avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Art. 18
Continuarea procesului penal la cererea suspectului sau inculpatului

În caz de amnistie, de prescripţie, de retragere a plângerii prealabile, de existenţă a unei cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate ori în cazul renunţării la urmărirea penală, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.

Art. 319
Continuarea urmăririi penale la cererea suspectului sau a inculpatului

(1) În caz de clasare ca urmare a constatării că a intervenit amnistia, prescripţia, retragerea plângerii prealabile sau a existenţei unei cauze de nepedepsire, precum şi în cazul renunţării procurorului la urmărirea penală, suspectul sau inculpatul poate cere, în termen de 20 de zile de la primirea copiei de pe ordonanţa de soluţionare a cauzei, continuarea urmăririi penale.

După cum se observă, la art. 319 nu mai apare cauza de neimputabilitate:-/
E vreo raţiune pt. asta sau e o altă dudă marca ncpp?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Nofacenoname0, utilizator
Duda, Nono. Eu retin si neimputabilitatea pt ca e evident mai rea decat retinere juridicitatii, lipsei tipicitatii. Spre ex, scapi de plata prejudiciului pe o cauza de legitima aparare, iar pe minoritate nu esti scutit.
Nofacenoname0 a scris:

Art. 18
Continuarea procesului penal la cererea suspectului sau inculpatului

În caz de amnistie, de prescripţie, de retragere a plângerii prealabile, de existenţă a unei cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate ori în cazul renunţării la urmărirea penală, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.

Art. 319
Continuarea urmăririi penale la cererea suspectului sau a inculpatului

(1) În caz de clasare ca urmare a constatării că a intervenit amnistia, prescripţia, retragerea plângerii prealabile sau a existenţei unei cauze de nepedepsire, precum şi în cazul renunţării procurorului la urmărirea penală, suspectul sau inculpatul poate cere, în termen de 20 de zile de la primirea copiei de pe ordonanţa de soluţionare a cauzei, continuarea urmăririi penale.

După cum se observă, la art. 319 nu mai apare cauza de neimputabilitate:-/
E vreo raţiune pt. asta sau e o altă dudă marca ncpp?

Am sesizat si eu lipsa, dar sigur e o eroare ca multe altele.
Eu nu pricep de ce au făcut 2 articole pt. aceeaşi treabă, nu puteau să zică direct la art. 18 că are 20 de zile la dispoziţie? Se cunoaşte că MU a făcut parte din comisie...acest cod e ca şi cărţile lui: sec, inconsecvent, pe alocuri total ilogic. A-l învăţa e o adevărată provocare:))

daca ai un bun pierdut se retine furt?

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Concursul de admitere la inm 2012 ionela1984 ionela1984 Imi poate spune cineva va rog dupa ce manuale sa invat si eu pentru admitere a inm din acest an?poate imi sugerati si ceva grile sau exercitii de rationament ... (vezi toată discuția)