avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Suma cotelor indiviza trebuie sa fie egale cu 100,00 sau poate fi si 99,95 / 99,96 sau 99,97 cat este in lista de plata ?
Cel mai recent răspuns: banat , utilizator 07:54, 21 August 2013
Intrebati ce puteti face. Pai la prima AG discutati toate aceste probleme si luati o hotarare. Daca intre timp mai discutati cu dansul si continua sa va injure si sa va ameninte, incercati sa aveti si ceva martori in zona si faceti-ii o reclamatie la politie si continuati sa-l reclamati pana o sa inteleaga si dansul...
In legatura cu cota-parte indiviza de proprietate, diferita: asociatia incearca sa lucreze corect, adica cu suprafetele utile inscrise in actele de proprietate, ori, am mai discutat pe forum, aceste suprafete utile sunt diferite de la un apartament la altul, chiar daca pe verticala apartamentele sunt, practic la fel. Din cele aratate de dvs. aceste suprafete sunt asa de putin diferite incat acel procent final difera de procentul ideal (100%) cu 5 , 4 sau 3 sutimi... Practic nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni aceasta mica diferenta, insa consider ca conducerea as. prop. greseste cand lucreaza cu procente diferite la acelasi tip de apartament, adica ori toate cu 2,283%, ori toate cu 2,284%, in asa fel incat suma finala sa rezulte 100%.
In ceea ce priveste faptul ca se lucreaza cu 3 zecimale, personal zic ca este bine. Daca s-ar lucra cu 4, 5, 6 sau 100 de zecimale ar fi si mai bine, adica cat mai aproape de ideal. Faza este ca practic, incepand de la intregi cu 2 zecimale, calculul este corect. Daca se lucreaza cu 3 zecimale, este si mai bine - nu acesta trebuie sa fie un motiv real de discutii - probabil ca acest lucru il deranjeaza mai tare pe presedinte, chestiunea fiind ca nu stie sa se faca inteles si atunci apeleaza la injuraturi...
Sotia mea a fost intr-o asemenea situatie, cand interlocutorul a inceput sa injure ca un birjar, crezand ca fiind barbat poate sa faca si acest lucru... De atunci nu mai injura cu glas tare. Poate in gand, da, dar il ”prind” eu la cotitura. I-am explicat de la inceput ce-i cu injuraturile acestea si cand poate sa apeleze la ele!
Daca se vinde o parte din proprietatea comuna (uscatorie de exemplu) cota parte indiviza pe apartament creste sau scade?
Uscatoria, ca parte a proprietatii individuale prin cota-parte inscrisa in actul de proprietate nu se poate vinde.
Uscatoria era proprietate comuna. Dupa vanzare, la toti proprietarii le-a crescut cota parte indiviza (conform CF). Este normal?
Pai de ce sa le creasca?
Ramane la fel, doar ca ea in valoare aritmetica este mai mica prin scaderea cotei-parti indivize aferente uscatoriei, dar ca procent in cadrul scarii respective, ramane aceiasi.

Cota parte se calculeaza astfel:
- se aduna suprafata utila a apartamentelor din scara. Rezulta o suma X.
- suprafata utila a fiecarui apartament se imparte la suma X, apoi se inmulteste cu 100 si rezulta procentul cote-parti indivize.
Dupa cum vedeti,in acest calcul nu se vorbeste deloc despre proprietatea comuna.

Dar....fiecare proprietar are din aceasta proprietate comuna o parte proportionala cu cota-parte calculata ca mai sus.
Adica un apartament cu 4 camere va avea o bucata de hol mai mare proportional decat o garsoniera. La fel si la uscatorie. Adica acolo nu mai aveti deloc, daca ziceti ca ati vandut-o....


Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cota indiviza gfieraru gfieraru Buna ziua, Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt. In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Calcul cota parte indiviza alina-simona79 alina-simona79 As dori sa stiu pentru un apartamen cu 65 m patrati suprafata utila ,cum se calculeaza cota parte indiviza ,pentru ca asociatia noastra de proprietari ne ... (vezi toată discuția)