Este o problema simpla, dar cum nu am tangenta cu domeniul, am nevoie de o procedura pas cu pas.
Un prieten a acumulat ceva datorii, asociatia a decis sa-l dea in judecata, dar inteleg ca nu a inceput procesul in sine. A primit dosarul depus la judecatorie (daca am inteles bine) si e instiintat ca trebuie sa depuna o intampinare.
Care ar fi pasii de urmat ca sa evite inceperea procesului (mai mult ca sigur va trebui sa plateasca si cheltuielile de judecata si numai de asta nu are nevoie)? Daca plateste datoria, va depune (sau se poate trimite prin posta?), la judectorie copie dupa chitanta si acea intampinare prin care sa ceara respingerea actiunii, motivand ca a platit intre timp datoria? Mai trebuie sa depuna si alte acte in afara de acestea? Odata ce a depus intampinarea, procesul se anuleaza sau sunt sanse sa aiba loc in continuare, chiar daca a platit datoria? Cum va stii sigur ca a scapat de proces? Mai e ceva ce trebuie sa stie ca sa nu aiba probleme in continuare?
Lucrurile se pot regla si in timpul derularii procesului. Presedintele asociatiei poate nu a cunoscut ca acel apartament este in coproprietate. Actiunea se poate completa si pot fi chemati in acelasi dosar ambii coproprietari.
Bine este ca restantierii sa reactioneze pozitiv, sa mearga la asociatie, sa discute si sa plateasca daca nu au mari obiectiuni asupra debitelor.
Daca restantierii cred ca aceste debite nu sunt corecte, pot solicita in instanta efectuarea unei expertize care sa stabileasca corect datoriile conform legii. Sigur ca cel ce solicita expertiza trebuie sa o plateasca iar in final, de regula, instanta obliga perdantul si la plata cheltuielilor de judecata.
Daca hotararea devine definitiva, asociatia poate sa o investeasca si sa apeleze la un executor judecatoresc.
Executorul parcurge o procedura conform legii si poate scoate apartamentul la vanzare prin licitatie.
Situatia e in felul urmator: s-a platit toata datoria, are chitanta doveditoare, insa nu stie daca asociatia a renuntat la proces. Asa ar fi logic, dar traim in Romania, si aici lucrurile se pare ca au o logica aparte.
Din cate am inteles, ar fi trebuit sa depuna intampinarea sau nota catre instanta in termen de 25 de zile de la primirea instiintarii de proces (29 mai). Aceste 25 de zile se fac fix astazi, cand nu se lucreaza, si nici maine nu se va lucra, fiind a doua zi de Rusalii. Ce se intampla in cazul asta? Mai poate depune intampinarea marti, a 27-a zi? Oare va incepe procesul in conditiile in care si-a achitat toate datoriile si practic nu mai e nimic de judecat? In acest caz, cine plateste cheltuielile de judecata (am inteles de mai sus ca pot fi chiar si 500 lei, bani pe care chiar nu mai are de unde sa-i mai scoata)?
Puteti depune intampinare la registratura cu 5 zile inainte de termenul de judecata care este precizat pe citatia primita.
Puteti sa nu depuneti nici un inscris prin registratura si sa va prezentati in instanta la termenul si completul de judecata indicate pe citatie. Sa aveti la dumneavoastra cartea de identitate. Cand va striga dosarul, va prezentati si inmanati instantei copiile chitantelor prin care dovediti ca ati achitat datoria (sa aveti si chitantele in original la dumneavoastra). Explicati judecatorului ca ati achitat datoria. In functie de cererea formulata de asociatie, judecatorul va tine cont de faptul ca ati achitat si va ramane in pronuntare. In cateva zile o sa aflati (de la arhiva, primiti acasa solutia ori cautati pe portalul instantei) ca dosarul a ramas fara obiect. Sigur ca in acea solutie se va preciza daca si cine suporta cheltuielile de judecata in masura in care acestea s-au fcaut si daca au fost cerute de asociatie.
Asadar ce a fost mai greu ati facut: datoria achitata. De acum e simpu: prezentati instantei dovada. Acelasi lucru poate sa-l faca si asociatia chiar fara a prezenta vreo dovada, doar presedintele asociatiei sa se prezinte in instanta si sa declare ca asociatia a incasat datoria si nu mai are nici o pretentie.
Taxa expertiza
nicu_is
buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Dat in judecata
dan32
salut
Ma numesc Dan si de cativa ani eu si familia mea locuim in Italia, dar avem si un apartament in tara. De curind am fost dat in judecata de asociatia de ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu?
hadrys
daca ai fost dat in judecata de asociatia de locatari, iar in timpul procesului ai achitat suma restanta, iar ca drept urmare procesul a fost anulat este ... (vezi toată discuția)