avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contradictie OUG 97/2005 vs. Legea 677/2001
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contradictie OUG 97/2005 vs. Legea 677/2001

Avem urmatorul act normativ :
OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
Art. 38
(2) Cartea de imobil se întocmeşte şi se actualizează de către persoana anume desemnată, cu acordul acesteia, de către proprietarul imobilului sau de asociaţia de proprietari; în cazul asociaţiei de proprietari, responsabilul cărţii de imobil este, de regulă, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociaţiei.
(3) Păstrarea, actualizarea şi utilizarea datelor din cartea de imobil de către persoana desemnată în acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 39
(1) Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil.
Art. 43
Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 12 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2), art. 39 şi 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
Acum vine nelamurirea : Detinatorul cartii de imobil, fie el persoana desemnata fie administratorul asociatiei sau membrul din comitet, este operator de date cu caracter personal pentru a-i comunica aceste informatii? Daca da, cum aflu numarul lui de inregistrare? Toti operatorii de date cu caracter personal stiu ca sunt inregistrati. De asemenea cum aflu eu cand acesta imi foloseste datele fara acordul meu? Stiu ca argument ca OUG 97/2005 ma obliga sa comunic aceste date, dar ma intereseaza daca nu e in contradictie cu Legea 677/2001, mai ales ca se face referire la ea.
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 15:27, 15 August 2013
@ynocentta

V-ati avantat pe un teren pe care nu il stapaniti. HG 500/2011 se refera strict la datele personale ale angajatilor, nu la imaginile video pe care asociatiile le pot stoca despre cine se vantura prin holurile blocului sau la datele personale ale proprietarilor din cartea de imobil.
Ati dat o cautare pe Google si ati vazut mentionarea L 677/2001 la HG 500/2011 si gata, ati si facut corelatia. Numai ca una-i una si-alta-i alta.
Asociatia de proprietari, ca angajator, are obligatia de a pastra confidentialitatea datelor despre angajati, in sensul L 667/2001, obligatie prevazuta in HG 500/2011 pentru ca aceasta HG se refera la Registrul de evidenta a salariatilor, nu a proprietarilor sau plimbaretilor prin blocuri.
Pe de alta parte, asociatia de proprietari, prin HG 1588/2007 are obligatia sa tina copii ale actelor de proprietate ale membrilor asociatiei in custodie, la inscrierea in asociatia de proprietari, are date ale acestora prevazute in acordul de asociere, fara a fi obligate in mod expres a se inscrie in registrul operatorilor de date.
Alin a precizat contextul in care a adus vorba despre camerele video si ca asociatiile nu se incadreaza in categoria operatorilor de date personale, numai ca trebuie sa tina cont de Legea 677/2001 si sa nu-si vanture informatiile pe care le au prin ziare si pe stalpi.

@vldstf
Nu cartea de imobil imi da referinta despre numarul de persoane de pus pe lista de intretinere, ci declaratia pe proprie raspundere a proprietarului.
In cartea de imobil sunt inscrisi 3 membri de familie - tata, mama si-un copil de 3 ani, dar la cote sunt trecuti doar parintii copilului deoarece copilul locuieste la bunici pe timp nelimitat.
In cartea de imobil e trecut vecinul meu - 1 persoana, dar el e plecat in strainatate la munca, deci pe lista va figura 0 persoane.
Pe lista de intretinere la apartamentul 5 figureaza 1 persoana de ani de zile, dar identitatea ei este schimbatoare, fiind chiriasi care au locuit si au plecat din acel apartament a caror identitate, inscrisa in cartea de imobil, este importanta pentru politie, nu pentru mine, ca asociatie de proprietari. Pentru mine, ca e X sau Y, nu conteaza, tot 1 persoana imi plateste in acelasi fel.
Deci cartea de imobil ma incurca grozav pentru ca am si niste obligatii fata de politie de a o tine la zi.

