avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Este legala taxa de poluare?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Este legala taxa de poluare?

(platita in luna septembrie 2012, conform L9/2012)
pt. inmatricularea unui autoturism nou (cumparat de la reprezentanta auto din Romania)

sau nu (se poate obtine recuperarea taxei in instanta)?
Cel mai recent răspuns: vidoqc , utilizator 12:03, 28 Iunie 2013
imi pare rau. Sunteti singura persoana de la care am auzit asta. Ce nr. de dosar aveti? Cine v-a facut cererea?
dosar 1122/100/2013
Am formulat cererea cu aj. unui jurist (care a castigat, dar era o alta situatie - masina s.h. cumparata din stat UE).
La ce instanta ati depus?

Pentru user "abby": Instanta admite cererile daca sunt suficient motivate. Termenul de masina noua este irelevant. Masina nu este noua decat atunci cind iese pe poarta fabricii. Pentru o masina de import si vanduta ca noua in Romania (la 0 km) este posibil sa se respinga cererea. Dar, conform {COM(2012)756final} al Comisiei Europene din 14.12.2012, se ajunge la o depreciere instantanee a autovehiculului, astfel ca nu se mai poate aplica eticheta de NOU acestuia.
aiai a scris:

dosar 1122/100/2013
Am formulat cererea cu aj. unui jurist (care a castigat, dar era o alta situatie - masina s.h. cumparata din stat UE).


Am vazut ca ati solicitat Tribunalului MARAMURES anularea in baza OUG 50/2008. Asta in 2013, cand L 9/2012 a suferit modificari. Ar fi trebuit mers si pe art. 110 TFUE. Probabil ceva nu a functionat.
Nu, noi n-am solicitat anularea taxei achitate in baza OUG, ci a L9/2012:
...din cuprinsul actiunii:

" Consider nelegală această decizie de calcul a taxei de poluare faţă de prevederile art.90 paragraful I din Tratatul privind Instituirea Comunităţii Europene.

Operaţiunea de înmatriculare în România a autoturismului cu datele de identificare arătate mai sus se poate realiza şi în lipsa prealabilă a plăţii anticipate a taxei pentru pentru emisiile poluante, întrucât această obligaţie prevăzută prin prisma prevederilor Legii 9/2012 este în vădită contradicţie cu dispoziţiile Tratatului UE, respectiv art. 90 paragraf 1 dar şi cu cele ale art. 148 alin. 2 din Constituţia României, care prevăd obligativitatea României de a aplica cu prioritate dreptul comunitar.
Noua taxă pentru emisiile poluante instituită prin Legea 9/2012, care modifică OUG 50/2008, reprezintă o discriminare a regimului fiscal aplicabil la înmatricularea unui autoturism în România, reprezentând în fapt o taxă similară taxei de primă înmatriculare.
Obligaţia de a plăti această taxă, denumită impropriu „taxă de poluare” este nelegală, întrucât aceasta nu are nimic cu poluarea, cu toate că i s-a dat un alt nume, este identică însă cu obligaţia impusă de dispoziţiile art. 214 ind.1 şi ind.3 din Codul Fiscal şi anume obligaţia de a plăti o sumă de bani cu titlu de „taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule”, cunoscută în limbajul uzual ca „taxă de primă înmatriculare” întrucât este utilizată la înmatricularea în România pentru prima dată a autovehiculului achiziţionat. În consecinţă perceperea taxei pe poluare este direct şi strâns legată de faptul material al primei înmatriculări a autovehiculului în România.

... "
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
aiai, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt admisibile actiunile de restituire taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau actiunile de inmatriculare fara plata taxei cf. legii 9 / 2012 ? Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite ... (vezi toată discuția)
Taxa auto 2009 Robert Szasz Robert Szasz Ma intereseaza care dintre colegi a avut succes in instanta cu O.U.G. nr. 7/2009. Daca da, as dori cateva lamuriri profesionale. Multumesc! (vezi toată discuția)
Taxa de poluare auto Dana Lazãr Dana Lazãr Buna ziua! V-aş ruga să-mi trimite-ţi şi mie o copie a unei hotărâri admisa cu taxa de poluare, taxă ce a fost platita la sfârşitul anului 2008. Vă ... (vezi toată discuția)