avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager

Buna ziua,

In urma cu 7 ani am incheiat un contract de vanzare - cumparare cu bunicul meu pe o garsoniera cu dreptul sau de uzufruct. Bunicul meu a decedat luna aceasta si as dori sa vand garsoniera.

Problema este ca in urma bunicului au ramas 2 mostenitori, cele doua fiice, mama mea si sora ei. Matusa mea mi-a spus ca nu pot sa vand apartamentul pentru ca va intenta un proces pentru partea ei la mostenire din acest imobil. Mama mea nu are nici o pretentie la partea sa de mostenire.

Din ce m-am informat, matusa ar putea castiga in instanta daca contractul se dovedeste defapt o donatie deghizata. Ce vreau sa stiu eu este daca pot vinde garsoniera si daca o fac ce se intampla daca matusa mea castiga procesul? Cum poate intra dansa in posesia partii cuvenite daca garsoniera a fost vanduta? Va trebui sa platesc o parte din pretul garsonierei?

Multumesc anticipat pentru orice ajutor,
Ionut
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
Ionutqmar, utilizator
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 20:45, 17 Noiembrie 2013

Cînd închei un act, e bine să te informezi. Costă, e adevărat, dar merită.

Asa este, e bine sa consulti cat mai multi avocati cu putinta. Asta este valabil si pentru contabili, medici, si alti consultati...

Insa cu tot respectul intrebarea mea se refera la necesitatea de a vinde acest imobil inainte de a intra in litigiu si vreau sa stiu daca pot face asta acum si care ar fii repercusiunile daca pierd. Primesc foarte multe raspunsuri pe langa subiect si un raspuns vag pe fix ce am intrebat.
Il puteti vinde, contractul va fi ok atata timp cat cumparatorul a fost de buna-credinta.
Totusi, vad ca vi se par neinteresante restul de informatii, in ele sta daca ii veti da matusii jumatate din garsoniera sau nu, poate era bine sa le fi apreciat si sa incurajati aceste raspunsuri.
O sa vedeti mai tarziu ce va poate costa lipsa de cunostinte.
De fapt si daca matusa castiga in instanta, nu trebuie sa ii dati matusii decat 37,5% din valoarea declarata la notar a garsonierei. Bunicul dvs putea sa transmita oricui 25% din bunul sau, asa ca ,chiar daca matusa va da in judecata nu obtine mai mult decat jumatae din 75% din valoarea garsonierei.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
pusa2mimi, utilizator
As fi calculat 25% maxim pentru matusa.
Intradevar matusa primeste doar 1/2 din ce i s-ar fi cuvenit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare garsoniera dupa vanzarea ei salomee salomee Am primit mostenire o garsoniera de la bunica mea care a decedat in 1997. Tin sa mentionez ca bunica mea avea 2 copii care au renuntat la mostenire in favoarea ... (vezi toată discuția)
Aspecte succesiune hingheru001 hingheru001 salut : am si eu o intrebare mama cu tatal meu sau despartit si eu sunt singurul copil , tatal meu sa recasatorit si bunica mea ( mama tatalui ) e bolnava rau ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare fictiv Wanna2211 Wanna2211 Buna seara. Se da următoarea speta. Bunica a avut grija de o sora care i-a făcut contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere pentru un ... (vezi toată discuția)