Care este legea privitoare la facturarea firmelor de la parterul blocurilor, de către CET ?
La blocul meu, anul trecut, datorită aberației de factură de 1415 lei/apartament (5 familii), am făcut investigații și am aflat că firmele de la parter plăteau separat factura, nu știm încă după ce coeficienți, lovindu-ne de refuzul celor de la CET.
E clar că firmele, fiind legate la aceleași conducte ca și proprietarii blocurilor respective (nu au contor separat), trebuiau să plătească ce scria pe ceasuri la acel GigaCalorimetru, împărțindu-se la câte branșamente ale firmelor erau, plus noi, cei 5, așa scăzând factura pe branșament.
Cei de la CET recunosc singuri în răspunsul scris la petiția făcută de Asociație, că au calculat conform unei legi care e ... abrogată. Mai grav e că nu vor să ne dea valorile facturilor firmelor de la parter, precum că ... nu sunt informații de interes public (???!!!). Oameni buni, Asociația de Proprietari e parte în contract și vrea să știe cât și cine plătește căldura, având în vedere că toți suntem pe același contor !!! Ce putem face în continuare, pentru că acea sumă de 1400 lei din iarna trecută e aberantă, și secretul e ne-facturarea firmelor odată cu proprietarii blocului, toți fiind pe același contor ?
Pai daca tot s-a deschis „balul” de catre CET, puteti incerca, macar acum, sa aflati ceea ce CET-ul a ascuns pana acum, insa, mie mnu-mi este clar interesul CET-ului in toata povestea aceasta. V-am spus, exista un singur bransament si luna de luna acesta se face lecturarea Gcalorimetrului. Uitati-va pe o factura din 2012, la care aveti acces: faceti diferenta dintre indecsi, va rezulta o valoare, de obicei in MWh. Pentru a ajunge la Gcal, acea valoare se inmulteste cu 0, 86.
Bine, acum trebuie sa observati cata energie termica v-a fost facturata dvs. In mod normal trebuie sa fie o cantitate mai mica, diferenta fiind trecuta in factura agentiei Loto, bineinteles la un alt pret unitar, dar acest lucru nu va deranjeaza pe dvs. Trebuie sa observati clar daca cantitatea de energie termica repartizata agentiei s-a facut respectand vre-un parametru: suprafata utila sau SET, mai mult trebuie sa observati daca agentiei i s-au repartizat costuri cu spatiile comune (subsol) si tevi verticale...
In rest ce sa va zic in legatura cu fostii? Este complicat tare... Sigur, puteti consulta un avocat in acest sens. Daca le gasiti vreo vina, cu atat mai bine pentru dvs. proprietarii. Eu banuiesc ca nu au facut ceva cu intentie. A fost neimplicare, coroborata cu nestiinta - sa nu zic prostie. Daca le puteti demonsta vina, cum am zis, poate-i puneti sa mai plateasca si ei oarece din paguba, alaturi de agentia Loto...
In legatura cu diferentele de costuri cu incalzirea locuintelor de la alte asociatii, blocuri, eu v-as propune sa nu va hazardati. Sunt situatii si situatii, unele scari au alta situatie privind nr. de CT de apartament, la unele scari sunt unii cetateni care mai inchid fluxul de agent termic atunci cand afara este cald, la alte as. prop. subsolurile sunt mai bine izolate, ce sa va zic, variabilele sunt multe, chiar daca diferentele de cost cu incalzirea sunt destul de mari, ca sa va puna semne de intrebare. Acolo unde raman la sistemul centralizat putine apartamente, costurile cu incalzirea acestora este mult mai mare, datorate in special dezechilibrelor hidraulice din instalatia de incalzire provocate de apartamentele debransate. Ideea aceasta este mult discutata de @darida, care ne-a dat numeroase link-uri la reviste de specialitate care trateaza pe larg aceste fenomene.
Succes si sa ne mai povestiti ce ati rezolvat!
Pe noi ne interesează să știm dacă am avea șanse să refacem calculele retroactiv, poate printr-un proces, după o contestație în Justiție a acestor calcule puțin cam dubioase.
