avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai constituie proprietate comuna ?

Buna ziua,
M-am deconectat de la sistemul de incalzire centalizat atunci cand mi-am montat centala proprie de incalzire. Conductele care traverseaza apartamentul meu, nu ma mai deservesc pe mine, ci apartamentele ramase in continuare racordate. In aceste conditii, aceste conducte ( ma refer strict la conductele ce traverseaza apartamentul meu ) mai constituie proprietate comuna ? Prin definitie, bun comun reprezinta un bun specific care este impartit tuturor membrilor comunitatii, toti beneficiind de el.
Daca nu mai constituie proprietate comuna, traversarea apartamentului meu nu constituie tulburare de posesie? Cui pot cere stramutarea lor din apartamentul meu, sau plata unei chirii care sa acopere contravaloarea caldurii degajata de ele bani pe care sunt obligata sa-i platesc conform unor legi abuzive ?
Stimata YNOCENTTA,
Va multumesc mult ca imi dati partial dreptate. Realizez ca aceasta este norma in vigoare, dar nu pot sa o si accept.
Daca toti proprietarii ar face front comun si ar solicita, habar nu am cum si cui, corectarea legilor sau chiar abrogarea lor acolo si cand ele sfideaza bunul simt si ne incalca drepturile, sunt convinsa nu numai ca ar obtine acest lucru, dar ar obtine mult mai multa atentie din parte legiuitorului in elaborarea legilor, adica respect pentru contribuabil.
Guvernul Romaniei
Ministerul Administrafiei si lnternelor
Autoritatea Nationali de Reglementare pentru
Serviciile Comunitare de Utiliteti Publice



Referitor la adresa dumneavoastra adresata Autoritaii Nationale de Reglementare pentru Seruiciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistrata cu nr. 2384478/D.C./ I0.09. 2012, precizam urmatoareIe :
Contributia la plata cheltuielilor comune este obligatia legala cunoscuta de orice proprietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta in Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 si actele normative privind organizarea si
functionarea asociatiilor de proprietari, respectiv de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea,
organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile
ulterioare, si Hotararea Guvernului nr. 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice
de aplicare a Legii nr.230/2007.

Astfel, art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la releaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, propotionala cu cota indiviza.
Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici
un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi
exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la
folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spaliului cu
alta destinalie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mai mult, art.44 alin. (1) din actul normativ mentionat mai sus, defineste partile
comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel
cum sunt descrise in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul;
conductele de distribulie si coloanele instalaliilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Prin plata patilor comune nu se intelege doar plata pentru energia termica emanata
de tevile care va traverseaza apartamentul, ci si cea degajata de conductele de distributie
aflate in subsolul imobilului, pe casa scarii, pe culoare, in spalatorii, uscatorii, holuri etc.

Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul
unui condominiu au obligalia de a participa la plata partilor comune aferente consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.

in condominiile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire,
cota procentuald care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste astfel:
a) convenlional, prin decizie a comitetul executiv al asociatiei de proprietari, conform
atributiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr.230/2007 privind
infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si
completarile ulterioare;
b) prin masuratori, in mod exact pentru tot sezonul de incalzire, ca raport intre suprafata echivalenta termic a instalaliilor aflate in spatiile comune .si suprafata echivalenta termic totala din condominiu, in conformitate cu prevederile art. 12 din Contractul-cadru de furnizare a energiei termice aprobat prin Ordinul Pregedintelui A.N.R.S.C. nr. 483/2008.
Potrivit art.28 alin. (1) din Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nr. 230/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de
furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual,
drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de
cealalta parte, proprietarului.
De asemenea, precizam ca alin. (3) al aceluiasi articol prevede ca serviciul de
intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in: repartizarea facturilor catre
proprietari prin lista de plata lunara, incasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea
consumului facturat, instiintarea furnizorului cu privire la debitori.
Cu stima,

