avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai constituie proprietate comuna ?

Buna ziua,
M-am deconectat de la sistemul de incalzire centalizat atunci cand mi-am montat centala proprie de incalzire. Conductele care traverseaza apartamentul meu, nu ma mai deservesc pe mine, ci apartamentele ramase in continuare racordate. In aceste conditii, aceste conducte ( ma refer strict la conductele ce traverseaza apartamentul meu ) mai constituie proprietate comuna ? Prin definitie, bun comun reprezinta un bun specific care este impartit tuturor membrilor comunitatii, toti beneficiind de el.
Daca nu mai constituie proprietate comuna, traversarea apartamentului meu nu constituie tulburare de posesie? Cui pot cere stramutarea lor din apartamentul meu, sau plata unei chirii care sa acopere contravaloarea caldurii degajata de ele bani pe care sunt obligata sa-i platesc conform unor legi abuzive ?
Stimata ELGA50,
In primul rand doresc sa stiu de ce interveniti in dialogul meu cu THRAN? In principiu nu ma deranjeaza interventia dv., ci chiar ma bucura, atata timp cat ea se refera la subiectul ridicat de mine. Dar sa interveniti si sa ma certati ca am deviat de la subiect mi se pare o impolitete. Lasati-l pe THRAN sa ma certe deoarece este competent, combativ si are dreptul la replica.
In alta ordine de idei, imi tot repetati ca proprietatea comuna are caracter fortat si perpetuu. Va repet si eu la randul meu ca da, are caracter fortat si perpetuu, dar nu si vesnic. Astfel, conform art.728 Cod civil, nimeni nu poate fi obligat sa ramana in coproprietate fortata.Daca este posibil, se poate iesi din coproprietatea fortata. Si am sa va dau un exemplu cu riscul de a fi din nou certata ca ma abat de la subiect. In acelasi regim de coproprietate fortata se afla si coloana de apa ce alimenteaza toate apartamentele din bloc. Deoarece suspectam niste nereguli in incarcarea facturilor, o parte din proprietarii blocului am facut demersurile legale si ne-am separat, construindu-ne o alta coloana de alimentare si apometre individuale. In felul acesta fiecare plateste exact atat cat consuma.
Vedeti ca se poate!!!
O alta problema cu care insistati este cea a tevilor, care trecand prin aparamentul meu ma incalzesc vrand-nevrand. De ce nu incercati sa intelegeti ca eu nu vreau, pentru ca nu am nevoie, sa fiu incalzita de aceste tevi. In aceasta situatie, obligandu-ma sa platesc acest serviciu pe care nu l-am solicitat, se incalca Legea 296/2004 privind Codul consumului, care la art.11 precizeaza: "Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia."
Daca aceste conducte nu pot fi stramutate, din "motive tehnice" cum spuneti dv., atunci sa nu se mai perceapa bani pe aceasta caldura, pentru a nu se incalca Codul consumului.
Cum comentati acest lucru?
In incheiere, va spun, ca aceasta problema nu este numai a mea ci a miilor de proprietari care se afla in aceasta situatie si, imi pare foarte rau ca nu intervin si unii dintre ei pe forum sa-si spuna parerea .Daca este pro si au un temei legal in ceea ce sustin, poate va lamuriti si dv. ca avem dreptate si este necesara o amendare a legii,iar daca este contra si exista de asemenea un temei legal, atunci imi cer scuze si-mi iau jucariile si plec.
Multumesc pentru rabdare!
Stimate JOHNPESCAR
Va multumesc mult ca ati intrat in dialog cu mine si mai ales imi place cum puneti problema.
Daca citeati intraga corespondenta constatati ca eu am ridicat strict problema caldurii degajata de tevile verticale din apartament.Este absolut nomal sa platesc cota parte din contravaloarea caldurii din propritaea comuna deoarece beneficiez si eu de ea.Dar sa platesc caldura degajata de conductele verticale din apartamentul meu, care nu ma deservesc pe mine ci ceilalti proprietari nedebransati, mi se pare un abuz. Din acest motiv am ridicat aceasta problema.