Interesul CET-ului încă nu-l știm, dar bănuim că sumele în plus (luate de la firmele de la parter prin contract separat, în timp ce noi plăteam ce arăta Giga-Calorimetrul, fără să fie trecute la calcul -LOGIC- și aceste zeci de firme care consumau în trecut Agent Termic pe același branșament) se însușeau, de către cine anume, nu știm exact. Nu înțelegem de ce CET-ul nu vrea să ne trimită valoarea facturilor pentru iarna 2012-2013, către Agenția LOTO, pentru a vedea dacă au împărțit factura aberantă de 7578 lei, la 6 branșați, nu la 5. Apropo, împărțind 7578 lei la 6, rezultă 1263 lei, nu 1515 lei cât face împărțind la 5, cum am fost greșit taxați. Oricum, acest consum e aberant, noi având aceleași conducte de 50 de ani, deci, consumul, e același ca anii trecuți. Sigur sunt branșate ilegal câteva apartamente (firme), altfel nu se explică acel consum de 3-4 ori mai mare decât normalul stabilit de specialiști.
Valorile exacte date de cei de la CET pentru blocul format din 3 scări sunt:
Contor 1: 10,0417 x 328,81 = 3301,81 lei
Contor 2: 10,6087 x 328,81 = 3488,25 lei
Contor 3: 2,3966 x 328,81 = 788,03 lei
TOTAL: 3301,81 + 3488,25 + 788,03 = 7578,09 : 5 = 1515,62 lei/apt./luna dec.2012 (curios e că noi am fost ”amendați” cu 1414 lei/apt./luna dec.2012, deci, iar o anomalie de calcul !)
De ce oare era nevoie de atâtea contoare (3 pentru un bloc cu 3 scări !!!), când știm că un bloc poate avea 1, maxim 2 contoare ? Și câteva sunt la o distanță de peste 200 metri față de primul consumator, știind că s-au debranșat peste 90% dintre abonații CET și cei rămași sunt foarte rarefiați. Pentru această problemă trebuia obligatoriu făcută o redimensionare și o reechilibrare hidraulică a conductelor, pentru că branșamentele au fost făcute acum 50 ani, pentru câteva sute de familii.
Nu înțelegem de ce CET-ul nu vrea să ne trimită valoarea facturilor pentru iarna 2012-2013, către Agenția LOTO, pentru a vedea dacă s-a împărțit factura aberantă de 7578 lei, la 6 branșați, nu la 5. Apropo, împărțind 7578 lei la 6, rezultă 1263 lei, nu 1515 lei cât face împărțind la 5, cum am fost greșit taxați. Oricum, acest consum e aberant, noi având aceleași conducte de 50 de ani, deci, logic, consumul ar fi același ca anii trecuți. Sigur sunt branșate ilegal câteva apartamente (firme), altfel nu se explică acel consum de 3-4 ori mai mare decât normalul stabilit de specialiști.
Avem de gând să contestăm orice act, decizie, a fostului Președinte (și al Comitetului Executiv, evident, care a numit acum 4 ani un Președinte abuziv, cu de la sine putere, nu prin alegerea lui în cadrul unei Adunări Generale), inclusiv împărțirea eronată, abuzivă, a Agentului Termic (încălcând și Legea 325/2006, art.38 (2) sau Ordinul ANRSC 483/2008 art.12, alin.2, care-i obligă să împartă cheltuielile comune și celorlalți locatari debranșați pentru țevile din subsoluri, țevi comune pe verticală, etc.). O hotărâre a unui Comitet Executiv sau a unei Adunări Generale ale unei Asociații de orice fel nu poate decide unilateral împotriva unei legi încă în vigoare.
Știu că dacă o persoană activează într-o funcție de conducere într-o firmă (Asociație de Proprietari) și nu e aleasă de Adunarea Generală a Acționarilor (a Proprietarilor în cazul nostru, timp de 4 ani !), ea ocupând abuziv această funcție, fapta numindu-se ”Uzurpare de calități oficiale” www.referatele.com/referate/noi/drept/uzurparea-de-caliti-23114171420.php , astfel, orice act, orice acțiune a acelei persoane sunt nule și pot fi atacate în Justiție.
Domnule, nu stiu ce sa zic, ce sanse aveti sa „dezgropati mortul”... Stiu ca se mai face asa ceva, dar trebuie sa cantariti bine daca aveti ceva sanse sa castigati ceva, altfel o sa mai cheltuiti si alti bani si parca vad ca nu o sa rezolvati mare lucru.
Apoi, trebuie sa stiti ca, da, fiecare bloc cu mai multe scari, are contorizata fiecare scara si nu se amesteca facturile nici intr-un caz. Daca s-a facut asa inseamna ca ati avut parte numai de oameni nepriceputi acolo la asociatie, un presedinte neales de AG si un administartor vai mama lui...
