avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciunea - noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciunea - noul Cod Penal

Pentru o persoana inchisa din luna octombrie 2013 in baza art 215 alin 123 din actualul Cod Penal, mai exact alin 3 referitor la inselaciunea in conventii, daca in baza noului Cod Penal, unde alineatul 3 inlatura raspunderea penala, cum il mai poate influenta alineatul 1 si 2?
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:54, 1 August 2014
Dosarul presupun că era deja într-o etapă avansată la intrarea în vigoare a noii legislații penale care, într-adevăr, prevede posibilitatea împăcării părților, până la citirea actului de sesizare.Retragerea plângerii prealabile nu este incidentă decât în cazurile în care acțiunea penală se pornește la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar la înșelăciune nu este cazul.
Dacă totuși achitarea prejudiciului ar fi avut loc după intrarea în vigoare a noului cod penal, și constatată eventual într-un acord de mediere, prezentat instanței, s-ar fi putut ține seama de el și, reținute eventual circumstanțe atenuante sau inculpatul ar fi putut beneficia de prevederile altor dispoziții favorabile prevăzute de noul cod penal.
Totuși, achitarea prejudiciului a fost avută în vedere la individualizarea pedepsei, în opinia mea.
Depinde și de situația celui condamnat, de antecedentele penale, dacă era recidivst și alte aspecte.
Adică, nu pentru orice situație inculpatul poate beneficia de instiuții precum neaplicarea unei pedepse sau amânarea aplicării unei pedepse, insitutții prevăzute de noul cod penal.
Nu inteleg ce s-a intamplat in mod firesc trebuia sa se dispuna incetarea procesului penal, asta este practica in instante acum in astfel de situati, partile se pot impaca la primul termen de judecată cu procedura completă, imediat următor intrării în vigoare a noilor reglementari.
Da, fara a se vedea dosarul de avocat nu se poate spune nimic.
Avocatii dvs. ar trebui sa va explice ce s-a intamplat.
Eu am judecati la ICCJ si am tot amanat din astfel de motive.
Amalia_S a scris:

dar asa cum arata art 244 in noul cod penal, considerati ca Inselaciunea in conventii, respectiv alineatul 3 din actualul art 215, este dezincriminata?


M-am judecat pe dezijcriminare si instanta suprema nu a considerat asa.
In consecinta, se pare ca nu a fost dezincriminata dar este posibil sa existe schimbari juridice.
Inca nu stiu cum a motivat instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiunea de inselaciune d_dumitrascu d_dumitrascu Infractiunea de inselaciune prin vrajitorie, daca exista dosar pe rol pentru aceasta fapta iar partile doresc sa se prezinte la mediator iar la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Dezincriminarea asocierii in ncp /efecte asupra obligatiilor in solidar dintr-o sentinta definitiva ianbxs ianbxs Daca printr-o sentinta ramasa definitiva la momentul intrarii Ncp am fost condamnat pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni in concurs cu ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa de 4 ani cu executare pentru inselaciune ContSters125947 ContSters125947 Buna ziua, Am si eu doua nelamuriri..fara a intra prea mult in detalii as dori sa va intreb daca vi se pare justificata poate prin comparatie, o pedeapsa de 4 ... (vezi toată discuția)