De ce nu le izolez? Pentru ca indiferent daca sunt izolate sau nu, tot atat platesc. Si va dau ca exemplu conductele din subsolul blocului, care sunt izolate de specialisti in domeniu, inca din faza de constructie a blocului. Desi sunt izolate, suntem taxati cu caldura degajata de ele ca si cum nu ar fi izolate.Daca exista vreun temei legal care sa imi permita izolarea lor si recunoasterea acestui lucru in calculul caldurii degajate de ele, va rog sa mi-l comunicati si mie. De fapt eu tocmai asta dorem - un temei legal - in baza caruia sa le izolez si sa nu mai plates caldura degajata de ele si nu o intreaga desfasurare de forte care incearca sa ma convinga ca este normal si sunt obligata sa platesc aceasta caldura.
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc.
Nu va suparati ca va raspund...
Tevile acelea trec pe la dvs. prin locuinta, la fel cum trece si teava de gaze si teava de apa rece. Vreti nu vreti trebuie platit. Se calculeza luna de luna valoarea de plata, dar nu cred ca depasesc 20 de lei pe luna. Stiu ca in situatia dvs. si a multora este mult.
Dar ganditi-va asa, daca ar fi sa fie "stramutate" acele tevi, cine ar suporta cheltuielile? Vecini? Asociatia?
Daca va duceti si spuneti ca suportati dvs. cheltuielile cu proiectul, aprobarile, materialele si manopera, atat pe tevi cat si pentru reparatiile de la vecini sunt sigur ca asociatia nu s-ar opune.
Oricat de mult ati izola acele tevi, ele se afla pe proprietatea dvs. si va incalzesc proprietatea.
Incercati sa priviti astfel lucrurile... In loc sa consume centrala mai mult ca sa incalzeasca, primiti caldura de la tevile acelea.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
ContSters66930, utilizator
Stimate Bobman,
Chiar daca simt o ironie usoara, nu, nu ma supar ca mi-ati scris, ba chiar va multumesc.
Este adevarat ca aceste tevi trec prin apartamentul meu la fel ca tevile de apa si de gaze. Exista insa o mare diferenta: aceste ultime tevi imi sunt si mie folositoare deoarece transporta apa si respectiv gazele de care am si eu nevoie. Deci sunt bunuri comune.
O alta diferenta mare o reprezinta faptul ca ele nu degaja nimic, deci, nu platesc nimic pentru existenta lor. Pe cand pentru tevile ce transporta agentul termic, tevi care nu imi sunt folositoare mie ci celorlalti proprietari nedebransati, ma incalzesc cu forta, chiar daca eu nu vreau, deci trebuie sa platesc. Acesta este motivul pentru care doresc sa-si ia tevile din apartamentul meu, sau sa nu ma mai oblige sa platesc aceasta caldura. Nu mai vorbesc de faptul ca, conform Legii 296/2004, art.11, nu ma poate nimeni obliga sa cumpar cu forta un produs sau un seviciu, adica caldura degajata de aceste tevi.
In legatura cu faptul ca ele imi incalzesc apartamentul si centala mea functioneaza mai putin, cred ca glumiti. De unde stiti ca nu le incalzesc eu pe ele ? In legatura cu pretul, este adevarat ca acum costa putin, dar peste 2 sau 3 ani cine stie cat va fi, pentru ca la noi preturile cresc in progresie geometrica, pe cand salariile stationeaza, daca ai norocul sa nu fii disponibilizat. Si pe urma, de ce sa se creeze un precedent in legatura cu abuzurile legilor vis a vis de drepturile noastre? De unde stiti ca la anul nu ni se va lua taxa pentru praful din casa, sau cine stie ce alta aberatie?
Este adevarat ca aceste tevi trec prin apartamentul meu la fel ca tevile de apa si de gaze. Exista insa o mare diferenta: aceste ultime tevi imi sunt si mie folositoare deoarece transporta apa si respectiv gazele de care am si eu nevoie. Deci sunt bunuri comune.


Cum aveti nevoie de coloana comuna de gaz, daca aveti cetrala nu aveti coloana separata de gaz, aveti centrala montata pe coloana comuna??
Nu cred acest lucru.
Sa va mai dau o tema de gandire, in cazul avariei la o teava de apa calda (pe care nu o folositi) dupa partea comuna nu contribuiti la reparatii, dar la revizia de 10 ani a coloanei de gaz nu contribuiti??
Va spun sigur ca DA, pentru ca sunt parte comuna!!

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Spatii comune de incalzire BogdanP BogdanP Buna ziua, Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)