avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil rapit de unul din parinti in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil rapit de unul din parinti in strainatate

Buna ziua. Cel mai bun prieten al meu, Victor, se afla in impas motiv pentru care va scriu. El a fost casatorit si are un baietel in varsta de 4 ani. In urma divortului mama a obtinut custodia, Victor putand sa viziteze baiatul iar programul vizitei fiind stabilit de comun acord. Mama copilului are un iubit de nationalitate scotiana, stabilit in Scotia. Femeia a plecat cu cel mic "in vacanta" in Scotia si l-a informat pe Victor ca intentioneaza sa se stabileasca acolo, definitiv cu copilul. Acestui copil nu ii lipseste nimic material, Victor avand un salariu onorabil. Va rog frumos, ce credeti ca ar trebui sa faca Victor in aceasta situatie in conditiile in care copilul si prezenta sa sunt pentru el cele mai importante lucruri?Va multumesc anticipat! catinca draganescu
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
cattinca, utilizator
Cred ca poate cere si obtine sa aibe copilul parte din vacante la el, cred ca nici nu vrea mai mult. Nu prea are de ce sa ceara sa exercite autoritatea parinteasca impreuna cu mama , cat ar fi doar pe hartie, nu prea poate sa si-o exercite.
Domiciliul la tata nu cred ca va obtine chiar daca ar vrea.

Exercitarea autoritatii parintesti in comun este starea de normalitate si parintii vor trebui sa invete sa gestioneze acest ansamblu de drepturi si obligatii punand pe primul loc interesul copilului.
Intentia legiuitorului nu a fost de a obstructiona mama la plecarile in strainatate ci de a responsabiliza si implica ambii parinti in cresterea si educarea minorului. Ei trebuie sa se inteleaga ca nu sunt pe pozitii adverse si sa conlucreze.
Marzone.... pe lumea asta nu exista numai mame bune si tati rai.
Mirebire.... si daca dupa jumatatea aia de ora nu gaseste un raspus ar trebui sa renunte la copil?
Gi jane .... sa lasam pronosticurile pt fotbal. Si in acest caz se va face o ancheta psihosociala iar serviciile sociale din Scotia sunt mult mai drastice decat ale noastre.... ramane de vazut daca vor constata ca mama poate intretine minorul in aceasta tara si daca vor recomanda ca domiciliul sa fie stabilit acolo avand la baza numai relatia de concubinaj a mamei.

In alta ordine de idei, vad ca toata lumea s-a napustit asupra tatalui care este in impas si se intreaba ce sa faca dar nimeni nu spune nimic de mama care a plecat in vacanta la iubit si a decis peste noapte, unilateral, sa nu se mai intoarca... cu tot cu copil. Poate ca legal este acoperita.... dar asta nu inseamna ca este moral si corect fata de fostul sot si chiar fata de copil.
N-am contestat niciodata ca exista tati foarte buni, tatal meu a fost un asa om, daca ma intreba cineva cu cine vreau sa locuiesc(n-a fost cazul) negresit il alegeam pe el.
Cu mintea de acum, chiar imi dau seama de ce: el avea un serviciu lejer, apoi s-a pensionat de boala si tot timpul si l-a dedicat copiilor; mama lucra de dimineata pana seara, avea pauza doar la pranz si cand venea acasa, pica de oboseala. Concediile si le petrecea facand curatenie generala in casa,varuit, etc.Mama a adus banii in casa, cu neglijarea copiilor-asa era serviciul ei.
Cand un cuplu cu copii se desparte, automat unul din parinti se desparte si de copii, asta e realitatea.
Este aberant ca fostii parteneri sa fie divortati, dar unul dintre ei, pe motiv de relatii cu minorii, sa fie toata ziua in casa fostei. Nici sa mearga copilul de musai la plimbare cu parintele vizitator, ca asa a decis nenea judele, cand copilul trebuie sa invete pentru teza saui vrea sa joace fotbal cu copiii din vecini nu e OK.
Aceste relatii trebuie sa fie firesti, nu fortate de executor sau de politist.
Toate astea mai mult strica decat ajuta.

Si totusi, in situatia discutata, cum vedeti conlucrare? Mama sa ramana in tara, cu salariu de 800 lei, ca Victor sa-si poata vizita copilul cand isi aduce aminte ca are dreptul?
Sau mama sa se faca calugarita pana copilul implineste 18 ani?
Daca Victor pleaca in Scotia si nu mama, Victor cum isi viziteaza copilul? El are voie sa nu se foloseasca de dreptul lui, numai mama are obligatii?


P.S. Daca pe Maria o rebotezi Sanda, ea este aceeasi. Schimbarea unei denumiri nu responsabilizeaza. Un parinte care s-a interesat de copii a facut-o si daca copiii erau incredintati, o face si daca copiii au doar domiciliul stabilit.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Martonze, utilizator
Conform legii hotararile judecatoresti se pun in executare in primul rand in mod voluntar.Daca se ajunge la politie si executor asta inseamna deja ca una dintre parti, cu rea vointa, refuza punerea in executare.
In speta prezentata mama nu a plecat la munca ci la iubit.... nu ca ar fi relevant.... dar oricum o dati iar discutam despre mamele bune si tatii rai.
Nu aveti de unde sa stiti nici salariul mamei nici modul in care isi exercita tatal drepturile dar asta nu va impiedica sa dati verdicte. Eu nu o sa o fac.
Consider insa ca indiferent de constrangeri ambii parinti trebuie sa gaseasca o solutie care sa tina cont in primul rand de interesul copilului.



Trebuie gasit un program optim de vizita si sa rezolve amiabil.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Copilul luat de către mama în afara tarii fără înștiințarea mea Flr. Dum Flr. Dum Bună ziua, Va rog dacă se poate sa ma ajutați cu o problema. Eu sunt divorțat de 1an și 7bluni având cu fosta un copil în vârstă de 6 ani. Copilul ... (vezi toată discuția)
Mama a plecat cu minorul cu acordul obtinut prin ordonanta dar nu s-a mai intors la data stabilita MYK272est MYK272est Buna seara! As dori sa stiu ce poate face un tata in cazul in care fosta sotie a obtinut prin ordonanta presidintiala suplinirea acordului pentru ... (vezi toată discuția)