avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil, procedura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil, procedura

Buna seara am si eu o intrebare cum sa procedez sa depun actele pentru divort suntem casatoriti de 4 ani avem un copil de 5 luni nu avem bunuri in comun am locuit pana acum cu parintii mei si din cauza neintelegerii am hotarat sa ne despartim as vrea sa stiu cum pot sa depun actele fara un avocat pentru ca numi permit sa platesc unul si cum sa procedez pentru pensia alimentara el nu lucreaza cu carte de munca va beneficia copilul de pensie?O seara buna
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:18, 18 August 2013
In opinia mea aveti 2 posibilitati:
1. Divortul de comun acord la notar, insa va trebui sa cadeti de comun acord asupra tuturor aspectelor legate de desfacerea casatoriei (numele de familie, exercitarea autoritatii parintesti, locuinta minorului, pensia de intretinere)

2. Divortul in instanta - de comun acord sau din culpa - cred ca este varianta pe care ar tb sa mergeti pt ca observ ca inclinati spre o exercitare exclusiva autoritatii parintesti ( care nu reprezinta regula in prezent si pt care va tb sa faceti probe, sa convingeti instanta ca este in interesul superior al minorului acesta exercitare exclusiva).

La pensia de intretinere nu veti putea renunta expres pt ca este un drept al copilului, prevazut de lege in beneficiul acestuia. Ca dvs ulterior- dupa ce veti avea o sentinta - nu o veti pune in executare (renuntand implicit a mai pretinde acest drept) este o alta situatie. Eu asa stiu ca este practica si motivarea instantelor in astfel de cazuri.

Oricum inaintea promovarii unei actiuni in nstanta va trebui s atreceti pe la un mediator pt a vi se elibera certificatul de informare si abia apoi sa depuneti actiune in instanta.

Sfatul meu este si sa apelati la un avocat care macar sa va redacteze actiunea in instanta, nu sunt costuri foarte mari (mai ales ca puteti intampina ulterior probleme cu fostul sot daca sentinta de divort nu va rezolva toate aspectele problemelor ce se pot ivi din derularea relatiilor viitoare - mai ales raportat la programul de vizitare al tatalui).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa il decad din drepturi pe tatal copilului meu? Catalina12345678 Catalina12345678 Traiesc in concubinaj cu tatal fetitei mele.El a recunoscut-o pe fetita.dar as vrea sa stiu daca ma despart de el as putea sa il decad din drepturi si sa trec ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor? GeorgiAnaSofia GeorgiAnaSofia Buna ziua. Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in ... (vezi toată discuția)
Probleme divort vlad100 vlad100 Buna Sotia doreste sa divorteze de sot din urmatoarele motive : consum bautura alcoolica excesiva , violenta fizica si psihica . Situatie : casa + 2 ... (vezi toată discuția)