avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai constituie proprietate comuna ?

Buna ziua,
M-am deconectat de la sistemul de incalzire centalizat atunci cand mi-am montat centala proprie de incalzire. Conductele care traverseaza apartamentul meu, nu ma mai deservesc pe mine, ci apartamentele ramase in continuare racordate. In aceste conditii, aceste conducte ( ma refer strict la conductele ce traverseaza apartamentul meu ) mai constituie proprietate comuna ? Prin definitie, bun comun reprezinta un bun specific care este impartit tuturor membrilor comunitatii, toti beneficiind de el.
Daca nu mai constituie proprietate comuna, traversarea apartamentului meu nu constituie tulburare de posesie? Cui pot cere stramutarea lor din apartamentul meu, sau plata unei chirii care sa acopere contravaloarea caldurii degajata de ele bani pe care sunt obligata sa-i platesc conform unor legi abuzive ?
Stimate THRAN,
Eu vorbeam ca si principiu despre coloanele de apa si gaz. In realitate, eu si inca cinci apartamente din bloc avem atat coloana de gaz separata cat si coloana de apa separata. Daca ati fi citit ultima mea postare catre OLGA50 ati fi vazut ca o parte din apartamentele din bloc ne-am construit coloana separata de apa din motive pe care nu are rost sa le spun ca ma cearta Elga50 ca deviez de la subiect. Acelasi lucru s-a intamplat si la gaze. Sase apartamente avem coloana separata de gaz deoarece ne-am montat centrale.
In legatura cu tema de gandire, nu a trebuit sa ma gandesc prea mult.
Atata timp cat eu nu ma folosesc de conducta de apa calda, nu este bunul meu, deci nici bun comun, deci nu contribui. Ei ar contribui la reparatiile coloanelor mele de care ei nu se folosesc? (vorbesc de apartamentele ramase nedecuplate de la sistemul vechi). La fel si la revizia conductei de gaz. Acesta revizie chiar s-a facut acum vreo doi ani si nu ne-a obligat nimeni sa platim, pe noi cei debransati. In schimb, am contribuit la zugravitul scarii blocului deoarece este proprietate comuna.
V-am spus asta ca sa nu credeti ca sunt rau platnica.
Interventie moderator

Atata timp cat ati deschis o discutie pe acest forum, problema dv. devine un "bun" public si trebuie sa va asumati obligatia de a primi orice raspuns vi se da. Nu puteti restrictiona dreptul nimanui de a intra in discutie.
Raspunsurile sunt restrictionate sau sterse de catre moderator si numai daca se face atac la persoana sau postarea respectiva nu aduce plus de valoare, adica nu are un continut pe subiect. Aici nu discutam persoane, ci probleme.

Asadar ati pornit aceasta discutie spunand in ultima fraza:
iraela a scris:
..................
Prin definitie, bun comun reprezinta un bun specific care este impartit tuturor membrilor comunitatii, toti beneficiind de el.
Daca nu mai constituie proprietate comuna, traversarea apartamentului meu nu constituie tulburare de posesie? Cui pot cere stramutarea lor din apartamentul meu, sau plata unei chirii care sa acopere contravaloarea caldurii degajata de ele bani pe care sunt obligata sa-i platesc conform unor legi abuzive ?

In Legea 230/2007:

Art.3 lit c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
Deci nu ceea ce ne foloseste sau nu.
Drepturile si obligatiile proprietarilor
...........
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

HG 1588/2007
Art. 32. - (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
...........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii

Acestea sunt prevederi legale in vigoare.

