avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere fara certificat de mostenitor?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere fara certificat de mostenitor?

Buna ziua.
Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: vreau sa apelez la un mediator pentru o succesiune. Ideea este ca nu stiu daca trebuie sa ma duc intai la notar pentru a obtine acel certificat de mostenitor si apoi cu acest certificat sa ma duc la mediator, sau pot sa ma duc la mediator si apoi in instanta doar cu acordul de mediere pentru acea hotarare de expedient?
cine spune si in ce baza?
cititi legea 192/2006
mioara2012 a scris:

Mostenitori dupa defunct: sotul supravietuitor si un fiu.
Fiul vrea sa cedeze mamei partea de avere ce ii revine. De la notar i s-a spus ca daca face acest lucru vor veni alte rude sa preia din masa succesorala ce ii revine.
Poate fiul sa cedeze mamei, partea din avere ce ii revine si acest lucru sa il mentioneze in acordul de mediere, iar cu acest acord sa mearga mama lui la notar pentru a obtine certificatul de mostenitor?
Deasemeni, considerati ca este bine sa depunem acest certificat odata cu introducerea acordului de mediere in instanta?
Multumesc anticipat.

La notar, fiul nu poate "ceda catre mama" partea sa de mostenire, poate doar renunta la mostenire, adica la acea cota la care are dreptul in calitate de mostenitor al tatalui sau. Daca renunta, intr-adevar pot veni la mostenire (la cota sa) alti mostenitori.

Pentru un acord de mediere este recomandabil sa existe mai intai certificatul de mostenitor, unde sunt mentionati succesorii (mama si fiu, daca nu mai sunt altii), precum si cotele lor. Ambii sunt mostenitori, ambii sunt trecuti in certificat. Ca sa poata dispune de cota ce le revine, trebuie sa aiba mai intai dovada ca o detin, respectiv certificatul de mostenitor. Ulterior, prin acordul de mediere, fiul si mama pot decide in orice mod asupra modalitatii de impartire a mostenirii.

Cu acest acord se poate merge la notar, insa acesta nu emite un alt certificat de mostenitor, ci doar transpune acordul sub forma unui contract, incadrandu-l juridic in functie de sensul extras din intelegerea partilor, sau se poate merge in instanta, varianta mai convenabila financiar, intr-adevar.

In instanta veti prezenta certificatul de mostenitor (cel in care sunteti mentionati amandoi), precum si acordul de mediere, cu restul de documente necesare (contract de mediere, proces-verbal de inchidere a medierii, evident cererea de incuviintare a acordului, dovada platii taxelor judiciare de timbru).

Celelalte rude sunt un frate al defunctului care are 80 ani sau fiica fratelui defunctului.
Acest frate nu are nici o legatura cu averea defunctului.
Multumesc.
mioara2012 a scris:

Mostenitori dupa defunct: sotul supravietuitor si un fiu.
Fiul vrea sa cedeze mamei partea de avere ce ii revine. De la notar i s-a spus ca daca face acest lucru vor veni alte rude sa preia din masa succesorala ce ii revine.
Poate fiul sa cedeze mamei, partea din avere ce ii revine si acest lucru sa il mentioneze in acordul de mediere, iar cu acest acord sa mearga mama lui la notar pentru a obtine certificatul de mostenitor?
Deasemeni, considerati ca este bine sa depunem acest certificat odata cu introducerea acordului de mediere in instanta?
Multumesc anticipat.

Si de ce trebuie sa va mai complicati cu mediator si instanta????

Dupa acceptarea mostenirii de catre sotul supravietuitor si fiu, acesta din urma vinde va vinde cota parte de mostenire sotului supravietuitor.

Toate actele se fac la notar, daca va intelegeti.

Oricum iesiti mai ieftin, atat din punct de vedere al banilor cat si al timpului consumat, decat daca mergeti si la mediator si apoi in instanta.

... si, nu vad rostul unei actiuni in instanta, daca tot va intelegeti cu privie la succesiune!!!

Actul de vanzare-cumparare, numai un notar il poate incheia.
Carmen, ia vedeți și dvs. noile reglementări din Legea taxelor de timbru, cu privire la partaje și transfer drept de proprietate prin acord de mediere.Taxele de timbru se reduc la jumătate , iar timpul nu este deloc mare.
Am aceeași rugăminte ca și colega de moderare, să încercați să fiți obiectivă, să citiți legea și să nu mai dezinformați.Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ivi ivi Buna ziua. A-si dori cateva raspunsuri daca ma poate ajuta cineva. In 1990 a murit mama mea. In urma decesului ei nu s-a facut succesiune. Tatal meu s-a ... (vezi toată discuția)
Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)