avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA are dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA are dreptul la somaj?

Am terminat specializarea Romana-Engleza in cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. Un fost coleg de facultate si-a deschis PFA la domiciliul sau pentru a lucra ca si traducator de limba engleza. S-a inregistrat si la Finante pentru a plati impozit, a declarat ca va face 2000 lei intr-un an si a primit CIF (Cod Unic de Inregistrare). Pe declaratia de inregistrare fiscala/declaratia 70 primita de la Finante am vazut ca el apare ca "persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere". Din cate am inteles nu plateste TVA (plateste impozit si asigurarea de sanatate). Este PFA pana la urma sau persoana ce desfasoara profesii libere?:sorry: A primit ceva traduceri de la Tribunalul Satu Mare.
Avand in vedere ca nu realizeaza venitul mimin pe luna (500 lei) (si nici nu crede ca il va realiza), castigand doar 166 lei (presupunand ca va castiga macar 2000 pe an; se imparte 2000/12 luni) poate merge la somaj sa solicite ajutor de somaj? Cat timp va primi acest ajutor de somaj?
Ii rog pe avocati si pe specialistii din domeniu sa imi raspunda. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:35, 22 Mai 2013
Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Dupa expirarea perioadei de somaj este optiunea acelei persoane ce va face. Fie va gasi o solutie de a merge mai departe ca PFA, fie isi va gasi un loc de munca bine platit etc.
1. In primul meu raspuns am aratat, din Legea 76/2002 (art.39), ca pentru un stagiu de cotizare cuprins intre 1 si 5 ani perioada de acordare a indemnziatiei de somaj este de 6 luni.

2. - Dupa fiecare an de cotizare la somaj poate solicita indemnizatie de somaj.
- Dar sa-si faca bine calculul sa vada daca este rentabila o asemenea manevra.
Multumesc mult pentru reply, stimate domnule Tudor Valeriu! Deci, teoretic, lucreaza un an ca PFA, castiga sub 500 lei pe luna/indicatorul social de referinta (el este sigur ca nu va face mai mult) merge la somaj si ia 6 luni somaj. Iar dupa aceea (si intre timp) lucreaza iar ca PFA (traduceri limba engleza) si dupa 1 an iar poate merge la somaj sa ceara indemnizatia de somaj. Si obligatoriu trebuie sa fi cotizat atat la pensii, asigurari de sanatate, somaj. Asta am inteles pe scurt. Asa este, nu?:hm:
Asa este, de aceea am zis ca nu este rentabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj Octavian1978 Octavian1978 De cativa ani lucrez in SUA fara contract de munca. In urmatorii 1.5-3 ani intentioned sa ma repatriez. Am fost informat ca pentru a beneficia de somaj trebuie ... (vezi toată discuția)
Fara surse de venit valerica67 valerica67 Buna ziua, Am 48 ani si nu am nici un venit. Nu am carte de munca, nu am nimic. Doresc sa-mi spuneti/indrumati, ce sa fac? - pentru a beneficia de asigurari ... (vezi toată discuția)