avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
Stimati forumisti, consider ca este important sa va relatez cum s-a finalizat demersul meu. Din fericire am scapat de repartitoare. Se pare ca procentul de 80% din scara a fost suficient (au ramas doar 4 pro repartitoare) in ciuda faptului ca din interpretarea Ordinului 343/2010 rezulta intr-adevar ca ar fi nevoie de unanimitate. Demersul nostru, al locatarilor, va continua. Vom transmite o sesizare Avocatului Poporului, pentru ca la randul sau, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu neconstitutionalitatea acestui act normativ. Avand in vedere ca in cadrul asociatiei de prop. deciziile se iau cu 50%+1 este aberant sa se ceara unanimitate in materia repartitoarelor. De altfel, solicitarea unanimitatii este aberanta in orice materie. Am fi o societate bolnava la cap daca am avea cu totii aceesi parere, nu? :)
sarah1985 a scris:

.. din interpretarea Ordinului 343/2010 rezulta intr-adevar ca ar fi nevoie de unanimitate.


De unde rezulta acest lucru?
Art. 1 pct. (7) din Ordinul 343/2010 - Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor prezentei norme tehnice - Cu alte cuvinte, indiferent cati ar renunta, tot firma va calcula repartizarea consumului in baza unui formule reglementate de norma tehnica. Rezulta ca ar fi nevoie de unanimitate...dupa cum sustine si firma.

Pana la urma ar fi si corect sa va calculeze firma chiar daca nu dati niciunul dintre proprietari consumul, adica nu mai considerati consumul masurat cu repartitoarele.

De ce ar fi corect? In acest caz consumul s-ar repartiza corect proportional cu SET-ul fiecarui apartament si cu SET-ul instalatiei comune, nu cu suprafata apartamentului. Unele apartamente, desi egale ca suprafata pot avea calorifere cantitativ, dar si calitativ, diferite si, deci, cantitatea de caldura diferita.

In situatia in care renuntati cu totii la repartitoare, partea buna este ca veti avea locuintele incalzite la maxim posibil pentru fiecare apartament in parte si ca nu veti mai consuma gaze la incalzit, dar cei mai putin favorizati vor plati la fel cu cei mai favorizati fara macar sa stie acest lucru. Si ascunderea adevarului sub mantaua egalitatii virtuale a cotei-parti indivize nu este buna si nici sanatoasa. Ar trebui sa aveti in vedere egalitatea de sanse exprimata de SET-ul apartamentelor si a instalatiei comune...
sarah1985 a scris:

Art. 1 pct. (7) din Ordinul 343/2010 - Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor prezentei norme tehnice - Cu alte cuvinte, indiferent cati ar renunta, tot firma va calcula repartizarea consumului in baza unui formule reglementate de norma tehnica. Rezulta ca ar fi nevoie de unanimitate...dupa cum sustine si firma.


Dvs puneti problema gresit.

Acel articol spune modul de calcul nu este conditionat de o limita minima a nr de repartitoare din bloc.
Intradevar, daca proprietarii renunta la repartitoare, si ramane unul singur atunci, in continuare se aplica modul de calcul bazat pe repartitoare; pentru ca in continuare contractul de prestari servicii este in picioare.

Insa REPET,
Asociatia poate sa renunte oricand la acest mod de calcul.
Modul de calcul bazat pe repartitoare nu se face nu ca asa vrea legea si nici la dorinta proprietarilor. Calculul bazat pe repartitoare se face in baza unui CONTRACT, un contract incheiat intre asociatie si o firma care presteaza astfel de servicii **NOTA**

Daca asociatia renunta la acest contract, adio calcul bazat pe repatitoare.
Inca un aspet sensibil, problema nu sunt repartitoarele ca si dispozitive ci modul de calcul.Din punctul meu de vedere nici nu ma intereseaza cate repartitoare mai sunt in asociatie, poate sa fie 100%. Daca conducerea asociatiei reziliaza contractul => nema contract => nema calcul in baza repatitoarelor.

Mi se pare ciudat ca majoriatea lumii este speriata de repartitoare, de modul de calcul, de cum se poate renunta, etc, si tot ce tine de aceasta problema apare ca o intreaga nebuloasa.

Cand de fapt problema e simpla. Avem in fata un simplu contract, de prestari servicii, ca orice alt contract similar. Si la care se poate renunta oricand doreste asociatia.

***NOTA***
(in continuarea propozitiei de mai sus). Se poate ignora chiar si contractul - firma poate sa presteze acest serviciu in baza contractului si sa calculeze cotele de caldura insa asociatia poate sa ignore acest mod de calcul si sa repartizeze caldura dupa sistemul clasic.



Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2013
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)