avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se repartizeaza caldura la pausal?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se repartizeaza caldura la pausal?

o asociatie a renuntat la repartitoare. as dori sa stiu cum este corect sa se faca repartizarea cheltuielilor cu caldura? avand in vedere ca unii si-au schimbat caloriferele nu mi se pare corect sa se faca dupa cota indiviza, deoarece un calorifer de fonta radiaza mai putina caldura decat unui de otel.

multumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 17:49, 11 Noiembrie 2013
Intr-adevar, si ce spune Adam Grecu este adevarat. Coeficientul de modificare nu rezolva problema dereglarii instalatiei in urma modificarii SET ului, ar trebui sa fie doar o masura temporara. Modificarile afecteaza parametrii de functionare a instalatiei, eficienta sa. Normal si legal ar fi ca sa se revina la proiectul initial. Firmele de proiectare (foste institute de proiectare judetene sau nationale) mai au proiectele. Totusi, din 89 incoace temperatura de livrare a agentului termic s-a imbunatatit spre normal si nu ar mai fi necesar un surplus de SET.
Nici inventarierea si montarea de repartitoare nu ar fi o solutie, intrucat instalatia trebuie sa functioneze conform proiectului, nu dupa impresiile lui nea Pandele care si-a modificat instalatia.
Am vazut cum se spala un calorifer, am si ajutat un prieten la carat. Te cocoseaza.:D Ziceam in ipoteza in care nu are bani de schimbat caloriferul.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
darida, utilizator
Domnilor, nimeni nu ii impiedica pe locatari sa isi achizitioneze orice calorifer doresc. Ca Ion vrea sa foloseasca un calorifer colmatat si invechit este optiunea sau posibilitatea acestuia. Ca eu vreau sa folosesc un calorifer performant, imi aleg unul care corespunde necesitatilor mele. Ca ofera SET optim sau nu (adica, imi radiaza mai multa caldura sau nu) este optiunea mea. Fiecare foloseste ce vrea. Atentie! Asta nu inseamna ca eu prejudiciez cu ceva pe alt locatar dezinteresat sau puturos. Ca li se pare unora ca nu ar fi moral, asta e alta poveste. Acum, sa nu se supere nimeni, ca vacarul pe sat, ca nu are el calorifer bun sau curatat in casa. Sa puna mana sa il curete si vedem atunci ce cadura obtine. Am vazut calorifer cu opt straturi de vopsea... imaginati-va ce caldura dadea acesta. Repet este optiunea fiecaruia. Darida... modificarile, inlocirea caloriferelor, nu afecteaza parametrii de functionare a instalatiei RADET si nici eficienta sa. Un calorifer va radia caldura pana ce in camera se atinge un prag optim (nu mai are ce incalzi)... incepem sa vedem problemele de eficienta atunci cand stam cu geamurile deschise sau ne lipseste izolatia. Atunci sa ne facem probleme. Priviti in primul rand camerele, ca pe niste incinte ce trebuiesc incalzite si veti realiza ca indiferent de viteza sau puterea cu care incalzeste elementul el incalzeste aceeasi suprafata (intrebarea logica... sunt unii invidiosi ca altii se incalzesc mai repede?). Aici apare discutia SET. Sa nu uitam ca radiatorul este un schimbator de caldura... cand in camera s-a atins temperatura optima, radiatorul nu mai are ce incalzi, poate chiar preia din caldura acumulata in camera... Prejudiciul la pausal apare atunci cand Ion sta cu geamul deschis, cu tocurile crapate si caldura radiata de ,,orice foloseste el'' este disipata in atmosfera. Atunci el consuma inutil si genereaza costuri.
Iar despre SET avem aici ceva pe intelesul tuturor [ link extern ]
cvasile
"nimeni nu ii impiedica pe locatari sa isi achizitioneze orice calorifer doresc"
Afirmatia este valabila doar in masura in care se respecta SET-ul initial, putind sa difere materialul din care este fabricat. Poti sa speli vechiul calorifer pt a-i reda performantele initiale sau poti sa-ti cumperi altul nou, dar sa respecte SET-ul initial.
"Ca ofera SET optim sau nu (adica, imi radiaza mai multa caldura sau nu) este optiunea mea."
Gresit. Intr-o cladire colectiva de locuit nu faci ce vrei. Instalatia a fost proiectata conform standardului privind necesarul de caldura, tinindu-se cont la proiectare si de schimburile de caldura dintre apartamente. Apartamentele nu reprezinta un sistem adiabatic (produs în interiorul unui sistem închis, fără a ceda sau a primi căldură din exterior).
Modificarile la sistemul de incalzire pot afecta eficienta lui. SET-ul presupune anumite conditii standard, inclusiv presiunea si debitul agentului termic. Instalatia a fost proiectata, dimensionata pentru a da maxim de caldura cu minim de costuri, ceea ce presupune o anumita presiune, debit, viteza de curgere a agentului termic. Modificarile in plus sau in minus schimba presiunea si debitul agentului termic, cantitatea de caldura cedata, deci si eficienta sistemului. Sunt destule studii cu privire la efectele dezechilibrului hidraulic al instalatiei.
Eu am si stasul 11834 si ghidul. Va recomand si "Suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire, Costăchel. P. ş.a.(INCERC), Rev. Instalatorul, nr. 7/1998"
Intradevar, prea multe straturi de vopsea va impiedica o cedare normala a caldurii, izoleaza partial caloriferul.
din discutiile de mai sus inteleg ca "solutia" este montarea unui calorifer performant, pt ca oricum caldura se la plati la pausal, conform cotei indivize.
La ce va referiti cand vorbiti de "mai performant"?
Un calorifer nou, acelasi model, mai performant decat cel vechi, colmatat?
Un calorifer de aluminiu in loc de unul de fonta?
Faptul ca un calorifer de aluminiu sau otel se incalzeste mai repede decat unul de fonta, nu are importanta in cazul livrarii continue de agent termic, asa cum s-a mai spus. In schimb, la oprirea caldurii, cel de fonta va pastra caldura mai mult timp decat cel de aluminiu sau otel. Asemenea fenomene, care se pot sesiza pentru perioade foarte scurte la inceputul sau sfarsitul furnizarii de agent termic, chiar nu au importanta.
La acelasi SET, toate caloriferele, indiferent de material vor da aceeasi caldura, nu exista performante diferite, doar daca unul este nou si celalalt colmatat.
Ordinul M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02. Elaborat: INCERC, prevede principalele modele şi tipuri de corpuri de încălzire utilizate în clădiri de locuit, social-administrative şi similare acestora în România şi stabileşte mărimea suprafeţei echivalente termic a acestora (are vreo 50 de pag).
Link-ul indicat de cvasile are la sfarsit o trimitere la ghid.
Practic, puteti vedea in ghid ce SET are un element de calorifer pe care il aveti, inmultiti cu nr de elemente si aflati ce SET trebuie sa aiba modelul de calorifer pe care vreti sa-l cumparati.

Alte discuții în legătură

Contorizarea caldurii apartamentelor de bloc 1ELENA 1ELENA Buna ziua, sunt presedintele unei asociatii de proprietari la bloc. Toti locatarii sunt cu caloriferele contorizate cu repartitoare, de 4 ani.In acest an a ... (vezi toată discuția)
Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)