avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pt venituri dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pt venituri dividende

CASS-ul unde se plateste pt venituri ridicate din dividende de la SIF?
Pe ce baza, cu ce documente?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ludo , utilizator 22:09, 23 Octombrie 2015
Da .si nu numai
Conform art 296^32 CFsi persoanela care nu obtin nici un fel de venituri ,daca nu se incadreaza in niciuna din categoriile de asigurati fara plata contributiei prevazutre la art 213 din Legea sanatatii trebuie sa plateasca cass.
V-as ruga sa nu dezinformati. Conform acelui articol si punct, persoanele fara venituri si neasigurate care DORESC sa se asigure vor plati, nu exista niciun fel de obligatie la persoanele fara venituri de a se asigura. De asemenea orice cetatean roman beneficiaza de pachetul de baza, adica de urgente, indiferent ca este asigurat sau nu.
Pentru Omar P

ART. 296^32 din legea 571/2003 Cod Fiscal.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri
(1) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I - III, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară.

Daca citim cu un minim de atentie vom observa ca sintagma "daca doresc" face parte din alt film. Din filmul pe care il urmarim face parte sintagma "au obligatia" platii.
Asa ca am sa te rog sa citesti cu atentie .
Domnule, nu am studii juridice, dar totusi am studiat limba romana in scoala. In articolul acela scrie clar, "pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate".
Nu se specifica niciun fel de obligatie exceptand-o pe cea in care se doreste asigurare medicala.
Da , dpdv al limbii romane asa este .Pentru a dobandii calitatea de asigurat. Aceasta se produce la prima solicitare a serviciilor medicale ,Insa dpdv juridic problema este alta : daca prin legea sanatatii 95/2006 problema persoanelor fara venituri era reglementata la art 259 al.7 li. a.cu referire la ultimele 6 luni plus luna in curs pentru dobandirea calitatii de asigurat la. art.296^32 nu se mai face nici o limitare, intelegandu-se ca plata se va face pentru intreaga perioada imprescriptibila( de 5 ani).

Pe de alta parte Instantele s-au pronuntat de mai multe ori stabilind : " dobandirea calitatii de asigurat este corelativa obligatiei de plata, toti cetatenii avand obligatia de a se asigura si a contribui in sistemul public de sanatate"

Revenind la intrebarea initiala , legea nu prevede exceptii in functie de cuantumul venitului.
Deci practic obtinerea unui venit de 1 leu ne scoate de sub umbrela art 259 al 7lit.a si mai mult de atat elimina si calitatea de coasigurat sau de calitate de asigurat fara plata contributiei ca persoana cu handicap reglementate prin art 213 din legea sanatatii.
Bineinteles ca nu este moral ,nici uman, dar daca legea prevede devine LEGAL.
Iar Legea si Justitia nu inseamna obligatoriu Dreptate.

Ca o paranteza , persoane care nu au obtinut venituri in perioada 2008-2012 si au vandut un apartament pentru a-si rezolva problemele financiare s-au trezit cu decizii de impunere
de la CNASS pentru intreaga valoare x 5,5% desi Legea interpretata dpdv al limbi romane nu prevede.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se stabileste plata cass la venituri din chirii? perlutina perlutina Un cetatean, de alta nationalitate, care are o proprietate, pe care a inchiriat-o in Romania, si nu locuieste (nu are domiciliul in Romania, nu vine nici ... (vezi toată discuția)
Cass persoana fizica nerezidenta si cass pf fara venit lylyan lylyan Buna ziua O persoana fizica - din Spania, poate sa plateasca CASS in Romania? O pf fara venit poate sa plateasca numai CASS benevol fara pensie? Mulrumesc (vezi toată discuția)
Plata cass miltiade miltiade Cetatean roman ,ramane fara venituri incepand cu sept. 2012, plateste CASS direct la Ad.tia fiscala pana in luna martie 2013 inclusiv . Incepand cu 22 martie ... (vezi toată discuția)