avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Am o firma in faliment, pot fi asociat-administrator ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Am o firma in faliment, pot fi asociat-administrator la alta firma?

Buna ziua,

In perioada 2010 - 2012 am fost asociat si administrator in cadrul a 3 SRL-uri (asociat unic si administrator la una si asociat si administrator la celelalte), si toate aceste 3 societati au intrat in insolventa. Toate procesele s-au terminat, de fiecare data nu am fost gasit vinovat de nimic, insa nu m-am dus inca sa scot hotararile definitive si irevocabile de la Tribunal.

Acum vreau sa preiau partile sociale detinute de cineva intr-o societate si sa fiu asociat si administrator, insa am inteles ca imi trebuie cazierul fiscal. Intrebarea mea este: ce anume apare in acel cazier fiscal? 2 din cele 3 societati le-am verificat pe site-ul ANAF-ului si apar ca inactive, si ca radiate. A 3-a societate nu apare deloc. In afara de asta, am niste amenzi de circulatie neplatite. Este posibil sa-mi apara inscrisuri pe cazierul fiscal si astfel sa nu pot prelua societatea?

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
bogdan_ciprian, utilizator
Cel mai recent răspuns: bogdan_ciprian , utilizator 11:23, 26 August 2013
conform OG75/2001
Art. 2
(1) În cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice care au savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara, denumiti in continuare contribuabili.

(2) În cazierul fiscal al persoanelor fizice si juridice se inscriu si:

a) atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz;

b) inactivitatea fiscala, declarata potrivit legii.

(3) În cazul situatiei prevazute la alin. (2) lit. b), inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice declarate inactiva, cat si al reprezentantilor legali ai acesteia.

Solicitati un cazier si o sa vedeti daca aveti inscrise una din faptele prevazure de ordonanata. Inactivitatea se inscrie si pe societati si pe asociati/administratori.
Chiar daca am trecut prin 3 falimente, nici unul nu s-a soldat cu atragerea raspunderii administratorului, deoarece s-a probat ca factorii care au dus la faliment au fost de natura externa, si am in acest sens hotarare judecatoreasca. Deci nu ar trebui sa intru sub incidenta nici a art 2 pct 1, nici art 2 pct 2 din legea citata mai sus. Dar, intr-adevar, cea mai sigura varianta pare solicitarea unui cazier fiscal de la ANAF sau Reg. Comertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare societate oanalumi oanalumi Am un SRL din 2005, care nu a functionat decat o luna. Din 2008, de prin august, nu am mai depus balantele si bilanturile, care de altfel erau pe 0, (nu am ... (vezi toată discuția)
Inactivitatea fiscala razvandmn razvandmn Ca administrator al unei societati am primit de la Finante o Decizie de Declarare In Inactivitate datorita faptului ca nu am depus declaratiile conform legii ... (vezi toată discuția)
Am datorii restante la o banca si doresc sa infiintez un srl Sensu Sensu Buna ziua! Intentionez sa infiintez un SRL, si sunt interesat daca e posibil sa o fac pe numele meu din moment ce am o datorie restanta la o banca. Tin sa ... (vezi toată discuția)