avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... administrator cu pretentii dupa incetarea contractului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

administrator cu pretentii dupa incetarea contractului

Buna ziua, doresc sa va supun atentiei urmatoarea speta:

Asociatia de proprietari a angajat, in luna ian.2009 un administrator, in functia de administrator-casier, cu contract de munca pe perioada de 3 luni, acest contract expirand pe 5 aprilie 2009.

Pe 9 aprilie (ieri), adm. vine cu o cerere - atentie - intocmita cu data de 02.04.2009, prin care solicita urmatoarele:
1. Efectuarea si plata anticipata a perioadei de preaviz de 20 zile lucratoare.
2.Plata sporului de vechime de 25% din salariul pentru perioada lucrata, conf. contractului colectiv de munca la nivel national.
3.Acordarea deducerii de personal pentru 3 persoane pe care le are in intretinere (sotia, un copil major de 24 ani, un nepot de 3 ani)
4.Plata unui spor de 50% din salariu pentru exercitarea unei alte functii - spune adm - cea de casier, conform art. 41 alin 3 lit.f din CCM.
5. Efectuarea si plata zilelor de CO care se cuvin pentru perioada lucrata.

Acestea sunt pretentiile.

Analizand aceasta cerere, am observat ca data depunerii este 09 aprilie, desi este intocmita cu data de 02. apr. Ne-am gandit ca prin acest siretlic, fostul admin incearca sa sugereze, in cazul unui eventual proces, ca a depus cererea inainte de incetarea contractului.

Trebuie sa mai spun ca, salariul adminului a fost negociat, si si-a primit salariul confrom contractului.

Putem noi, comitetul executiv, sa ii raspundem ca cererea sa nu poate fi solutionata deoarece nu mai este angajatul asociatiei?

Ce imi recomandati? Multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 18:14, 15 Aprilie 2009
Nu sunt de acord cu sporul de vechime de 25% - prevederea legala este in sensul ca acest spor este de MAXIM 25%. Cum poate fi obligat un angajator la acordarea maximului prevazut de lege? Nu neg ca exista jurisprudenta si jurisprudenta, dar, in principiu, salariul este negociat cu toate sporurile incluse, si acest spor de vechime este de minim 5%. Astfel, un salariu de baza care are un cuantum mai mare sau egal cu salariul minim pe economie pentru functia respectiva plus 5% poate fi considerat ca incluzand si sporul de vechime.
Din formularea textului de CCMUN 2007-2010, se intelege ca aceste sporuri se acorda ca exceptie de la regula - numai in locurile de munca unde nu sunt cuprinse in salariul de baza, regula fiind ca ele sunt cuprinse in salariul de baza.

Alta ar fi situatia daca formularea ar fi fost de genul sporurile se acorda in toate cazurile, cu exceptia situatiilor in care sunt cuprinse in salariul de baza;)

Da, intr-adevar, daca salariul stabilit prin contract este minim pe economie pentru functia avuta, se poate solicita sporul minim de 5%, pentru ca, nu-i asa, sporul nu poate fi considerat inclus in salariul de baza.
Eu va spun din experienta proprie ca la salariu minim si 20 ani vechime in munca (nu in specialitate sau altceva), salariatul a castigat 25%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Spor gestiune ancamavrodin ancamavrodin Poate cineva sa imi spuna in ce procent se poate acorda acest spor de gestiune si care este baza legala? Multumesc din suflet, o seara buna. (vezi toată discuția)
Spor de vechime laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Sporul de vechime are caracter permanent si obligatoriu?Care este temeiul legal?Mentionez ca lucrez in domeniul comertului,societatea nu are contract colectiv ... (vezi toată discuția)