avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cum pot recupera banii de la asigurari pentru masina ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cum pot recupera banii de la asigurari pentru masina avariata de SPIR?

Buna ziua as avea si eu o intrebare cum as putea recupera sau daca as putea o polita de asigurare din 2009 kind mascati (S.P.I.R)au tras dupa un infractor si o nimerit masina mea dauna find atunci de 6600 ron cu diviz dela servis .am poze cu procurori la fata loculuisi actele.Al doua intrebare eu cu sotia si fetita am fost socati pute fi mai rau ca glontu o intrat prin parpriz si o esit prin luneta am platit la avocati sa se ocupe de caz dar o zis dupa mult tinp ca ne luptam cu morile de vint ,As dori sa stiu pot da statu in judecata la CEDO?Pentru ca nu as dori sa ramanem numai cu keltuieli din partea mea find nevinovati prin sinplu fapt ca treceam cu msina prin acea zona.( inpuscaturi Borsa 05 aug 2009 ).
VA multumesc
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2013
Admin, administrator

< ati putea apela la un mediator si sa chemati responsabilii in mediere. in mediere nu exista prescriptii. oricum nu aveti nimic de pierdut.>

Bun de stiut si pentru alte situatii. Acest tip de consultanta interactiva intre colegi e cu adevat productiva.
Referitor la: <nu cred ca Ministerul de Interne poate sa ii dea bani cu titlu de despagubire in baza unei medieri mai ales ca ei stiu ca a operat prescriptia dreptului material la actiune.>
Corect si asta dar

Am putea impreuna sa gasim o posibila motivatie care ar putea insa sa schimbe optica pentru care Ministerul ar putea despagubi? Cu titlu de despagubire nu ii da. ..asta e clar. Alta varianta? exista? ar putea exista?

Nu este rea ideea cu medierea , daca insa gasim o portita pentru alt tip de despagubire. Este corecta si mentunea domnului av Lascoschi : actiune in justitie indreptata impotriva persoanei juridice care a produs prejudiciul material.
Daca nu ati exercitat aceasta actiune civila s-a prescris.

Domnul expert Cioban pe buna dreptate pune punctul pe i:
Art.75 din OUG 195/2002prevede>
Accidentul de circulatie este evenimentul care întruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel putin un vehicul în miscare;
d) s-a produs ca urmare a încalcarii unei reguli de circulatie.

Cel putin conditia de la litera d) nu este indeplinita.

Este insa un caz destul de complicat. Eu l-as lua ca si punct de reper pentru noi insine , pentru a intelege situatia. repet nu doresc sa contrazic pe nimeni ci doar sa caut orice varianta posibila sfatuindu-ma si cu altii.

Accidentul de circulatie este evenimentul care întruneste cumulativ urmatoarele conditii:
s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;
Corect. In Italia insa in ultimul timp a fost ( si inca este) foarte controversat acest subiect. In sensul ca Sent. 5032 /00 Suprema Corte Cass a dezbatut mult pe tema Art 75 OUG 195/2002 ( A 2054 C civ italian ) Problema care se pune este daca dauna produsa unui autovehicul oprit intr-un loc public poate fi colegat la circulatia publica . Regula generala este ca stationarea e diferita de circulatie. Sentinta insa puncteaza faptul ca: ( in sentinta se vorbeste de un incendiu izbucnit in masina care a cauzat daune unui magazin)
Stiu ca nu este acelasi lucru, dar plecand de la aceasta sentinta, pe cale de consecinta se afirma ca: atunci cand intre vehicolul stationat si evenimentul produs exista legatura imediata intre momentul precedent al circulatiei. ( nesso causale).
O alta sentinta ( Cass n. 3108/ 10 si Cass. n. 2092/ 12 afirma ca : " Circulatia este realizata prin miscare si stationare" Aici se vorbeste de Codul asigurarilor in care " defineste circulatia ca fiind: miscarea si stationarea pietonilor , vehiculelor si a animalelor pe strazile publice" De aici se trage concluzia ca " chiar si oprirea intr-o zona publica poate constitui circulatie".

Revenind la ale noastre: Domnul Georghe Rus afirma: < eu cu sotia si fetita am fost socati pute fi mai rau ca glontu o intrat prin parpriz si o esit prin luneta > Aici este important sa clarifice domnia sa ... pentru ca am putea incerca sa gasim legatura de cauzalitate.
Se aflau in masina in momentul un care s-a produs dauna respectiva ? Adica ei au iesit intacti , Deci se aflau in momentul respectiv ( cand glontul a intrat si a iesit prin parbriz) in masina ( stationata ) dar imediat ricollegabil la momentul circulatiei stradale? In sensul doar am oprit si nu am avut timp sa cobor ca s-a intamplat evenimentul?

daca am intelege mai bine poate ca nu e totul pierdut. Colegii ce spun?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daună auto provocată unei mașini parcate lângă a mea. acoperă rca paguba în aceste condiții? Diana0099 Diana0099 Buna ziua. Am scapat usa de la masina ( cand iesem de la volan ) într-o masină parcata langa. Masina pagubita e noua , julitura e vizibilă. Devizul ... (vezi toată discuția)
Fara permis mytyca545 mytyca545 am ramas fara permis la o tamponare in interiorul parcari kaufland desi scrie ca e parcare privata si ca nu isi asuma raspunderea pt incidente help my (vezi toată discuția)
Accident rutier? teonisia teonisia Buna ziua, Intr-o intersectie nedirijata, datorita lipsei de vizibilitate un autovehicul intra mai mult in intersectie ca sa se asigure.Alt autovehicul care ... (vezi toată discuția)