avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura sau nu pentru iesirea din tara cu minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura sau nu pentru iesirea din tara cu minor?

Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine la aceasta intrebare.Am venit in vacanta in Romania cu sotul si copilul italieni amandoi.Sotul a trebuit sa anticipeze intoarcerea din motive de servici,stiti daca am nevoie de vreo procura sa ma intorc doar eu cu baietelul? va multumesc
Daca prezinta pasaportul italian nu i se pot aplica dispozitiile referitoare la minorii cetateni romani, chiar daca are si cetatenie romana.
Va dati seama ca daca vamesii banuiesc ca este cetatean roman, nu-l mai lasa sa treaca, deoarece in Romania este privit ca cetatean roman si se aplica prevederile legale pentru minorii cetateni romani. Doar nu le dor mainile sa-i verifice cetatenia romana in baza de date. Se poate prin urmare alege cu tentativa de trecere frauduloasa a frontierei.

Sigur ca autoritatile italiene nu-l pot opri sa intre-n Italia, dar asta este strict o treaba interna a statului italian si nu are legatura cu ce se-ntampla-n Romania.

In Romania este tratat drept cetatean roman, asta e un principiu elementar de drept international. Cu exceptia unui verdict al Curtii Europene privind imigrarea membrilor de familie ai celor cu cetatenie multipla, unul care are cetatenie romana este considerat doar cetatean roman cat timp se afla-n Romania, chit ca mai are sapte cetatenii, pe-alea le are in afara Romaniei, fie in statele in care e cetatean, fie in alte state in care calatoreste sau domiciliaza. Cine are cetatenie romana si se afla in Romania este tratat ca un simplu cetatean roman, cu exceptia mentionata. Poate avea chiar pasaport diplomatic strain, in Romania nu este tratat ca diplomat strain, ci ca simplu cetatean roman, supus acelorasi legi ca oricare alt cetatean roman. Nimeni nu e reprezentant diplomatic in propria lui tara. Un cetatean ruritan nu poate avea imunitate diplomatica in Ruritania.
Of...
Nu aveti dreptate. Prezinta document de calatorie italian, este tratat ca un cetatean italian. Legea al carei link l-ati pus se aplica cetatenilor minori romani, atata timp cat calatoreste cu pasaport italian nu au nicio treaba politistii de frontiera cu posibila dubla cetatenie a copilului.

Sfatuiesc din nou pe oricine are dubii in aceasta privinta (sau in alte probleme legate de iesirea din tara) sa sune Politia de frontiera pe numarul 021.9590, sunt extrem de amabili.
De asemenea daca folositi adresa de e-mail pfr@igpf.ro raspund in scris la spetele mai complexe.
Eu daca ma legitimez in Romania cu pasaport olandez tot cetatean roman raman. Poate din el nu reiese ca am cetatenia romana, dar cetatenia romana o ai sau n-o ai, nu depinde de ce pasaport prezinti la granita. E o diferenta intre a face dovada ca ai cetatenia cutare si a avea faptic cetatenia cutare. Cetatenia romana o am faptic indiferent de ce pasaport prezint, o am chiar daca raman fara niciun act de identitate. Doar daca m-as duce in Ungaria sau Polonia ar conta cu ce pasaport ma legitimez.
Este suficient pasaportul emis de autoritatile italiene pentru parasirea tarii ( nu mai este necesara si declaratia notariala ).

Alte discuții în legătură

Minor italian cu mama romanca si tata italian fiordiribes fiordiribes cine ma poate ajuta cu mai multe informatii.eu am cetatenie romana fiul meu de 4 ani are cetatenie italiana.are pasaport individual italian.am calatorit de 4 ... (vezi toată discuția)
Procura minor iulik800 iulik800 Buna ziua tuturor,in urma divortului mi sa incredintat minorul (2 ani) prin hotarerea definitiva si irevocabila (tatal nu are drept la vizita) ia facut mama ... (vezi toată discuția)
Procura minor calatorie in strainatate Alexia 2014 Alexia 2014 Buna ziua tuturor! Am o nelămurire si anume: fetita mea (are cetatenie romana)va călători cu avionul pe ruta Roma-Londra însoțită de tatal ei(suntem ... (vezi toată discuția)