V-am redat respunsul A.N.R.S.C. in totalitate, asa cum l-am primit, nu este vorba de rautate, este vorba de corectitudine, sunt foarte curios daca erati "pe partea cealalta a baricadei", daca vecinii aveau centrala si dumneavoastra erati la sistemul centralizat, tot asa gandeati?
Aici cei care va dau raspunsuri sunt presedinti, administratori, cenzori ai asociatiilor de proprietari, sunt oameni care se "lovesc" ZILNIC de asemenea probleme, care trebuie sa fie impartiali la tot ceea ce fac acolo unde isi desfasoara activitatea, care aplica legea (buna sau rea) si care nu pot sa va dea dreptate daca nu aveti, asa cum nu pot da in condominiile pe care le administreaza.
Daca v-a deranjat remarca mea "sa va mutati", imi cer scuze, dar din pacate traiul intr-un condominiu are dezavantaje dar si avantaje, nu cred ca stiti cat costa intretinerea unei case "pe pamant" indiferent cat este de mica....
Stimate THRAN,
Multumesc pentru documentatia trimisa. Cunosc acest material deoarece si eu am facut o sesizare la ANRSC si am primit un raspuns aproape identic.
Problema este ca eu tocmai corectitudinea unor aspecte ale Legii 230/2007 si ale Ordinului 343/2010 al ANRSC le suspectam de incorectitudine si doream un raspuns competent si impartial la intrebarile mele si nu citate din legile pe care tocmai le contestam si nici parerea ANRSC despre legile ANRSC.
Nu va suspectez de rautate dar nici de corectitudine nu stiu daca este vorba, deoarece, daca v-ati fi interesat mai mult ati fi aflat ca si cei care sunt "pe partea cealalta a baricadei" sunt la fel de nedreptatiti. Si va dau numai un exemplu: caldura "degajata " de conductele izolate, repet, izolate din subsolurile blocurilor si a caror izolatie a fost calculata de specialisti ai institutelor de proiectare, sunt de fapt pierderi inerente si sunt prinse in pretul gigacaloriei. Deci, ei sunt taxati de doua ori : odata prin pretul gigacaloriei si a doua oara prin cuantificarea acestei "calduri degajate", fara a se tine cont de faptul ca aceste conducte sunt de fapt izolate.
Si pentru ca a venit vorba de gigacalorie, stiti ce mai intra in pretul ei? va spun eu: salarii, prime de tot felul, pierderi de caldura pe tot parcursul conductelor,etc..Solicitati un algoritm de calcul al pretului gigacaloriei si veti fi uimit. Vi se pare normal ca o societate care se plange vesnic ca merge pe pierderi ( ma refer la Termoficare ),sa aibe personal cu salarii si prime atat de mari, suportate de contribuabili si sa nu faca nimic pentru ei? De ce nu-si refac izolatiile deteriorate de timp, pentru a micsora pierderile care sunt atat de mari incat se topeste zapada pe traseul conductelor? In felul acesta s-ar mai micsora putin pretul gigacaloriei. Iar ANRSC-ul incearca sa o tina pe linia de plutire emitand ordine care ii avantajeaza. Ce are ANRSC-ul de castigat? Nu stiu. Sau poate stiu. Dumneavoastra stiti?
Cat despre presedintii, administratorii, cenzorii asociatiilor de proprietari, imi pare rau, dar nici aici n-ati nimerit-o. Nu aplica nici o lege. Activitatea lor, referitoare la aceasta problema, consta in a primi de la furnizori tabelele cu consumurile de energie termica, apa, gunoi, lumina din spatiile comune etc., le inmultesc cu pretul unitar, intocmesc listele cu sumele rezultate, mai baga si ei acolo ceva pentru cheltuieli administrative, salariile administratorilor si ale femeilor de serviciu, intocmesc tabelele centralizatoare si incaseaza banii. Iar despre impartialitatea lor, ce sa zic...Incercati sa va plangeti de vreunul dintre furnizori si veti vedea cum sar ca arsi sa le ia apararea, de parca ar fi platiti de ei si nu de proprietari.
Remarca dv. "sa va mutati..." m-a deranjat foarte mult. Cred ca a fost spusa din rautate si nu din dorinta de a-mi comunica cat de greu se traieste la o "casa pe pamant". Intretinerea, din punct de vedere financiar, a unei astfel de case, nu este mai mare decat a unui apartament, iar din pacate, traiul intr-un condominiu are numai dezavantaje.
In incheiere, doresc totusi sa-mi spuneti parerea dv. sincera si impartiala, pornind de la definitia bunului comun - bun specific care este impartit tuturor membrilor unei comunitati,in care toti beneficiaza de el - acele conducte care trec prin apartamentul meu, dar de care eu nu mai beneficiez, decat in imaginatia ANRSC, constituie sau nu bun comun?
Va multumesc
Mai incerc o data sa va spun ceea ce am spus-o si intr-o postare anterioara si a spus-o si @thran.
Cand ati cumparat apartamentul ati cumparat si cota-parte indiviza de proprietate din tot ce inseamna parte comuna definita, de altfel, si in acordul de asociere de la infiintarea asociatiei de proprietari. Din aceasta proprietate comuna face parte si infrastructura blocului din care fac parte si tevile de caldura, de apa, conductele de evacuare, spatiile comune, fatada, terasa, ascensorul (daca e cazul), usa de la intrare, scara blocului, balustrada, tubulatura ghenelor etc.

