avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... daca am avut alcoolemie in aerul expirat peste 0,6
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

daca am avut alcoolemie in aerul expirat peste 0,6

pot sa fac o cerere pt a putea conduce pana la calcularea alcoolemiei in sange?
Am o nedumerire, am fost oprit pe data de 22.03.2009, testat cu fiola care s-a inverzit in proportie de 0,20% asa a constatat agentul X,adevarul e ca am consumat o bere inainte sa fiu oprit.In urma acestora m-am ales cu o amenda si cu permisul suspendat pe 90 de zile.Amenda am platito in 48 de ore sa beneficiez de reducerea semnificativa.Precizez ca nu am primit nici o dovada ca mi-a fost suspendat carnetul,cea ce am incercat sa le explic celor de la rutiera astazi care binenteles m-au invinovatit pe mine ca l-as fi pierdut,cea ce e total gresit,pur si simplu nu am primit.
Am nevoie de carnetul de conducere cat mai repede si doresc sa stiu daca depun contestatie,primesc dovada ca sa pot circula si ce se intampla daca fac asta?
Multumesc anticipat
Contestatia putea fi facuta in termen de 15 zile de la data incheierii PV de contraventie pe care l-ati fi atacat pe aceasta cale. Astfel, nu mai sunteti in termen de a depune contestatie impotriva PV prin care vi s-a retinut permisul de conducere. Agentul constatator a aplicat corect textul legal in sensul ca, nu e vorba despre o infractiune (alcoolemia fiind sub pragul prevazut de lege de 0,4 mg/l pentru a fi considerata infractiune), ci de o contraventie.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede:
Art. 192. -(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se reţine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1).
(2) Când conducătorul vehiculului solicită recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoţit de poliţistul rutier la cea mai apropiată instituţie medicală autorizată sau instituţie medico-legală, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a cărei valabilitate intră în vigoare la 24 de ore de la cea de-a doua recoltare de probe biologice.

Codul rutier prevede:
Art. 95. - (1) Incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 96 alin. (2).
(2) Avertismentul consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale.

Art. 102 alin. 3 :
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;


Daca ati comis o alta contraventie la regimul circulatiei rutiere, in perioada in care ati avut suspendat permisul de conducere fara drept de circulatie, in cazul dv., vi se va intocmi dosar penal pentru circulatie pe drumurile publice fara permis...;)
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Corina Capotã, Avocat
Ma scuzati dragi colegi dar ionutz1982 spune ca a avut alcoolemie in aerul expirat 0,60 deci in sange va fi de dublu plus unu. deci nu are cum sa il incadreze la contraventie , deoarece este infracţiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut pentru alcool costi_caly costi_caly salut! am consumat 2 pahare de bere si dupa aproximativ 10 minute am fost oprit testat si am avut alcolemie de 0,3 am cerut probe biologice dar am fost plimbat ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie 0.38 mg/l - inapoiere permis conducere niculaucarmen niculaucarmen pentru depistarea unei alcoolemii cu aparatul etilotest de 0.38 mg/l la volanul masinii, in cazul uneui accident (acrosarea unui autoturism) se poate solicita ... (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)