Buna ziua ,
Am mostenit , inpreuna cu unchiul meu , o casa la tara in care locuiesc ( find singura proprietate ) . Eu detin 3/4 iar unchiul 1/4 , are intrare separata si foloseste ocazional acea parte de casa fara a contribuii vreodata la cheltuieli ( curent , intretinere , impozit etc ) de 13 ani pe motiv ca oricum o sa-mi ramana mie el find cetatean strain . Deodata s-a hotarat ca vrea bani pe cota lui parte , daca nu-i dau bani o sa o vanda unor straini . Intrbarea mea este poate sa vanda sau sa inchirieze o cota parte fara acordul meu?
Va multumesc
Ar fi bine sa aveti chitante,facturi pentru imbunatatirile facute la casa, iar la unchiu ii puteti cere partea de impozit care ii revine doar pe ultimii 3 ani daca ajungeti in instanta. Daca nu locuieste efectiv acolo nu aveti ce "cheltuieli comune" sa ii cereti
Curent, intretinere, impozit, despre aceste cheltuieli comune discutam initial, acum pare ca discutam despre reparare acoperis etc.
Sigur ca si aceasta e cheltuiala comuna, insa faceti partaj si stabiliti tot si gata!
Eu intrebam doar daca are obligatia de a-si intretine cota parte si efectiv ce inseamna cota parte , fiecare caramida fiecare centimetru patrat , chiar daca nu locuieste acolo dar vine odata pe luna ?
Coproprietarii impart beneficiile si suporta sarcinile coproprietatii proportional cu cota lor parte din drept (in acest sens art 635 NCC).
Coproprietatea presupune doi sau mai multi titulari asupra bunului. (asupra aceluiasi bun)
Dreptul de proprietate al fiecarui titular este determinat in mod abstract, sub forma unei fractiuni matematice (1/4 si 3/4 in cazul dvs). Dreptul de proprietate este fractionat (cote parti ideale, abstracte din dreptul de proprietate), dar nu si bunul in materialitatea lui. Bunul nu este divizat corespunzator acestor cote parti. Dreptul fiecarui coproprietar se intalneste cu dreptul celorlalti asupra fiecarei particule ce alcatuieste bunul in materialitatea sa.
Fiecare titular poate sa dispuna liber (sa vanda, sa doneze etc) de cota lui parte (asa ideala, abstracta cum e) din dreptul de proprietate. Nu din bun, fiindca pana la partaj (imparteala) nu se cunoaste ..."partea lui" din bunul in materialitatea lui. Noul titular (cumparatorul cotei parti ideale/abstracte din dreptul de proprietate) va fi ...(impropriu spus) "in aceeasi amestecatura" (1/4 si 3/4) pana la partaj.
Coproprietatea inceteaza prin partaj. (se poate face in natura, daca bunul e comod partajabil / simplu de imartit in materialitatea lui sau prin atribuirea intregului bun catre unul din copartasi cu plata unei sulte catre celalat).
Corect , iar daca pana acum nu am facut partajul iar eu am investit o suma de bani in intreg imobilul pentru a o intretine si creste voloarea lui , unchiul meu nu are nici o oligatie ? doar ia crecut si valoarea cotei lui parte ( diferenta intre o casa intretinuta si una la care nici unul din coproprietari nu face nimic este mare ) . Nu are nici o obligatie pentru ca nu locuieste efectiv in ea? .Multumesc pentru intelegere .
Coproprietar
edmodis
Buna ziua,sunt coproprietar cu cota 1/2 dintr-un imobil tip casa,precizez ca celalalt proprietar este plecat din tara si de 10 ani nu a contribuit la plata ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla ?
JM15
Buna ziua,
Am si eu o intrebare.Dupa un partaj din 2010 prin sentinta o jumatate din casa mi-a revenit mie si jumatate fostului meu sot dar nu s-a facut ... (vezi toată discuția)
Mostenire
Anacrsitina
daca intr-o familie de 3 persoane ,tata,mama,fiu, casa si masina apartin pe din 2 sotilor,de ce dupa moartea unuia dintre ei,supravietuitorul are 1/4 din masa ... (vezi toată discuția)