avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Profesor care imi cere bani ca sa ma promoveze
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Profesor care imi cere bani ca sa ma promoveze

Buna ziua, am si eu o problema urgenta cu un profesor care ma santajeaza si imi cere bani pentru a ma trece clasa. Sunt elev in clasa a XI-a si anul acesta ne-a venit la clasa un profesor de matematica care da note mari si trece clasa doar pe cine ii da bani. La inceput acesta imi punea numai note mici de 2 si 3 si nu intelegeam de ce. Dupa aceea un coleg care facea meditatii cu el si care stia mult mai putina matematica decat mine mi-a povestit care este manevra cu acest profesor. Am vorbit si eu cu dansul si acesta mi-a spus sa vin la el acasa la meditatii si imi explica el ce trebuie sa fac. Cand am ajuns la el acasa, i-am platit cat mi-a zis ca costa meditatiile (50 lei/ora) si in loc sa facem meditatii acesta a inceput sa imi scrie pe niste foi subiectele si rezolvarile la urmatoarele teste care urma sa ni le dea. Am continuat sa fac aceste "meditatii" cu el si acesta mi-a dat subiectele de la toate testele si de la teza si am inceput si eu dintr-o data sa iau note de 9 si 10 ca ceilalti elevi care fac meditatii cu el. In tot acest timp acesta a venit si la mine acasa, am baut cu el, am filmari si poze cu el si beat si treaz, la mine acasa, la el acasa, la scoala, dupa ore. Am foile cu subiectele pe care acesta mi le dadea inainte sa dau testul. Problema mea acuma este ca acest profesor, sa obisnuit sa imi ceara bani si fara sa ma cheme la meditatii, se mai ducea la cate un restaurant unde se imbata si ma chema pe mine sa ii aduc bani, iar acum mi-a zis ca la anu in clasa a XII-a fara 10 milioane nici nu ma baga in BAC. Eu m-am saturat ca acesta sa continue sa ma stoarca de bani pe mine si pe multi alti prieteni de ai mei. As dori si eu sa stiu daca ceea ce face el este o infractiune si este pedepsita de lege, faptul ca imi cere bani pentru a ma trece clasa, lucruri pe care eu le pot dovedi cu documente, filmari, poze, martori. Tot liceul stie ce face acest profesor si sunt mai multi parinti care vor sa ia atitudine impotriva acestuia. Imi puteti spune si mie ce demersuri legale as putea sa fac pentru ca acesta sa raspunda in fata legii pentru ceea ce face? Va multumesc!
Potrivit art. 221 din Codul de procedura penala, organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens.
Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana fizica sau de o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.
Denuntul este incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau de catre o persoana juridica despre savarsirea unei infractiuni.
(pt. dl @Patrick)
Principala diferenta dintre plangere si denunt consta in faptul ca autorul plangerii este victima infractiunii sesizate, iar autorul denuntului nu este vatamat, prejudiciat in mod direct prin infractiunea pe care o sesizeaza.
Sa intelegem ca tanarul platea chiolhanurile dascalului benevol ?!
Sau santajul nu-i infractiune ?!
Atat plangerea, cat si denuntul au un continut asemanator, conditiile de forma si de continut pe care trebuie sa le indeplineasca fiind similare.
Plangerea si denuntul se adreseaza organelor de ancheta (parchet, politie). Nu este o problema daca organul de ancheta sesizat nu este cel competent, potrivit legii, intrucat organul caruia i-a fost adresata sesizarea are obligatia sa o trimita celui competent.
Plangerea sau denuntul pot fi facute atat in scris, cat si oral. Cand sunt facute oral, organul de ancheta are obligatia sa intocmeasca un proces verbal in care sa le consemneze. Recomandabila este formularea sesizarilor in scris si depunerea lor la registratura parchetului local (de pe langa judecatorie) din raza teritoriala in care a fost savarsita infractiunea sesizata sau a parchetului judetean (de pe langa tribunal
Si o chestie draguta :
Potrivit legii, denuntul (ca si plangerea) trebuie semnat de autorul sau, autor care trebuie sa-si indice numele (real)(1) si domiciliul (real).
Din aceste motive, un denunt nesemnat sau fara datele de identificare ale denuntatorului nu poate constitui un act valabil de sesizare a organelor de ancheta (parchet, politie).
Dar, in masura in care denuntul anonim cuprinde descrieri exacte si detaliate ale unor fapte si indica dovezi certe, probe concrete si verificabile, care atesta existenta faptelor relatate, el poate fi valorificat ca temei pentru sesizarea din oficiu a organelor de ancheta.
Asa ca tinere @stenk poti trimite la parchet si o anonima !
e4c5 a scris:

Potrivit art. 221 din Codul de procedura penala, organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens.

Distincția dintre plângere și denunț e foarte clară și nu s-a pus aici în discuție.

Vroiam să spun că în acest caz nu avem nevoie de plângere prealabilă așa cum rezultă din postarea D-voastră anterioară referitoare la termenul de două luni și la formularea acestei plângeri de către părinți.
e4c5 are dreptate, nu poate fi vorba despre denunţ dacă este vorba despre victima infracţiunii.
Mie mi se pare ciudat că ,după ce elevul a acceptat să primească note în schimbul unor sume de bani achitate pentru nişte pretinse meditaţii, deodată acest lucru nu-i mai convine.De ce nu s-a plâns de la început? Pentru că i-a convenit situaţia. E drept că suma pretinsă pentru bac e cam piperată, dar poate mămica şi tăticul vor plăti şi pentru asta, că doar s-au obişnuit.
Sigur că nu este normal să se procedeze astfel, iar dascălul ar trebui pedepsit , însă oare elevul nu are nicio vină ?
A, şi să nu uit, e4c5, apropos de mesajul privat trimis de dvs., vă asigur că moderez fără părtinire , de aceea am şi început această postare prin a vă da dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se formuleaza o plangere penala? olteanu ana olteanu ana da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:(( (vezi toată discuția)
Darea/luarea de bani la meditatii Andrei_1988 Andrei_1988 Buna ziua , sunt profesor de engleza si am dat meditatii la franceza catorva elevi de la o clasa unde predau engleza.Nu am ore de franceza si nici franceza pe ... (vezi toată discuția)
Substituire de persoana ionmircea ionmircea Am urmatoarea problema: Predau la o clasa de seral, iar unul dintre elevii mei nu a frecventat cursurile de cand a inceput anul scolar. Ieri seara, in sala de ... (vezi toată discuția)