avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca?

Zilele trecute am fost muscat de un caine in incinta firmei la care lucrez,in timpul programului.Poate fi considerat accident de munca?O sa mi scot un certificat medico legal curand.Dar mai departe ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:13, 24 Iunie 2013
daca a fost "capsat" corespunzator iar zilele de ingrijire medicala ajung la 4, evenimentul se poate incadra la accident de munca?
daca nu ai fost inca accidentat usor de un caine, poti anunta angajatorul sa ia masuri de prevenire sau trebuie intai sa fii perforat?
cyan a scris:

daca a fost "capsat" corespunzator iar zilele de ingrijire medicala ajung la 4, evenimentul se poate incadra la accident de munca?
daca nu ai fost inca accidentat usor de un caine, poti anunta angajatorul sa ia masuri de prevenire sau trebuie intai sa fii perforat?


E accident de munca daca zilele DE INCAPACITATE (concediu medical) sunt in numar de 3.
si Art. 23. - (1) In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prevazute la art. 22, lucratorii au urmatoarele obligatii:
d) sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie;
ramane sa ne lamureasca @Altair84 cate zile de concediu medical a avut si in ce scop doreste sa isi scoata certificat medico-legal. primul lucru care trebuie facut este anuntarea angajatorului. acelasi lucru o sa il fac si eu marti.:)
Nu uitati sa invocati in anuntul facut in scris angajatorului, prevederile Legii ssm nr. 319/ 14.07.2006,
art. 7 al.(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea şi instruirea lucrătorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă.
al.(2) Angajatorul are obligaţia să urmărească adaptarea măsurilor prevăzute la al.(1), ţinând seama de modificarea condiţiilor şi pentru îmbunătăţirea situaţiilor existente.
In alta ordine de idei, sesizarea verbala a lucratorului desemnat cu activitati de prevenire si protectie, fara sesizarea in scris a angajatorului asupra haitei de caini (in cazul de care discutam aici), nu tine loc de document scris, in cazul unei actiuni in instanta indreptata impotriva angajatorului. Simplu, vor putea invoca - nu am fost informati de producerea evenimentului, muscarea de catre caini sau respectiv, neindeplinirea sarcinilor de serviciu intr-un anume loc de munca din cadrul firmei, deoarece cainii nu mi-au permis accesul.
asta si aveam de gand sa invoc in notificare.
culmea este ca fac parte din managementul companiei si i-am mai solicitat verbal directorului general sa dispuna masuri de indepartare a cainilor agresivi din incinta avand in vedere pericolul reprezentat de acestia, vin delegati straini, l-au mai atentionat si alti sefi, a dat dispozitie dar lucrurile au ramas la fel. din pacate avem un responsabil ssm care nu isi indeplineste atributiile cu responsabilitate. sper ca dupa ce ii fac notificarea scrisa sa se rezolve. nu am nimic cu cainii din firma dar cei agresivi trebuie indepartati, pot avea loc evenimente ca cel descris in topicul de fata.

Alte discuții în legătură

Cine este responsabil pentru greselile muncitorilor de pe santier? dornseiff dornseiff Un director de santier trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru greselile muncitorilor pe care ii coordoneaza? Daca muncitorii pe care ii coordonam au ... (vezi toată discuția)
Fisa/fisele de identificare a factorilor de risc profesional mano0911 mano0911 Buna ziua, Cui revine responsabilitatea completarii fiselor de identificare a factorilor de risc profesional? Eu ca manager de echipa am vreo ... (vezi toată discuția)
Atributii secretar cssm utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Eu sunt secretar CSSM de 10 ani la o institutie de invatamant, calitate in care fac singur (fara plata, desigur, onorific,) tot dosarul cu toate ... (vezi toată discuția)