Nu exista o contradictie intre OUG 97/2005 si L.677/2001 fie si pentru faptul ca asociatiile de proprietari nu sunt obligate sa se inscrie in Registrul operatorilor de date personale, dar sunt obligate sa pastreze si completeze cartea de imobil si sa tina cont de dispozitiile L 667/2001.
Daca ar fi obligate sa se inscrie in Registru, atunci politia ar trebui sa faca aceasta inscriere si sa inmaneze cartea de imobil spre completare asociatiei de proprietari, fie obtinandu-i automat inscrierea, fie obligand-o sa-si ia un asemenea numar.
Nicaieri in Legea 230/2007 de functionare a asociatiilor de proprietari nu scrie despre obligatia acestora de a se inscrie in Registrul operatorilor de date personale.

Raspunzand la intrebarea dv., am sa va intreb la randul meu, cu ce va incalzeste daca asociatia are sau nu are numar in Registrul operatorilor de date, daca datele dv. personale sunt difuzate cine stie cui?
Atata timp cat in OUG 97/2005 este prevazuta obligatia acestora de a se conforma obligatiilor de confidentialitate din Legea 667/2001, deja asta va da niste drepturi daca constatati ca asociatia a incalcat prevederile acestei legi si v-a afisat datele personale pe stalp sau pe geamul de la intrare sau, si mai rau, daca a furnizat numarul dv. de telefon unui tert.
Eu am o agenda maricica cu numere de telefon ale proprietarilor, chiriasilor, dar si adrese email, cartea de imobil este plina de copii de CI ale diferilor chiriasi care au locuit in bloc de-a lungul vremii. Sunt locatari care imi cer numarul de telefon al vecinului ca sa vorbeasca cu el ca s-a spart o teava sau ca ii tropaie in cap.... Nu dau aceste date ca altfel m-as trezi cu vecinul ca vine si-mi da un pumn in cap ca l-a injurat celalalt la telefon si cum de mi-am permis sa difuzez eu numarul lui de telefon care este confidential.....

Ultima modificare: Joi, 15 August 2013
elga50, moderator
Sa scurtam un pic discutia ca vad ca daca nu se citeste tot, ci doar pe diagonala, se trag concluzii pripite.
NU am facut nici o legatura intre cartea de imobil si sistemul de supraveghere video. Daca nu va dadeam citatul de la finalul adresei ANSPDCP legat de camere probabil era mai bine. M-am gandit ca astfel primesc raspuns si alte intrebari legate de sistemele video, stim bine nenumaratele topicuri deschise pe tema lor. Ca si o completare, sitemul nostru are toate aprobarile IGPR de rigoare, si firma care l-a instalat are toare autorizatiile, proiectul si planul de securitate depus la IGPR cu ocazia instalarii sistemului nostru. La fel vom proceda si cand se va monta al doilea sistem si cand se va extinde cel existent.
NU am facut nici o legatura intre sistemul de supraveghere si HG1588.

Toti angajatorii lucreaza cu datele personale ale angajatilor ca nu au incotro: trebuie sa iti faca CIM, trebuie sa inregistreze in Revisal, trebuie sa depuna inregistrari in Reges, dau adeverinte de salariu, pentru medicu de familie, pentru gradinite, scoli etc. Cu toate acestea ei nu sunt obligati sa fie operatori inregistrati de date cu caracter personal.

Pe de alta parte, exista angajatori, firme, care pe langa datele personale ale angajatilor pe care le prelucreaza, folosesc prin natura muncii si datele tertilor in special ale clientilor. In lege se spune care sunt acele date considerate personale si ele tin doar de persoanele fizice. Acestia sunt obligati sa se inregistreze ca operator de date cu caracter personal.

In ambele cazuri, ambii angajatori/ firme, sunt obligati sa respecte prelucrarea, confidentialitate si securitatea acestor date in sensul dat de dispozitiile legii 677/2011.
In ambele cazuri aceasta lege le este opozabila daca cineva reclama folosirea abuziva a datelor lui personale. Fie ca sunt sau nu sunt inregistrati ca operatori de date cu caracter personal.

Asociatia de Propretari, prin exceptie de la lege, nu trebuie sa se inregistreze ca operator, dar tot trebui sa respecte legea.

