Pentru o persoana inchisa din luna octombrie 2013 in baza art 215 alin 123 din actualul Cod Penal, mai exact alin 3 referitor la inselaciunea in conventii, daca in baza noului Cod Penal, unde alineatul 3 inlatura raspunderea penala, cum il mai poate influenta alineatul 1 si 2?
dar asa cum arata art 244 in noul cod penal, considerati ca Inselaciunea in conventii, respectiv alineatul 3 din actualul art 215, este dezincriminata?
In urma cu ceva timp am fost inselat cu o suma de bani si am fost citat acasa sa ma prezint la judecatoria sec. 4 acolo unde se afla si inculpatul arestat si s-a dat o amanare pana pe 26 feb. Doresc sa stiu care sunt etapele pana la recuperarea prejudiciului si daca sunt sanse de recuperare . Se incadreaza in înșelăciunea (art. 215 C.p.) alin. 1, 3. Multumesc!
Dacă suspectul/inculpatul nu achită prejudiciul în timpul derulării procesului, în caz că va fi condamnat și se va soluționa și latura civilă, veți putea ulterior încerca recuperarea prejudiciului, având o hot. executorie.Doar că va fi greu dacă cel care v-a înșelat nu deține bunuri, nu obține venituri, mai ales dacă va fi o periodaă în penitenciar. Dacă v-ar plăti acum paguba, ar putes beneficia de circumstanțe atenuante și ca atare de o reducere a pedepsei sau chiar de o amânare a plicării unei pedepse.Sunt prevederi favorabile inculpaților în noua legislație penală, în cazul în care ei fac eforturi pentru îndreptarea răului produs. Se poate încheia un acord de mediere cu inculpatul, de care instanța va ține cont.Depinde și ce vă doriți , dacă țineți ca inculpatul să fie tras la răspundere penală
Daca v-ati constituit parte civila cu suma respectiva de bani, dupa rezolvarea actiunii penale, instanţa se pronunţă prin aceeaşi hotărâre şi asupra acţiunii civile, sanse de recuperare sunt in situatia in care inculpatul este solvabil, dispoziţiile din hotărârea penală privitoare la despăgubirile civile şi la cheltuielile judiciare cuvenite părţilor se execută potrivit legii civile.
Vin si eu cu o intrebare dupa ce am citit mai multe informatii privind inselaciunea in noul cod penal.
Am un amic care a fost condamnat saptamana trecuta la 4 ani cu executare intru-un dosar intrat pe rol in 2012.
ICJ a dat sentinta dupa vechiul cod penal, desi partea vatamata si-a retras plangerea in urmare achitarii de catre inculpat a prejudiciului. Declaratia de retragere a plangerii a fost clara si expresa, verificata chiar de 2 avocati.
Aveti idee de ce nu s-a anulat dosarul? Sau macar de ce nu i s-a dat pedeapsa cu suspendare avand in vedere ca nu au existat antecedente penale?
Multumesc anticipat.
As vrea sa il ajut cumva, daca sentinta este definitiva, mai exista vreo sansa?