in vreun proces. asta este parerea mea, ca bancile isi iau toate metodele de precautie.
in alta ordine de idei, nu vad in cazul dv ca solutie decat o reesalonare. adica in loc de 25 de ani, sa vi-l duca la 30. poate va sperie perioada mare, dar nu se stie niciodata ce va fi: mai bine sa aveti acum bani pt rata si sa aveti dv posibilitatea ca in 10 ani sa-l achitati in avans, decat sa nu aveti bani de rata acum.
in aceasta situatie sunt foarte multe persoane. sunt sume foarte mari dar asta este, altfel nu aveam cum sa ne facem o casa. referitor la dezinfoarmarea de care spuneti, credeti-ma ca lucrez cu toti functionarii din toate bancile din judetul meu si nici pe departe nu fac intentionat sa dezinformeze; sunt f. slab pregatiti. nu toti, dar unii.......
oricum ar fi, mergeti la sediul respectiv si tot ce vreti sa le transmiteti, le transmiteti in scris, cereti sa vi se dea numar de inregistrare si insistati.
o seara buna!
am credit ipotecar la BCR in euro. am facut imprumutul cu 5% donbanda in 2007 si acum am 10.1%. in contract formula de calcul nu mentioneaza nici un indice EURIBOR sau dobanda de referinta. totul este in functie de dobanda interna a bancii. bineanteles ca m-am lovit si eu de marlania BCR in care atunci cand a crescut dobanda (sf 2008), s-a motivat cu cresterea EURIBOR. acum cand acesta a scazut, dobanda ramane constanta. este legal sa nu depinda dobanda mea de nici unul din indicii EUROBOR, dobanda de referinta bnr?
Am un credit de nevoi personale pe numele meu cu ipoteca apartament pe numele parintilor mei si as dori de comun acord cu parinti mei sa trecem apartamentul pe numele meu cum ar trebui procedat si daca se poate... in cazul in care apartamentul este inca ipotecat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar la banca florenta_22 florenta_22 In primul an am avut rata fixa 302 euro/ luna, am \"prins\" o oferta cu dobanda curenta de 5.8 %/an, in anul urmator-2009 ne-a crescut rata la 446 euro/luna,cu ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale cu ipoteca si riscul de lichiditate hevior hevior In luna mai 2008 am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca (in euro) la ING Bank. In contract scrie asa: [i]Rata dobanzii folosita pentru ... (vezi toată discuția)
Credit de consum Madhawk Madhawk Buna ziua, Am un credit de consum in euro cu dobanda variabila din anul 2007. Pana in prezent dobanda variabila a fost de fapt crescatoare, fara a scadea cand ... (vezi toată discuția)