avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fals in acte? Proprietar sau nu? Despagubire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fals in acte? Proprietar sau nu? Despagubire?

Buna ziua,

Voi incerca sa schitez putin situatia in care ma aflu.

Apartamentul in care stau si pe care l-am cumparat in 2010 prin "prima casa" a avut initial acum multi ani 2 propietari, sot si sotie (primi propietari ai imobilului).

Sotul a avut o fata dintr-un concubinaj pe care a recunoscut-o ca fiind fata lui. Fata care a plecat din tara si nu prea s-a inteles cu mama vitrega.

Cand sotul a murit, sotia lui a vandut apartamentul unui anume X (din cate am inteles eu fara a avea consintamantul fetei(careia am inteles ca i-ar reveni 3/4 din masa succesorala)

X a vandut la randu-i unui anume Y care mi-a vandut mie Z.

Acum fata primilor propietari a revenit in tara, si din cate am citit in dosar cere in instanta ANULAREA CM, precum si a contractelor de vanzare-cumparare ulterioare. Astfel incat X, Y si Z(eu) ne-am trezit dati in judecata ca parati in acest dosar.

Intrebarerile mele sunt :

1. Unde a intervenit greseala?
2. Cine se face vinovat de aceasta greseala in fata instantei?
3. Cine despagupeste pe cine?
4. Ce riscuri am eu?



1. Ma gandesc ca initial greseala a fost facuta la notarul la care s-a efectuat primul Contract de vanzare-cumparare intre Sotia defunctului si X, pentru ca ma gandesc eu ca nu s-a facut corect atunci succesiunea sau s-a vandut in "anumite" conditii(anul vanzarii fiind 1995)
2. Consider ca in acest caz, notarul este de vina si intreb daca poate fi tras la raspundere. Pentru ca pana la mine au fost la mijloc 3 vanzari ale apartamentului la 3 notari plus inca unul din partea bancii la ultima vanzare.
3. Cineva dintre fata defunctului si eu(z) "trebuie" despagubit sub o forma sau alta. Ma gandesc ca biroul notarial unde s-a strecurat greseala ar trebuii sa suporte despagubirea uneia dintre parti cumva.
4. Risc eu, ca si cumparator de buna credinta, sa fiu executat silit prin evacuarea imobilului? Ce drepturi ma apara pe mine? Banii au fost dati deja. E si banca implicata si statul in aceasta situatie pentru ca imobilul a fost achizitionat prin programul "prima casa". In acest nefericit caz, eu de catre cine as fi despagubit? La Cumparare, imobilul era liber in cartea funciara si notarul meu + notarul ales de banca au efecutat verificarile actelor.

Multumesc pentru lecturare, sper ca nu m-am intins prea mult si SPER sa imi si raspundeti cu cateva sfaturi, idei.
Cel mai recent răspuns: Monica Hanganu , Mediator 14:54, 15 Mai 2013
asa zisa greseala s-a strecurat cand sotia supravietuitoare nu a declarat la dezbaterea succcesiunii ca mai exista un mostenitor, adica fiica recunoscuta din concubinaj.
sotia supravietuitoare va raspunde pt tot, poate chiar si penal daca nu s-au prescris faptele.
nu vad nici un motiv pentru care dvs , in calitate de cumparator de buna credinta sa ramaneti fara casa.
dar poate vor fi si alte opinii.
o zi buna !
Sotia vanzatoare e decedata si ea de ceva vreme(aprox 10 ani). Mai suntem in viata doar cei care au cumparat ulterior imobilul, rexpectiv X, Y si EU, precum si fata care cere anularea mostenirii si a celor 3 acte de vanzare cumparare.

Cum si in ce conditii se prescriu faptele?
In mod normal certificatul de mostenitor facute ilegal se anuleaza, anulandu-se astfel si documentele urmatoare. In cazul dumneavoastra, fiica nu prea mai are sanse sa-si recupereze partea din mosteniore, deoarece nu a acceptat in termen mostenirea dupa tatal sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - dare in intretinere maruis maruis Buna ziua, Am urmatoarea situatie, la care as dori sa stiu ce solutii legale exista: - masa succesorala: Apartament 3 camere + teren agricol 4 ha - ... (vezi toată discuția)
Cine a gresit??? nuzzu nuzzu am 78 de ani si am o nelamurire...cand mi_a murit sotul s a dezbatut mastenirea si fiica mea ,singura mea fiica figureaza in acte ca propietar a trei sferturi ... (vezi toată discuția)
Drept indiviz de 1/2 parte din casa precum si terenul aferent, in cond. statutului c.a.p. si a leg.58 si 59/1974 amot amot In primul rand, multumiri pentru raspunsurile la intrebarile formulate de mine privitoare la procesul avand cauza : \" Anulare act : Titlu de ... (vezi toată discuția)