avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Evaluare incorecta in procesul de executare silita ...
Discuție deschisă în Executare silită

Evaluare incorecta in procesul de executare silita imobiliara

Apartamentul meu a fost scos la licitatie ptr un credit de nevoi personale neachitat,in valoare de circa 5000 euro.Precizez ca banca care m-a executat silit nu detine ipoteca asupra acestei case.

Apartamentul este ipotecat in favoarea bancii care m-a ajutat sa il cumpar cu credit ipotecar.Creditul este in derulare si banca creditoare nu m-a executat, eu platind ratele la termen.

Problema este ca evaluatorul bancii care m-a scos la licitatie a stabilit un pret enorm de mic, preocupata fiind sa isi recupereze datoria si atat.

Ca sa fiu mai clar, casa a fost cumparata initial cu 80 mii euro, evaluarea initiala a fost de 90 mii euro, iar in prezent, noul evaluator a stabilit un pret de 20 mii euro, desi casei i s-au adus multiple imbunatatiri fata de momentul achizitiei.

S-a ajuns la a 3-a licitatie., iar in publicatia de vanzare este scris ca apartamentul se poate vinde la un pret mai mic de 50% din pretul de evaluare nou stabilit, adica se poate vinde si sub 10 mii de euro, daca sunt 2 licitatori.

Intrucat , timpul ptr contestatie a expirat , as vrea sa stiu daca exista alta cale legala de atac in justitie ptr ca sa se stabileasca un pret decent de vanzare a casei la licitatie.

Am discutat si cu banca creditoare care mi-a spus ca ,de regula,la executare silita, pretul de evaluare este in principiu minim 50% din pretul initial de achizitie al casei, daca imobilul arata bine si este modernizat, este situat in zone f bune, cu acces f bun la liniile de transport public.

Casa mea intruneste acete conditii si totusi s-a evaluat doar la 25% din pretul de achizitie ! Este adevarat ca a fost doar o evaluare din exterior, insa evaluatorul a avut la dispozitie vechiul raport de evaluare intocmit la achizitia casei.


Intrebare

Ce trebuie sa fac ptr a obtine un nou pret de vanzare%( mai decent ) al casei la licitatie, in conditiile in care au fost organizate deja 2 licitatii fara succes

znicolae9 a scris:

Astazi am aflat( nu stiu daca am inteles bine )ca banca care m-a scos la licitatie ( cea care nu are ipoteca asupra casei ) nu castiga nimic din acest demers, intrucat eu datorez 46 mii euro bancii creditoare care a inscris ipoteca asupra casei din 2006, deci banii scosi prin licitatie vor merge la banca creditoare.

Intrebari

1) Ce castiga executorul chirofag vanzandu-mi casa pe nimic din moment ce banca pe care o reprezinta nu recupereaza nimic din datorie ?

2) Banca care a acordat creditul , banca care are de recuperat o datorie mult mai mare, 46 mii euro, nu se poate opune executorului chirofag dispus sa vanda casa si la 10 mii euro?

3) Revin asupra problemei , unde pot interveni legal, ptr stoparea chiar si temporara a acestui proces de vanzare care cu voie sau fara voie favorizeaza o inselaciune, in conditiile in care se accepta vanzarea la un pret atat de mic?

4) De ce accepta banca creditoare sa fie ea insasi inselata prin vanzarea ipotecii sale la un pret atat de mic?


se fura ca 'n codru, si dintr-o parte (de la debitori se fura casa in contul unei sume de nimic) si din cealalta (de la creditori- banci, prin favorizarea "samsarilor de casa" si nerecuperarea creditului).

e un mecanism diabolic care, teoretic (legal), n-ar trebui sa-l permita creditorul (banca).

Teoria spune ca nu se poate vinde un imobil daca pretul oferit este vil, adica derizoriu.

Marius Crafcenco, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti: "Banca are drept de dispozitie, ea poate sa nu accepte pretul si sa ceara reluarea procedurilor".

cum se determina banca sa faca asta nu se stie.

Bancile, camatari cu acte in regula
[ link extern ]
1) Banca creditoare poate contesta pretul de evaluare stabilit de catre executorul celeilalte banci, fara drept de ipoteca, in conditiile in care pretul de evaluare nou stabilit ptr licitatie reprezinta doar 25%din creditul acordat de catre banca creditoare ptr achizitia casei, creandu-se astfel posibilitatea vanzarii casei la 10%din pretul de achizitie?

2) Apartamentul are o logie in suprafata de 21 mp si o inaltime de 5(cinci) m, pardosita cu marmura si inchisa cu termopan,incalzita cu 4 calorifere fiind transformata intr-o frumos living

.Evaluatorul, desi logia este inscrisa in cadastru, si exista proiect si autorizatie de la primarie pe baza carora s-a facut aceasta amenajare, o considera ca simplu balcon neacoperit si nu o considera ca suprafata utila, drept urmare nu o ia in calcul la stabilirea pretului casei, rezultand astfel pretul de evaluare mult mai mic.

Practic se poate considera ca toata aceasta parte a mobilului evaluat este facuta cadou adjudecatarului !!!!!!!!

Intrebare

Se poate face , eventual, o plangere penala contra evaluatorului?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
znicolae9 a scris:

Practic se poate considera ca toata aceasta parte a mobilului evaluat este facuta cadou adjudecatarului !!!!!!!!

Intrebare

Se poate face , eventual, o plangere penala contra evaluatorului?


se descrie bine (asta e realitatea) mecanismul de inselatorie (culmea, de necrezut, e si creditorul, prin nevalorificarea ipotecii si nerecuperarea imprumutului, inselat de proprii prepusi) in articolul de mai sus.

la dvs. e o variatiune pe aceeasi tema.

eu tot pe asta as merge: plangere la procuratura/politie.


Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2013
ContSters257414, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi scos la licitatie un imobil, simultan, de catre 2 banci? mihai1667 mihai1667 Ma aflu intr-o situatie ff. delicata. Sunt executat silit de catre 2 banci. - Banca X m-a executat ptr 2 contracte de credit, unul ipotecar si altul ... (vezi toată discuția)
Executare bun cu ipoteca Timset Timset Am o casa ce am cumparat-o cu ajutorul unui credit si are o ipoteca de 140.000Euro. Datorita crizei, bunul nu mai are valoare de piata nici de ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil pentru suma ramasa de 3000 euro este posibila? ellamiki ellamiki As dori sa va pun o intrebare referitoare la una din situatiile in care sunt implicata si anume aceea de a renunta la casa ptr ca banca nu imi prelungeste ... (vezi toată discuția)