avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond reparatii - santaj??
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond reparatii - santaj??

Buna ziua
Am devenit de doua luni proprietar al unui apartament. Administr(pe torul Asociatiei banuiesc eu ca incearca un santaj. Mi.a explicat ca de mai mult timp s.a perceput (pe lista de plata 10lei de apartam, am observat eu) o suma pt fond de reparatii cu care se intentioneaza sa se faca zugraveala pe casa scarii. Mi-a comunicat verbal ca eu voi suporta separat de ceilalti locatari cota parte din factura pt ca nu am contribuit la fondul de reparatii.
Este legal sa mi se ceara acest lucru??

Cum puteam sa particip la acest fond cand NU eram proprietar? Fostul proprietar a participat cu suma afisata pe lista de plata.
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2013
Tonyde, utilizator
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 16:01, 1 August 2013
Daca fostul proprietar a contribuit pe liste cu acest fond SI administratorul nu i l-a inapoiat, atunci dv. trebuie sa continuati contributia la acest fond de unde l-a lasat vechiul proprietar.

Daca administratorul v-a spus ca ar trebui sa contribuiti cu toata suma, banuiesc ca i-a inapoiat vechiului proprietar contributia lui, lucru care nu se face si este contrar Legii 230/2007 si normelor de aplicare (se inapoiaza fostului proprietar la plecarea din asociatie, din bloc, numai fondul de rulment, nu si alte fonduri la care a contribuit de-a lungul vremii).

Deci, pe o greseala de-a lui, acum va scoate dv. din buzunar aceasta suma in discutie. Nu e corect cum a procedat, daca a facut asa cum banuiesc eu.
Argumentele pot fi, ca "omul nu mai sta aici sa se bucure de noua zugraveala", ca una, ca alta, dar legea trebuia sa-l calauzeasca pe administrator, nu argumentele subiective si personale.
Pai nu stiu daca este vorba de santaj sau o procedura gresita a administratorului. Trebuie sa vorbiti cu fostul proprietar, daca si lui i s-au retinut acele sume pentru constituirea fd. de reparatii si ca NU i s-au restituit la plecare. Daca asa s-a intamplat, dvs. va aflati in situatia de a continua ceea ce a inceput fostul proprietar (puteti consulta registrul de evidenta a fd. de reparatii).
Daca la plecarea fostului proprietar s-a procedat la restituirea sumei respective, sigur ca dvs. trebuie sa participati la cheltuielile prilejuite de zugravirea casei scarii, in fond si dvs. beneficiati de aceasta lucrare, nu?
Deci cum spuneam, verificati un pic ”istoricul” acelor plati, vedeti soldul fd. de reparatii pentru apartamentul dvs. si procedati in consecinta.
Pentru clarificarea situatiei si indepartarea suspiciunilor,in temeiul art 10 din L nr 230/2007 solicitati reprezentantului legal al asociatiei de proprietari sa va puna la dispozitie documentele justificative de plata ale ex proprietarului si temeiul legal invocat pentru ca dvs sa "suporta separat de ceilalti locatari cota parte din factura pt ca nu am contribuit la fondul de reparatii."


Multumesc de raspunsuri si m-am interesat.
Fostul proprietar a contribuit pe lista de plata la acest fond mai putin cateva luni (3 luni). NU i s-a restituit nimic,
Eu, desigur, o sa contribui la acest fond de aici inainte. Nu voi "beneficia" de reparatii ulterioare dupa ce voi vinde si nu mi se va restitui, din ce voi plati, ce se va aduna in ani.

In aceste conditii e legal sa mi se ceara plata separata pt reparatia pe care a mentionat-o verbal?
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2013
Tonyde, utilizator
Conform norme in vigoare fondul de reparatii nu se restituie

Alte discuții în legătură

Fond reparatii asociatii proprietari MOTEABOGDAN MOTEABOGDAN Buna seara,va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:in asociatia noastra presedintele impreuna cu administratorul au hotarat sa transforme fondul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am ... celtix25 celtix25 Buna ziua, Am o intrebare legata de un act, pe care eu nu l-am semnat, dar conform caruia am preluat de la fostul proprietar al apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Plata restanta intretinere fost proprietar si diverse nereguli florydania florydania Buna ziua, Va solicit parerea in urmatoarea speta:la data de 23.03.2015 am semnat in fata notarului un contract de vanzare-cumparare pentru un apartamant, ... (vezi toată discuția)