avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua!
Sunt insarcinata si in luna noiembrie ar trebui sa nasc. Problema este ca mi-am dat demisia de la fostul loc de munca in15 februarie 2012 unde am lucrat 5 ani fara intrerupere. In 15 martie m-am angajat la o firma pana in 20 august intre timp in perioada iunie-octombrie am lucrat si part time, dupa care din noiembrie s-a inchis activitatea fiind cu caracter sezonier. Din aprilie 2013 si pana voi naste voi munci. Pot beneficia de concediu de maternitate?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:00, 11 Septembrie 2013
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Daca sunteti salariata beneficiati de acest concediu de maternitate.

2. Dvs. doriti sa intrebati de concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.

3. Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioadae asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - Paragraful pe care il citati dvs. inseamna asa cum scrie acolo ca daca in cele 12 luni aveti si perioade asimilate si perioade de venituri se aduna veniturile, se imparte rezultatul la 12 si daca rezulta mai putin de 600 lei se acorda o indemnizatie de 600 lei.
- Daca toate cele 12 luni sunt formate din perioade asimilate (fara venituri) se acorda o indemnizatie de 600 lei.

5. Dvs. confundati CCC cu somajul unde este nevoie de 12 luni de stagiu de cotizare la somaj din ultimele 24 de luni.

6. - Din datele prezentate de dvs. inteleg ca in timp de 4 luni (decembrie 2012 - martie 2013) nu aveti venituri profesionale si nici perioade asimilate.
- In aceasta situatie nu puteti beneficia de CCC si indemnizatie aferenta acestuia.
- In aceste 4 luni ce statut aveati? Poate gasim ceva sa se potriveasca legii.

7. Indiferent ca veti beneficia sau nu de CCC dvs. veti beneficia de alocatia de stat pentru copii, de 200 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani si apoi de 45 lei lunar pana la 18 ani.
In cele 4 luni ma aflam in cautarea unui loc de munca. Mentionez ca nu am fost in evidenta Oficiului pentru ocuparea unui loc de munca si nici in somaj. Oare se poate sa platesc pentru cele 4 luni nelucrate?
1. Plata contributiilor la stat, chiar daca ar fi posibila si retroactiv, nu va ajuta la a benficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Singura conditie este sa aveti venituri profesionale (din prestarea unei activitati).
Am uitat sa specific faptul ca sunt plutonier major in rezerva daca cumva conteaza, oricum ar fi va multumesc pentru raspunsurile prompte si pentru seriozitatea de care dati dovada. Sunteti cu adevarat un site de profesionisti.
Nu are nici o relevanta ce profesie sau ocupatie ati avut sau aveti acum ci doar sa fi avut venituri profesionale in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu de maternitate si de ccc? iria iria Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil si contract de munca perioada determinata andrascarlet andrascarlet Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez in domeniul bancar cu contract de munca perioada determinata pana la 26 iunie 2015. De la 1 iunie intru in ... (vezi toată discuția)
Pot ramane insarcinata in aceste conditii?? GeorgianaGeo GeorgianaGeo Am lucrat timp de 4 ani intr-o firma!A trebuit sa imi dau demisia din motive de sanatate!Pe 1.06.2014 am incetat contractul(in ultima luna jumatate am fost in ... (vezi toată discuția)