avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident cu bicicletele intre doi minori
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident cu bicicletele intre doi minori

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajute cineva intr-o problema care ma chinuie de ceva vreme.
In urma cu trei saptamani unul din copiii mei care are 16 ani ,se intorcea dintr-o localitate vecina impreuna cu un prieten de 14 ani,ambii deplasandu-se pe cate o bicicleta.La un moment dat ,baiatul de 14 ani a inceput sa mearga cu bicicleta pe contrasens, situatie in care ,baiatul meu l-a avertizat sa mearga pe unde trebuie ,ca nu e bine ce face ,mai ales ca se apropia o curba si exista pericolul ca un posibil conducator auto sa nu-l poata vedea. Cum in acea zi ,vantul batea destul de tare ,iar baiatul de pe contrasens ,tinea ghidonul bicicletei doar cu o mana si nu era deloc atent ,nu auzea cele ce i se spuneau. Vazand aceasta situatie ,baiatul meu ,in incercarea de a se face auzit,s-a apropiat de bicicleta prietenului sau,moment in care s-au dezechilibrat amandoi ,baiatul meu a reusit sa coboare de pe bicicleta fara sa cada ,prietenul sau ,in schimb ,datorita faptului ca unul dintre adidasi se agatase in lantul bicicletei ,a cazut ,lovindu-se foarte tare la cap. Dupa impact , baiatul cazut a facut criza de epilepsie ,dupa spusele baiatului meu si dupa descrierea starii in care se afla .Dupa ce un localnic ,l-a intepat in deget si-a revenit pentru cateva clipe ,dupa care a lesinat si de atunci acest copil este in coma,dupa spusele parintilor sai iar eu nu stiu ce se poate intampla in urma acestui accident nefericit . Mentionez ca parintii acestui baiat au declarat ca nu au pretentii si nu au depus plangere , Eu nu ma pricep si nu inteleg : poate cineva avea pretentii de vreun fel in astfel de situatii ? Pana la urma a fost un accident stupid ,intre doi copii ,nu si-a dorit nimeni asta si nu a facut nimeni,nimic ,in mod intentionat.In procesul verbal incheiat de catre Politie , in urma reconstituirii accidentului,nu s-a consemnat nimic din cele relatate de mine ,mai sus,s-a spus doar ca baiatul meu l-a acrosat pe celalalt baiat.Intrebarea mea este ,ce se va intampla ,pana la urma cu baiatul meu, care nici el nu este tocmai bine ,dupa socul prin care a trecut ,dar asta este ,o alta discutie.La sugestia politistului care s-a ocupat de caz ,tinem legatura cu parintii copilului , ne interesam zilnic ,de starea lui si i-am ajutat financiar ,desi suntem o familie cu patru copii ,care traim ,mai mult decat modest.In speranta ,ca voi gasi raspunsul astepat,va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 17:33, 29 Iulie 2013
in principiu, se poate vorbi de o vatamare corporala din culpa, daca fac plangere parintii.
Este clar ca este vorba despre un accident, daca s-a petrecut pe un drum public, este un accident rutier in intelesul OUG 195/2002.
Probabil politia va deschide un dosar penal pt vatamare corporala din culpa. Fiind vorba de minori, parintii trebuie sa asiste la declaratii. Se vor lua declaratii de la ambii copii implicati in accident in prezenta parintilor.
Daca parintii minorului accidentat nu au pretentii materiale sau morale atunci vor trebui sa mentioneze in declaratiile date in fatza politistului sau procurorului acest aspect.
Conform micii reforme in justitie, indiferent de nr de zile de ingrijiri medicale, daca partile s-au impacat si declara acest lucru, dosarul se inchide.
E posibil sa rezolvati si prin mediere, daca va aflati intr-una din situatiile de mai jos: lovirea sau alte violente,vatamarea corporala sau vatamarea corporala din culpa. Medierea poate avea loc in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile; inaintea procesului penal sau a demararii urmaririi penale; dupa inceperea procesului penal sau a urmaririi penale. In acest mod veti evitata un proces penal si puteti beneficia de serviciile impartiale ale unui mediator autorizat, daca va aflati in vreuna din situatiile descrise mai sus.
Sunt mai multe aspecte de care trebuie sa se tina seama !!!
1- Sub 14 ani copii nu au voie sa circule pe drumuri publice .
2- Nu rezulta ca copilul de 16 ani a lovit sau nu bicicleta celui de 14 ani . Din prezentare reiese doar ca amandoi s-au dezechilibrat. Depinde de cercetarea politiei si de declaratiile date daca e vorba de vatamare din culpa sau nu .
3- daca a cazut singur ptr ca nu se tinea de ghidon de ambele maini ce vina are celalalt ca s-a apropiat de el sa avertizeze de un pericol iminent ?
4- despre mediere sau impacare se poate vorbi doar din momemtul in care se cunosc imprejurarile exacte .
5- daca datorita lovitura a aparut epilepsia , insemna ca lovitura la cap a fost puternica si e probabil ca nu purta casca de protectie . Chiar e recomandat ptr biciclist, motociclist, alpinist , etc sa poarte casca de protectie .
Eu cred ca victima a incalcat mai multe reguli : sub 14 ani pe drum public, pe contrasens , conducand doar cu o mana si fara casca de protectie , Dar se aduc acuzatii celuilalt ca s-a apropiat de El !!!!
In lipsa informatiilor importante raspunsurile pot fi doar sugestive .
de ce oare mi se pare ca nu relatati adevarul , si ca altul ar fi deznodamantul evenimentelor petrecute in acea situatie ?

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu un biciclist mimisto mimisto Ieri seara sotul meu (sofer) a fost implicat intr-un accident rutier cu un biciclist care s-a ranit la un picior cu axul pefalei de la bicicleta ( pedala ... (vezi toată discuția)
Divort, incredintare minor anonim anonim Daca voi divorta de sotul meu, cui ii va fi incredintat copilul? Trebuie sa va spun ca baiatelul nostru are 1 an si 2 luni si de la 3 luni l-a crescut ... (vezi toată discuția)
Furt bicicleta - piese schimbate tynatwine tynatwine Mi s-a furat bicicleta in 9.06 . Nu eram eu cu ea in momentul furtului. Persoana respectiva a dat declaratie la politie. Ieri au gasit bicicleta, dar piesele ... (vezi toată discuția)