avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie

Buna ziua
Am o cunostinta care se confrunta cu urmatoarea situatie si apelez la ajutorul dvs. deoarece pe acest site am fost ajutata cu mai multe probleme.
Inainte de a se casatori, avea un apartament pe numele ei, obtinut in urma unui contract de vanzare cumparare, care avea si o clauza pentru mama ei, ca are dreptul oricand cla o camera din acel apartament. Pentru diverse motive, a facut un contract de donatie pentru acel apartament catre socrul ei, mentinand acea clauza in legatura cu mama ei. Asta se intampla acum 8 ani. Acum are probleme cu sotul ei (el o inseala, dar ea nu are o dovada) si e posibil sa divorteze. Daca se intampla acest lucru, ce poate face ea pentru a reveni apartamentul pe numele ei, pentru a nu-l pierde. El are vreun drept? Ea spune ca nu-i va acorda divortul, ca sa se razbune pe el. El ar putea divorta fara acordul ei?
Dar socrul nu ar avea nimic împotriva. El este de acord sa i se inapoieze ei apartamentul. In cazul asta nu se poate rezolva doar la un notariat, la fel cum s-a procedat si in cazul încheierii contractului de donator?
Chiar nu mai știe nimeni care e soluția in cazul in care ambele părți sunt de acord cu anularea donatiei?
Nu discutăm despre anularea donaţiei. Anularea (sau constatarea nulităţii absolute, după caz) sunt de domeniul instanţei.

Dumneavoastră doriţi ca apartamentul să revină în proprietatea celei care a donat sau să ajungă în proprietatea mamei sale. Soluţia este un act autentic, fie de donaţie, fie de vînzare-cumpărare.

Donaţia ar putea fi atacată de actualul soţ, după decesul tatălui său, dacă se va constata că prin actul de donaţie i s-a încălcat rezerva succesorală.
Cetatenii acestei tari pot incheia orice fel de contracte cu conditia de a nu aduce atingere ordinii publice si bunelor moravuri. O revocare nu se poate face, fiindca trebuiesc indeplinite anumite conditii. In plus, daca si socrul (donatarul) este de acord ca imobilul donat sa se reantoarca la donator, nu este nimic de revocat. Rezolvarea se poate face foarte usor prin donarea imobilului inapoi la donatorul initial. Deci un nou contract si se inverseaza rolurile partilor. :)
ba da femeia in cauza sa faca un copil. si atunci poate rvoca donatia pe motiv nastere urmas...

Alte discuții în legătură

Donatie blueeyes56 blueeyes56 buna ziua, am donat o casa ficei mele si sotului ei, fara nici o clauza, acum ei sunt in divort din cauza sotului ei(infidelitate), va rog sa-mi raspundeti ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca un act de donatie avand un singur copil danyelaalex danyelaalex socri mei i/au donat sotului un apartament el fiind singurul copil iar acum vrea sa atace actul ,se poate sau nu asi dori sa stim.va multumesc (vezi toată discuția)