avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In urma sãvârșirii de încredințare, voi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In urma sãvârșirii de încredințare, voi primi amendã penalã, amendã administrativã sau doar un avertisment?

Bună ziua/seara! Am 17 ani și dețin permis de conducere categoria B1. Sunt proprietarul unui moped marca Microcar, pe care l-am încredințat unui prieten, crezând că el deține un permis de conducere categoria A1. Pe parcursul deplasării, am fost întâmpinați de un filtru de rutină al poliției rutiere, iar prietenul meu s-a panicat și în loc să oprească a ocolit poliția. Dupa circa 1 km, distanță pe care am parcurs-o și pe sens unic inclusiv, am fost opriți. În urma testării, s-a dovedit faptul că prietenul meu nu băuse nimic, doar atât că nu avea permisul la el (pentru a putea fi ridicat de poliție). Domnii ofițeri i-au căutat numele în baza de date, negăsind vreun nume corespondent la oricare dintre cele trei categorii ce pot fi luate la 16 ani. Ideea este însă felul următor: Prietenul meu nu știa concret noua legislație, crezând că atestatul pentru mopede echivalează în prezent cu permisul de conducere categoria AM/A1. Eu știam de la el că poesdă permis de conducere. Se pare că amândoi am fost greșit informați. Poliția ne-a audiat la secție în prezența unui avocat din oficiu pentru că amândoi suntem minori. Niciunul nu avem antecedente penale, deci suntem la prima abatere, iar distanța pe care a parcurs-o prietenul meu la volan nu este mai mare de 3 km în total, după ora 23 când străzile sunt mai puțin populate. Ținând cont de faptul că nu am primit proces verbal pentru amendă contravențională, se poate spune ca poliția ne-a trecut cu vederea abaterile menționate mai sus? Sau ele vor reapărea în clipa în care primim citație prin poștă? De menționat că, în declarație amândoi am avut un alibi similar, dacă nu identic, fără să fi avut oportunitatea de a discuta detalii în prealabil. Mie mi-au fost înapoiate actele mașinii, cu fot cu talon și permisul de conducere, iar prietenului meu, buletinul. La ce ar trebui să ne așteptăm? Care este cea mai probabilă situație: Să luăm doar un avertisment, să fiim amendați administrativ sau penal?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 12:17, 19 Ianuarie 2014
cioan a scris:

Prietenul dvs. a condus mopedul fara sa aibe permis de conducere corespunzator categoriei vehiculului condus, ceea ce constituie o infractiune. Solutia procurorului de caz poate fi sanctiunea cu amenda penala/administrativa sau trimiterea in judecata.


Amenda penala numai instanta de judecata o poate dispune.
patrascu razvan a scris:



Amenda penala numai instanta de judecata o poate dispune.


Mi-am imbogatit cunostintele juridice, eu nefiind jurist de profesie. Va multumesc.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am condus microcar fara permis BogdanMH BogdanMH In data de 17.01.2014 am condus o masina marca Microcar, inmatriculata ca moped, si am fost oprit de politie. Am fost dus la sectie, impreuna cu proprietarul ... (vezi toată discuția)
Am fost oprit de catre un echipaj de politie gzincu gzincu Buna ziua, ieri in data de 02.06 am fost oprit de catre un echipaj de politie, eu fiind pe un moped impreuna cu un prieten. Am fost la sectie am scris o ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa risca? Ellena007 Ellena007 Buna ziua.Am si eu o mica problema.Am un prieten care a suferit un accident cu scutere,accident in urma caruia o persoana a decedat.Cel care a decedat,conducea ... (vezi toată discuția)