avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea fortata a veniturilor prin virarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea fortata a veniturilor prin virarea salariului pe card

Buna ziua!
Lucrez de doi ani si jumatate la un angajator, care in tot acest timp nu a dorit sau intrunit conditiile pentru a negocia cu vreo banca eliberarea de carduri de debit pentru virarea salariilor angajatilor, virandu-ne salriile in cardurile detinute anterior. Acum ni se pune in vedere, destul de dur, sa semnam sa ni se deschida cont si sa se elibereze card de debit la o bana ce ofera conditii financiare mai putin avantajoase decat cea la care am cardul de debit deschis in acest moment. In speta este vorba despre diverse comisioane, chiar si comision de retragere de numerar de la ATM. (Nici nu am auzit pana acum sa platesti comision la retragerea SALARIULUI din cardul de debit!), comisioane pe care pana acum nu le plateam. Acceptand sa deschid acest nou cont solicitat (impus!) de angajator, inseamna ca veniturile mele rezultate din salariu se vor micsora simtitor, lucru determinat numai si numai de interesul angajatorului de a-si imbunatati punctajul pentru credite la respectiva banca.
Doresc sa stiu daca acest mod de procedura este legal si daca trebuie sa-l accept neconditionat din partea angajatorului sau daca si cum ma pot apara de acest lucru. Mentionez ca in contract nu este stipulat in ce mod se plateste salariul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bobcat27ad , utilizator 18:57, 19 Iulie 2010
Multumesc pentru raspuns. Dar mi se pare foarte ciudat ca aceasta conditie sa fie pe termen nelimitat. Adica eu sunt obligata sa pastrez relatia cu banca respectiva pe toata durata angajarii? Daca era asa, de ce nu s-a trecut in contract - sau intr-un act aditional la contract? Nu cumva pentru ca este vorba de conditii initiale de lucru, care se pot modifica in timp?
In oferta respectiva mai sunt trecute de pilda beneficii care nu se aplica (de exemplu asigurare de accident sau abonament la serviciile unei firme medicale private, pe acesta din urma nu l-am vrut eu si nu mi s-a impus) sau pe care angajatorul a incetat intre timp sa le ofere (ceai, cafea). Nu prea inteleg cu functioneaza acest precontract, unele conditii sunt mai obligatorii decat altele... cu ce temei legal se decid lucrurile acestea? Mie mi s-a spus ca modalitatea de salarizare tine de politica firmei, nu mi se pare un argument valabil dar am senzatia ca se profita de faptul ca angajatii nu sunt specialisti in Codul Muncii.
NU cred ca e vorba in acets caz ca societatea ra profita de ceva.
Exista posibilitate legala ca angajatorul sa decida sa vireze salariile pe carduri bancuri.
codul muncii:

Art. 161. - (1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar, în cazul în care această modalitate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil

Daca societatea face plata salariului cf a;in 2 de mai sus, nu este necesar sa faca aceasta mentiune si in contractul insividual de munvca.

Din moment ce ati fost informata despre acest aspect al platii salariului si l-ati agreat, trebuie sa-l acceptati in continuare.
daca ati fi refuzat de la inceput acest sistem de plata, probabil ca societatea ar fi renuntat la angajarea dvs.

In momentul in care nu veti mai lucar la aceasta societatea veti putea sa va inchideti contul deschis la banac respectiva.
Stiu ca este obpligatoriu ca salariile sa se vireze in conturi bancare , pentru salariatii din mediul urban . De asemeni sunt precizate cazurile ( exceptiile) cant se pot scpoate salariile prin casieria unitatii .
La noi salariile se vireaza in conturile personale deschise la bancile cu care salariatul agreaza sa fie in relatii . Avem conventii cu mai multe banci, dar totdeauna am respectat preferinta fiecarui salariat , chiar daca se prefera o banca cu care unitatea nu avea conventie .Precizez doar ca suntem institutie publica , poate in privat e altceva ...
Toate bancile percep comision la retragere in numerar , sa fie vreo exceptie ?
Nu cred ca este vreo prevedere legala care sa oblige la plata prin societati bancare :confused:

Stiu ca exista insa o limita maxia dde cash in caserie, desi ma indoiesc ca pentru plaat salariilor nu exista aceasta posibilitate, prin caserie, daca cineva chiar vrea sa faca asa,
Poate cineva din domeniul contabil ne lamureste mai clar cum e cu cash-ul din caserii, recunosc ca nu stiu exact.

Doar ca lucrul cu bancile este mult mai facil decat sa umbli cu cash ;)
de data aceasta o sa expun punctul de vedere al angajatorului la aceasta problema si anume:
angajatorul incearca tot timpul sa-si reduca costurile prin diferite cai. In cazul de fata prin reducerea comisioanelor bancare pe care le plateste si prin reducerea volumului de munca al angajatilor, aceste 2 obiective fiind atinse prin alegerea unei singure banci pt virarea salariilor (conturi mai puine+ comisioane mai putine si OP-uri + fisiere specifice fiecarei banci reduse la unu)
Bineinteles ca prin acest lucru se obtin si alte avantaje atat pt angajator cat si pt angajat negociind acele conventii cu bancile. Aceste conditii fiind cu atat mai bune cu cat nr nr angajatilor este mai mare. De regula conventia incheiata de angajator este mai avantajoasa decat conditiile primite pt un card in cazul in care acesta a fost "bagat pe gat" la contractarea unui credit in nume personal.
La prima vedere nu pare mare lucru dar in cazul unei intreprinderi cu peste 1000 de angajati...... se schimba datele problemei.
Dpdv legal angajatorul este obligat ca in contul dvs sa ajunga toti banii din statul de plata. Mai departe fiecare angajat este liber sa dispuna de acesti bani cum crede de cuviinta.
O mare problema pe care o are angajatul roman este ca el trebuie sa vada banii, motiv pt care in ziua de salariu principala grija este extragerea tutura banilor de pe card, el nefiind obisnuit sa foloseasca cardul la cumparaturi (comision ZERO)

Alte discuții în legătură

Plata salariului cash utiliyator utiliyator Angajatii din sectorul de stat care lucreaza in institutii unde intreg personalul este platit prin intermediul cardurilor pot opta pentru plata salariului ... (vezi toată discuția)
Fluturas de salariu M123G M123G Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatieL in urma modificarii bazei de calcul CAS in 2012, mi s-a retinut din salariu anul acesta o suma in plus fata de ... (vezi toată discuția)
Pot fi oblicat de angajatorul meu sa imi fac card bancar la o anumita banca? dionis456 dionis456 Buna ziua, Pana acum cateva luni fiecare angajat avea card la ce banca dorea. De cateva luni, administratorul societatii, tot incearca sa neconvinga/forteaza ... (vezi toată discuția)