avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1364 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general provizion client incert
Discuție deschisă în Contabilitate în general

provizion client incert

facturat client in data de 06.09.2007=1091 ron, termen de plata 21.09.2007
- am avut bilet la ordin care a fost refuzat de banca -lipsa totala disponibil
-i-am trimis o notificare in data de 21.09.2007 si am incercat sa rezolvam problema pe cale amiabila
- azi am vazut pe siteul ONRC cum ca apare in lichidare

1. tb sa fac provizion pt aceasta suma
2. este sa nu ch. deductibila la calculul impozitului pe profit
3. ce se intampla cu TVA-ul pt aceasta suma
Cel mai recent răspuns: ilsssa , utilizator 13:02, 17 Martie 2009
ilsssa a scris:

ar fi corect sa fac provizion pt. toata suma si sa considere deductibil la 31.12.2008 doar 3o%?#-o

Nu intra tva-ul in discutie, aici.Creanta este inregistrata cu tva,Se poate inregistra toata creanta ca provizion dar numai 30% deductibil.Dar e valabil doar pentru creantele din 2005.
"Pentru creanţele înregistrate după data de 1 ianuarie 2007, vor fi deductibile fiscal provizioanele constituite în limita unui procentaj de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, care îndeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:
- creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;
- nu sunt garantate de altă persoană;
- sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
- au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului. "
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
cred ca l-am incadrat gresit la creanta incerta.....
potrivit prevederilor art. 21, alin. (2), lit. n) din Codul fiscal sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri: - procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti; - debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori; - debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor; - debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore, care îi afectează întregul patrimoniu (sunt cele care rezultă din situaţii excepţionale, determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau econom
-in cazul meu ar fi vb de o creanta certa neincasata
-dc iau certificat constator de la ONRC in care are mentiunile de dizolvat si asociat uni, nu este deductibila aceasta cheltuiala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)
Deducere pierderi Dima Mihaela Dima Mihaela Buna ziua, Va rog daca se poate sa-mi spuneti si mie care este procedura de stingere a u nei datorii , deoarece am doua probleme : 1. Am doua firme catre ... (vezi toată discuția)
Rezlvarea facturilor emise si neincasate viktoaire viktoaire Buna Firma la care lucrez, are emise mai multe facturi si neincasate#-o. Sumele variaza intre 100 lei si 3000 lei si au o vechime intre 1 - 4 ani. Ce se poate ... (vezi toată discuția)