Acum, daca tot ati facut atata zarva, puteti sa-mi spuneti cum, pe unde si de unde este alimentat spatiul in care functioneaza agentia Loto? Practic, aceasta trebuie sa fie alimentata cu energie termica din scara din care face parte. Tot din acea scara se alimenteaza cu apa-canal, asa ca verificati si acest lucru. Mai mult, in momentul in care se fac reparatii la subsol, terasa sau fatada, acestui agent economic trebuie sa-i repartizati costuri. Va rog sa verificati si mai discutam.
În mod normal, pe 28.10.2013 e un proces al Asociației (foștii) cu CET-ul (recurs) pentru niște restanțe și penalizări ale proprietarilor între 2009-2012, recunoscute senin de foștii ”ilegaliști”, fără a face măcar o mică contestație. Pentru ce am avut avocat angajat în numele Asociației, nu înțelege nimeni.
Dar, poate, noul avocat (face parte dintr-o casă de avocatură) va reuși ceva la recursul de săptămâna asta, având și datele scrise în postările mele trecute.
Eu zic că dacă va merge pe varianta că actele semnate de fostul Președinte (implicit, răspund și cei din fostul Comitet Executiv) ar trebui să fie nule datorită faptului că el n-a fost ales legal, de către Ad. Gen. a Proprietarilor, după 90 zile de la vacantarea postului. www.avocatnet.ro/content/art...
Presedintele Asociatiei
Este ales, prin votul Adunarii Generale, dintre membrii comitetului executiv al acesteia.
Presedintele Asociatiei asigura respectarea statutului si a hotararilor asociatiei de Proprietari, realizarea contractelor angajate de aceasta, indeplinirea in conditiile legii a prevederilor bugetului de venituri si cheltuieli, respectarea de catre asociatia de proprietari a ordinii publice si a reglementarilor autoritatilor publice centrale si locale.
De asemenea, el convoaca si conduce sedintele de lucru ale comitetului executiv si ale adunarii generale.
Presedintele asociatiei de proprietari angajeaza prin semnatura sa asociatia de proprietari in relatiile acesteia cu tertii si pastreaza si urmareste tinerea la zi a cartii tehnice a constructiei, precum si celelalte documente privitoare la activitatea asociatiei de proprietari. Adunarea generala ordinara are loc cel putin o data pe an, in primul trimestru. Convocarea se asigura de presedintele sau de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
Asta se cam numește Uzurpare de Calități Oficiale, și acest așa-zis Președinte nu cred că avea drept de semnătură asupra vreunui act. Unde mai punem că el nici măcar n-a fost numit în 2009 din rândul Comitetului Executiv, așa cum scrie în Legea 230/2007, ulterior, chiar el, când și-a semnat demisia, a recunoscut în scris această ilegalitate (!!!???).
Apropo, cum spuneți dvs., n-au fost oameni nepricepuți la Asociația noastră, ci au știut exact ceea ce fac, ”amendându-ne” rău, cu toate că am făcut nenumărate sesizări către autoritățile competente, dar ... nimic. Agenția LOTO consuma căldura pe același branșament cu al nostru, fiind contorizați la un loc cu proprietarii din blocul nostru. CET-ul a răspuns că pe ei îi factura pe Cota Parte Indiviză, culmea, doar la 1 contor din 3 (câte aveam de plată), dar nici valorile alea CET-ul nu ni le prezintă celor care conduc Asociația acum, să vedem dacă s-a împărțit egal consumul.
LOTO are suprafața de 54 mp și plătește restul cheltuielilor pe Cota Parte Indiviză, ca orice proprietar din cadrul Asociației. DOAR LA CÃLDURÃ E CEVA CARE MIROASE RÃU, ȘTIIND CÃ ACOLO ERAU SUME IMENSE DE FACTURAT.
SÃ SE TERMINE ȘI EXPERTIZA CONTABILÃ SÃ VEDEM CE MAI GÃSIM ILEGAL LA FOȘTII ILEGALIȘTI !
Eu cred ca agentia loto nu a vehiculat comisioane , este o societate de stat cu angajati la punctul de lucru,pe care ii doare in basca de cheltuieli si birocrati la sediu care habar nu au pentru ce vin la servici.Nici o suprafata prea mare nu ocupa la parter, deaceea costurile se pot aproxima cu cele ale unui apartament.Oricum acestia platesc ceva, iar daca ar trebui sa plateasca mai mult de acum incolo se poate stabili de societatea care se ocupa de repartitoare, cu ei trebuie sa vorbiti, ei sunt in masura sa calculeze din urma vreo diferenta.