avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil fara teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil fara teren

Sunt chirias al unui imobil ce este construit de o societate (A) pe terenul altei societati (B ) fara un acord scris pentru utilizarea terenului intre cele doua.

Dupa o perioada de 10 ani am negociat achizitia imobilului cu A.

A va vinde dar mi-a precizat ca dreptul de proprietate asupra terenului nu se poate transmite
B nu este interesat vanzarea terenului nici acum si nici in viitor.

Exista riscuri sa raman fara imobil (in sensul demolarii)?

Precizez ca si eu ca si chirias si A si B suntem societati comerciale.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2009
PPPP, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:49, 17 Martie 2009
OK, daca noi am cere sa se stabileasca dreptul de superficie in instanta nu ar mai putea sa ne ia folosinta (si respectiv constructia) pe toata durata ei de viata si el desi este proprietarul de drept al terenului ar trebui sa-l lase in folosinta gratuita toata aceasta perioada.

Asa cum am mai spus terenul lui B este intabulat si probabil as fi stat fara griji in continuare dar AGA lor s-a cam schimbat si cei noi vor ca in locul in care avem noi imobilul sa-si construiasca o parcare.

Sunt sorti de izbanda in demersul meu sau ar trebui sa ma simt ca un deschizator de drumuri?
Intrebarea la care totusi speram un raspuns este:
Daca introduc dupa achizitia imobilului o actiune pt. stabilirea dreptului de superficie ma asigur 100% ca raman cu cladirea nedemolata de cei ce au terenul in proprietate?
Dreptul de superficie nu se cere, este un drept real care eventual se constata de instanta.In situatia dv., imobilul nu are autorizatie de constructie deci nu exista inca.In acest caz este vulnerabil pretentiilor proprietarului terenului.
Dv. veti cumpara un lucru care este incert a fi o constructie definitiva si deci care sa aiba drept de superficie.
In aceasta situatie sa nu va asteptati ca proprietarul nu va actiona.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Drept de construire jadzia jadzia Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren cristina1712ct cristina1712ct Buna ziua, Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele ... (vezi toată discuția)