Daca dv. considerati ca sunt abuzive, atunci nu veti accepta niciun raspuns de pe acest forum, raspuns care evident sa tina cont de suportul legal si, in acest caz, va trebui sa va indreptati impotriva asociatiei de proprietari in justitie si acolo sa cereti:
- stramutarea coloanelor de caldura in afara apartamentului dv. ....sau
- chirie de la asociatia de proprietari pentru dreptul celorlalti proprietari de a se folosi de bunul comun de pe proprietatea dv. sau
- daune pentru "tulburare de posesie".
Poate aveti noroc!
Atunci, mutati dvs. coloanele de caldura de la dvs. la vecini, pe cheltuiala dvs, pentru ca nu vecinii v-au pus centrala.
Haideti sa va spun cum este la mine. Eu am renuntat la gaze, pentru ca mi-am pus plita si cuptor electrice, dar am coloana de gaze in apartament. Am avut 2 optiuni sa devize coloana pe banii mei pe la alti vecini, ceea ce ar fi fost imposibil sau sa imi pun un contor de gaze care sa imi inregistreze cat consum si sa imi fie scazut la intretinere. Iar eu cum nu consum contorul este 0, deci 0 lei de plata.
Acum va dau si eu 2 solutii, cea cu mutatul, si va spun ca exista niste contoare, daca vreti sa le montati. Sunt asemanatoare cu cele de la bloc si se numesc gigacalorimetre, acestea contoare va inregistreaza cata caldura trece pe la dvs.
In orice caz, ambele solutii va spun ca sunt muuuult mai scumpe decat plata pe care o faceti acum.
Eu am cum sa dovedesc ca nu consum gaze, dar dvs. cum puteti dovedi ca acele tevi nu degaja caldura la dvs. in apartament?
Ati spus ca de unde stim ca nu dvs. le incalziti pe ele. Pai e simplu, daca teava e mai calda decat temperatura din camera e clar ca va incalzeste apartamentul, chiar daca o face cu 0.5 grade, dar o face. Daca teava e rece pentru ca poate aveti caldura oprita din cauza neplatii (aici ma refer la ceilalti vecini) atunci si factu de caldura care vine la bloc pe luna respectiva va fi mica, deci si suma dvs de plata poate fi 0.
Stimate BOBMAN,
Aveti foarte multa dreptate in tot ceea ce spuneti. Dar ar mai exista si o treia solutie: sa mi se permita sa izolez termic conductele. In aceasta situatie, dupa cum tot dumneavoastra spuneti si conform legilor fizicii, temperatura conductelor izolate nu are cum sa fie cu o jumatate de grad mai mare decat temperatura din apartamentul meu, respectiv 22 grade C, deci nu exista degajare de caldura. De ce legea nu permite acest lucru? Eu am pornit aceasta discutie, ducand lucrurile pana la extrem in unele cazuri, tocmai pentru a demonstra cat de abuziva este o parte din Ordinul 343/2010 al ANRSC.
Si va mai rog un lucru... Cum comentati cele scrise de mine in postarea din 10 iulie 2013, 00.09 referitor la Legea 296/2004,art.11?
Multumesc pentru sfaturi si tonul civilizat si politicos din postare !
Ma gandesc ca cei care au dat legea cu acele tevi s-au gandit la faptul ca nu exista o izolare perfecta.
As putea sa va intreb daca cumva aveti contract de furnizare a agentului termic intre dvs si RADET?
De ce nu cereti si plata cheltuielilor comune calculate special pt. dvs. Ma refer la urmatorul lucru. Sa zicem ca stati la etajul 3 din 10. Sa va calculeze curentul doar pentru becurile pana la etajul 3, splatul scarii pana la etajul 3, caldura pana la etajul 3, liftul pana la etajul 3.
Ar fi normal asa?

Sa va dau si eu un exemplu de lege tampita din tara asta...
Stau la etajul 1 si nu am folosit niciodata liftul. Cu toatea astea eu, desi nu am apartamentul locuit la 4 camere, am cheltuielile mai mari decat cineva care sta la etajul 10 si are 2 camere si sunt 6 persoane. Adica eu nelocuind acolo, stand la etajul 1, consum si uzez liftul mai mult decat 6 persoane de la etajul 10.

Haideti sa va mai spun ceva...
La intrarea in bloc aveti un gigacalorimetru, care masoara temperatura si volumul de agent termic care intra in bloc. Dvs. si alti vecini aveti centrala. Altii au contoare la calorifere.
As vrea sa va intreb, cine suporta diferenta de plata intre ce inregistreaza gigacalorimetrul si contoarele din apartamente?
Va mai dau o chestie de gandit... Sa zicem ca aveti apartament deasupra, sub, in fata si in spatele apartamentului dvs. Daca aceste apartamente, toate sunt pe incalzirea de la RADET si si-ar inchide toti caldura de tot, v-ar conveni?
Eu zic ca nu, pentru ca centrala va merge din greu.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Spatii comune de incalzire BogdanP BogdanP Buna ziua, Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)