Exemplu de confidentialitate, pe langa cel cu telefonul dat de Elena:
Era anul 2011, ianuarie, asociatia proaspat infiintata, la inceput de drum, eu presedinte, nici prin cap nu ne trecuse de prevederile legii 677/2001 cum ca ni s-ar aplica si noua (eu o stiam oricum prin natura serviciului de baza). Incepem cu teama sa generam liste de intretinere, sa punem date corecte in bazele de date sa functionam ca o asociatie cu statut juridic. Si pana atunci existau ceva liste, inainte de obtinerea incheierii judecatoresti, ca deh trebuia platita cumva apa dezvoltatorului, gunoiul care era pe numele meu, curentul dezvoltatorului, sa se faca cat de cat curatenie prin rotatie, dar trebuiau luate materiale etc. Ei bine din considerente care nu-mi mai sunt foarte clare azi, la vremea respectiva unul din campurile de pe lista pe langa numarul apartamentui era si numele proprietarului.

Prin prin aprilie 2012, intr-o discutie cu membrii CEx, si cativa proprietari, discutie informala la un pahar de vorba, despre ce ar trebui sa scriem pe lista de langa tastatura interfonului apare dilema. E bine sa se scrie numele proprietarului/ locatarului? O intoarcem pe toate partile, ne aducem aminte cum era pe la alte blocuri unde eram trecuti cu numele pe interfon si cazuri in care se intra in respectivele scari printr-o manipulare abila a informatiilor afisate la interfon. Decidem ca nu e bine sa fie numele pus. Punem doar numarul apartamentului si codul de sunat in casa. Nu are rost sa detaliez ce e cu codul asta, doar ca la noi ca sa suni la ap. 119 de ex, nu tastezi 119 ci 2, de ex. Gata zis si facut.

Mai discutam una alta, si ajungem la concluzia ca datorita pozitiei avizierelor fata de intrarea in scari cu putin chin se poate distinge de afara numele proprietarilor pe listele de plata. Pai nu prea e bine. Ca pe lista deja ai si corelatia apartament-nume, adica ap. 14 - escu. Si atunci degeaba ai pus pe interfon doar numar apartament. Si s-a luat deciza ca listele de plata sa nu mai afiseze numele ci doar numarul apartamentului si restul de coloane conform legii.

Deci iata un exemplu de confidentialitate. Nedivulgarea catre terti a uneia din datele caracter personal.

Asta spuneam intr-un mesaj anterior. Cei alesi in fruntea asociatiilor ar trebui sa fie oameni cerebrali, sa respecte legile, sa se asigure ca sunt respectate de proprietari, sa aiba interesul bunei functionari a asociatiei, de buna functionare a cladirilor si de protejarea membrilor acesteia.
Este oare atat de greu?
Doamna Elena,apreciez ca nu " m-am avantat pe un teren pe care nu il stapaniti.",din contra ,pot sa va comunic ca in cadrul asociatiei de proprietari,m-am confruntat cu plangere penala promovata de un proprietar rau platnic ,care pentru faptul ca asociatia de proprietari a inteles pentru recuperarea debitului acumulat sa precizeze in actiune datele de identificare ale proprietarului,acesta a apreciat ca fara drept legal ne-am permis sa comunicam instantei de judecata datele sale de identificare..
Avand in vedere subiectul suspus dicutiei,apreciez ca ar fi fost in avantajul initiatorului subiectului si chiar a altor utilizatori sa fie corect informati despre concluziile instantei de judecata privitor la caracterul datelor stocate de asociatia de proprietari in cartea de imobil


Nu zau!
Si ce date personale care n-ar fi trebuit divulgate ati comunicat instantei?
Dar aveti procese, nu gluma, de ne dati atatea exemple de prin instante! :)

@ynocentta
HG 500/2011 nu are nicio legatura cu subiectul in discutie.
Despre acest HG v-am spus ca nu cunoasteti, asa ca nu mai incercati sa contraatacati.
Lasati-o cum a cazut!
Asociatia de proprietari,in actiunea promovata impotriva proprietarului care se inregistra cu sume cu titlu de restante,pe langa numele si adresa,pentru corecta citare a acestuia a comunicat instantei de judecata si CNP-ul partii impotriva careia a fost formulata plangerea

Alte discuții în legătură

Protectia datelor personale Ciubotariu_Marcel Ciubotariu_Marcel intamplator am participat la un seminar privind protectia datelor personale, la care un domn a mentionat faptul ca tabele privind calculul cheltuielilor comune ... (vezi toată discuția)
Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)