avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce suma de bani trebuie declarata la vama?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce suma de bani trebuie declarata la vama?

Eu muncesc in strainatate si m-ar interesa sa stiu cu ce suma de bani ma pot intoarce in Romania. Stiu din auzite ca inainte era o limita de genul 10 mii de euro iar daca aveai mai mult de atat asupra ta nedeclarati se confiscau.

Mai exista astfel de restrictii de cand am intrat si noi in Uniunea Europeana? In caz ca mai exista as dori mai multe detalii.

Va multumesc anticipat,
Viorel
Cel mai recent răspuns: Alin@Cristian , utilizator 22:06, 21 Februarie 2018
"Trebuie sa declarati conform celor scrise mai sus."


pai aici e neclaritatea... cum anume se interpreteaza cele scrise mai sus...

textul de lege zice ca trebuie sa declare cei care "intra sau ies din spatiul comunitatii europene"
iar acum, dupa mintea mea, deplasarea directa cu avoinul spania-romania nu presupune nici o iesire/intrare din/in spatiul comunitatii europene. toata calatoria are loc in interiorul comunitatii europene, asadar nu trebuie declarat nimic la vama.
eu asa as interpreta cele scrise mai sus.

exista alte pareri?
Se pare ca tot de parerea mea aveti parte B-)
Conform Regulamentului European (CE) nr.1889/2005 aplicabil din 15 iunie 2007, in spatiul comunitar - se interpreteaza in sensul inteles de dv – pt ca se "apara” interesul U.E. in raport cu statele non-UE – dar am convingerea ca... vamesii nu-mi vor face neplaceri?!
"Acest tip de legislatie introduce o abordare europeana comuna la scara larga cu scopul de a controla miscarile sumelor de bani in / din UE si de a preveni spalarea banilor si finantarea actelor teroriste”.

Totusi, pt ca guvernantii au "adoptat” o recomandare a C.E., de la 1 ianuarie 2009, romanii care ies sau intra din / in Italia cu sume mai mari de 10.000 de euro sunt obligati sa le declare la vama, altfel banii vor fi confiscati (amenda 40% din suma care depaseste "baremul). De ce nu ar fi la fel si in cazul intrarii / iesirii in / din alte state europene...?

Regret, nu stiu sa va spun care e nr-ul. acestei... dispozitii, dar poate gasiti pe www.customs.ro

Comisia Europeana a pus la dispozitie pe site-ul sau o brosura cu recomandari privind declararea sumelor mai mari de 10.000 de euro la intrarea si la iesirea din spatiul UE. Trebuie tinut cont, de asemenea, de faptul ca in unele state membre exista dispozitii separate de control si declarare pentru miscarile intracomunitare de numerar, care vor fi aplicate in plus fata de normele UE . Daca sumele mai mari de 10000 de euro nu sunt declarate sau daca cineva depune o declaratie falsa numerarul poate fi retinut sau confiscat si persoana va fi sanctionata.

Dar, daca banii sunt castigati in mod legal care ar fi problema declararii acestora? Interesati-va, eventual, la autoritati, sa aflati care e situatia concreta cu Spania...
Personal, as prefera sa declar decat sa am neplaceri...
#-o
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
alex2010, utilizator
Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului nu se aplică în situația călătoriilor în spațiul intracomunitar.
Intrucat in prezent nu se mai efectueaza control vamal la frontiera comuna cu alte state membre, actul normativ precizeaza ca obligatia de control este pentru frontiera de stat a Romaniei care reprezinta si frontiera externa a UE, deoarece numai la frontierele comune cu state terte se va mai efectua control vamal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare la vama valuta Salagean  Vasilica Salagean Vasilica Buna ziua Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Stiu ca intr-o vreme la iesirea din tara exista o limita in valuta (numerar) pe care putea sa o ... (vezi toată discuția)
Deplasare peste granita cu minor ContSters100701 ContSters100701 Buna ziua. Voi calatori cu un minor in varsta de 14 ani peste granita, intr o tara membra UE. Am acordul celuilalt parinte. Intrebarea mea este, daca ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto Mihailxx1 Mihailxx1 Autoturism cumpărat în februarie 2019 din uk și inmatriculare în 2021 după iesirea Regatului din spațiul european Întrebare: trebuie în situația ... (vezi toată discuția)