Aceasta proprietate comuna este definita ca avand caracter fortat si perpetuu. Aceasta definitie este axiomatica in sensul ca nu poate fi contestata si deci nici modificata.
Asadar, atata timp cat exista acolo unde se afla, aceste tevi, vor constitui proprietate comuna, indiferent de folosinta lor de catre proprietari, toti sau numai o parte sau numai unul singur.
Tevile de caldura, daca nu sunt indepartate cu totul si de pe toata lungimea lor pentru ca nu mai sunt folositoare nimanui, abia atunci aceste tevi nu vor mai exista in proprietatea comuna.
Daca ele raman acolo unde au fost montate, chiar daca nimeni nu se mai foloseste de ele, raman in proprietate comuna a tuturor, inclusiv a dv.

Deci faceti deosebirea, care este esentiala, intre a avea si a folosi.

Exemple similare sunt:
- terasa care este a tuturor, dar evident folositoare in primul rand celor de la ultimul etaj. Daca aceasta se deterioreaza toti proprietarii trebuie sa participe la costurile reparatiei, chiar daca ei nu se folosesc niciodata de aceasta terasa;
- ascensorul este al tuturor proprietarilor, nu numai al celor care il folosesc, indeobste de la et. 2 in sus. Daca se strica, atunci la reparatia lui participa toti proprietarii, nu numai cei care il folosesc.
- fiecare cmp de fatada este a tuturor, nu numai a fiecaruia din dreptul apartamentului sau. Daca se deterioreaza pe o portiune, atunci la plata lucrarii participa toti proprietarii, nu numai cei in dreptul carora s-a deteriorat.

La aceasta cota-parte indiviza nu puteti renunta, nu o puteti vinde, nu o puteti dona, legal vorbind, nici macar prin proces de iesire din indiviziune, asa cum se procedeaza in cazul unor terenuri sau case mostenite sau cumparate in comun, tocmai din cauza caracterului fortat si perpetuu.

In cel mai rau caz, si asta numai in privinta spatiilor comune, se poate ceda folosinta unora dintre ele catre terti, dar si in acest caz nu o poate face un proprietar de capul lui, ci in cadrul si cu acordul majoritatii proprietarilor, al proprietarilor direct afectati si cu acordul comitetului executiv. Cedarea nu este definitiva si de aceea nu se cere acordul tuturor proprietarilor.

In cazul dv. nu poate fi vorba nici macar de renuntarea la folosinta tevilor deoarece ele va trec prin apartament si acolo cedeaza caldura, repet, chiar daca dv. nu doriti acest lucru. Aici se manifesta caracterul fortat al proprietatii comune: caldura pe care personal nu v-o doriti, liftul care nu foloseste unuia de la parter, terasa care nu foloseste evident decat celor de la ultimul etaj, holurile pe care niciodata nu ajungeti sa le strabateti, ghenele de gunoi pe care le folosesc altii etc.
Si asta se intampla pentru ca locuiti intr-un condominiu in care proprietatea privata se intrepatrunde pe alocuri si este inconjurata cu/de proprietatea comuna, nu este strict delimitata. Tevile din apartament nu sunt numai ale dv. ca parte din proprietatea comuna, ci ale tuturor, asa cum si dv. aveti o cota-parte indiviza din tevile care trec celorlalti prin apartament.

Interventie moderator
Va rog sa va mentineti pe subiectul deschis initial, acela al proprietatii comune, cotei-parti indivize, proprietatii si folosintei proprietatii si sa nu derapati cu subiectul catre alte zone cum ar fi costurile caldurii sau componenta salariilor dintr-o Gcal subventionata din abundenta de primarii, subiecte dezbatute ca atare in alte topicuri.
Incercam sa pastram coerenta discutiei.



.
@iraela :

Sa va preocupe faptul ca trebuie facut ceva pentru a plati cat mai putini bani pentru caldura degajata de acele tevi din condominiu ( pe care sunteti suparata). Sa nu va preocupe deloc aspectul ca trebuie sa scapati de tot de aceste costuri.

De ce nu va izolati tevile verticale care va traverseaza proprietatea ?. De ce nu intelegeti ca tevile chiar izolate de la subsol si din casa au totusi o pierdere minima ?. Furnizorul nu are nici o treaba cu pierderile minime a tevilor izolate din subsolul blocului. El are montat la limita de proprietate un aparat de masura legal, cu care va vinde tuturor o anumita cantitate inmultita cu un pret.

Numai dupa ce se face totul in privinta izolarii, se poate interpreta daca se mai plateste mult sau putin.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Spatii comune de incalzire BogdanP BogdanP Buna ziua, Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)