avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand pot afla cine si cum a reclamat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand pot afla cine si cum a reclamat?

La o societate s-a facut o perchezitie,control pentru delapidare. Administratorul societatii nu a facut acest lucru, deci probabil ca un "prieten" a vrut sa-l faca de rusine.Acum probabil ca este faza de cercetare.Vom vedea daca procurorul va da NUP pentru ca este sigur ca asa va fi deoarece este clar ca este o informatie falsa. Administratorul vrea sa afle (in mod legal) cine ii vrea raul. Se poate acest lucru. Cum ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 05:53, 9 August 2014
Parchetul se poate sesiza din oficiu si de la un denunt anonim dar care contine suficiente si temeinice indicii de savarsire a evaziunii (sau infractiunii). Deci nu este 1000% necesar ca numele denuntatorul sa fie cunoscut. Desigur de cele mai multe ori, anonimele nu sunt luate in considerare, dar asta nu inseamna - niciodata.
In definitiv, discutia a plecat de la faptul ca daca ma denunta cineva AM SAU NU dreptul sa stiu CINE. Daca sunt un angajat al tau,si tu esti un patron corect, dar eu sunt un angajat pus pe rele, si esti curat ,dar, iti plasez eu strategic cateva "probe" si apoi "denuntul"? Ce zici? deci cum o rezolvam?
In legislatia romaneasca treaba asta nu este reglementala clar. Nici protectia denuntatorului nu este asigurata, daca denuntul este corect si legal si nici posibilitatea de a apela la denuntul calomnios pentru cel care este prejudiciat prin denuntare. Pana la urma se pune intrebarea - cum este prejudiciat? Ca i s-a facut un control? I s-a facut controlul, asta e, nu a fost atarnat de tavan cu capul in jos. De principiu, regulamentele interne cam la toate institutiile de control nu incurajeaza dezvaluirea identitatii reclamantului /denuntatorului si este inteles de ce. In situatii infractionale de exceptie, normal ca se ajunge sa fie facuta public identitatea denuntatorului. Dar aici a fost o situatie izolata, nu au fost zece denunturi facute aiurea si in plus v-am explicat ca organul de cercetare se poate sesiza si in baza unor probe "interesante" chiar si fara a cunoaste identitatea denuntatorului.
Cam asa sta treaba, este gri, desi toata lumea vrea alb sau negru.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
trandafir2, moderator
Domnule, trandafir2, eu nu vreau nici gri, nici alb, nici negru si mai bine as dori sa stau atarnat de tavan pana se va afla ca eu sunt nevinovat, decat sa ma fac de rusine, NEVINOVAT, cand imi bate politia la usa, ca nu stiu ce maniac face reclamatii. Eu, am intrebat, cum bine au sesizat alte personae, daca se poate afla cine m-a calomniat.Daca se poate legal, bine, daca nu....asta-i treaba. Sa faca maniacal reclamatii in continuare si sa bage frica-n noi, sa ne faca de rusine, sa puna politia si alte organe pe drum(ca asa vrea maniacul).Dar eu intreb pt. ultima oara si inchei subiectul: -stie cineva, care lege nu-mi da voie?Numarul legii,ordonantei s.a.m.d. Multumesc tuturor pt. bunele intentii! O seara buna!
La prima dvs intrebare din topic, v-am raspuns in mesajul doi :
trandafir2 a scris:
Legal, NU

Mai departe, ce cereti dvs, si anume legea - nu exista lege nici care sa va permita, nici lege care sa va interzica sa cereti numele denuntatorului (v-am spus in ultimul mesaj - legislatia este incompleta). Dar prin regulamente interne nu se dezvaluie identitatea reclamantului. De fapt nici nu stiti unde anume a reclamat, chiar daca va cercetat parchetul de exemplu. Puteti inainta cerere catre procuror, daca vi se raspunde favorabil bine, daca nu, nu, dar se va pune o singura intrebare : Ce vreti sa faceti cu acel nume? Caci motiv de genul "ca sa ma feresc de dusmani" nu este suficient, iar calomnia in ultimii ani a fost cand bagata cand scoasa din codul penal, asa ca ... fiecare crede ce vrea.
P.S. Legea pe care o cautati nu exista.

Alte discuții în legătură

Denunt anonim? alinaaa alinaaa :training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios papy2oo6 papy2oo6 De curand am o problema serioasa la serviciu si mai exact banuiesc un coleg ca, dorind sa faca rau unui alt coleg, probabil si mie totodata, a mers la organele ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios?????????? sefultau sefultau Buna Seara! voi invepe prin a spune ce s-a intamplat cineva a facut un denunt la DNA prin care acuza cateva persoane despre taierea ilegala a masei lemnoase ... (vezi toată discuția)