avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detectivi - competente si obligatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detectivi - competente si obligatii

Sa presupunem ca "x" apeleaza la un detectiv particular, incheie un contract (indiferent de obiect). Pe parcursul investgatiei detectivul ia cunoastinta ca "x" a savarsit o infractiune. Care sunt obligatiile legale ale detectivului? Va pastra secretul?


Este posibil sa nu fi postat subiectul corect la "penal". Imi cer scuze.
Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2009
ContSters83008, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:40, 16 Aprilie 2009
:-/
trope_doi a scris:

Categoric, a fi detectiv particular (sau investigator, chiar platit de Stat) e o arta.
Din punctul meu de vedere un avocat care se respecta colaboreaza cu un detectiv particular – pt ca sunt cauze in care talentul unui detectiv, disponibilitatea acestuia, accesul - mai larg - in anumite conditii (diferite de cele ale angajatilor la Stat) sunt de mare ajutor...
Va doresc succes in activitate!



Asa e in SUA.
In Romania detectivii se afla de abia la inceput.
Peste 100 de ani probabil ca se va colabora cu detectivii particulari ( ma refer la cazuri serioase).
Dar nu cred ca o sa traim pana atunci.

Se poate colabora cu detectivii la divorturi.
Nu eu am colaborat ci partea adversa si dupa ce a inteles ca lucrurile sunt departe de a fi elucidate in ceea ce priveste legalitatea sau ilegalitatea acestei activitati a cazut la pace.Greu, dar a cazut...
Nu de alta dar chiar cheltuia banii aiurea...

avocat Claudiu Lascoschi
Desi cu un istoric de peste un secol,profesiunea de detectiv particular a fost cunoscuta in tara noastra indeosebi din filme,seriale T.V. si literatura beletristica. Acolo,regizori sau autorii i-au prezentat pe detectivi in culori trandafirii,cu calitati personale psihice si fizice deosebite ceea ce a creat,in mod firesc,dileme si a dat nastere multor semne de intrebare.
Necunoasterea genereaza rezerve si neincredere.
Mentalitatile invechite,care se manifesta inca la multi specialisti ,de teama dezvaluiri publice a asa-ziselor metode si mijloace specifice folosite in activitatea investigativa.
Greseala raportari la alte tarii.Ori,acest gen de oameni,nu numai ca nu vor apuca sa colaboreze ,dar nici nu vor contribui cu ceva la inlaturarea unor confuzii sau interpretari eronate.
Daca limitam activitatea detectivului doar la divorturi si la gen tradati in dragoste,test de fidelitate,va fi greu ...
Sper ca adevarati profesionisti sa contribuie din plin la formarea tinerilor si atragerea acestora spre aceasta profesie,asa cum sper ca cei deja formati,structurati in diferite asociatii,sa contribuie la inpartasirea cunostintelor.
Pentru stiinta-circotasilor- SEMPER VERITAS-

Detectiv Particular FILIP STELIAN
In afara de tehnica de lucru mai trebuie sa existe si tehnica de investigare.
Problema e ca nu prea ai ce sa investighezi in Romania.
Nu mai spus ca nici dreptul nu este conferit de lege.
De pilda, intr-un caz de omor detectivii particulari sunt inlaturati legal s-ar putea spune de catre organele de ancheta.
Tare as vrea si eu sa vad un caz in care detectivul particular incearca sa ajute la dovedirea nevinovatiei celui acuzat si arestat pentru omor.B-)
Oare Cioaca a incercat sa-si angajeze detectiv particular?

In Romania detectivii particulari nu pot face investigatii de capul lor si de aceea ziceam ca pana la urma se limiteaza la filaje pt divorturi.
Interceptari ale convorbirilor telefonice nu au dreptul sa faca :) evident ca sunt interzise.
Si supravegherea unei persoane este foarte discutabila din punct de vedere legal.
In penal se cer respectate anumite proceduri legale.
Detectivul ce respecta oare?:confused:

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detectivi particulari.utilitate sau inutilitate in cadrul procesului penal? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Cat de util ar putea sa fie un detectiv particular in cadrul procesului penal. Cat de bine ar trebui sa cunoasca legea penala pentru a nu exista riscul sa o ... (vezi toată discuția)
Angajarea in cadrul cabinetele individuale de detectivi particulari a altor detectivi AdiT AdiT URGENT! Vreau sa stiu ce act normativ, interzice Cabinetelor Individuale de Detectivi Particulari, sa faca angajari ( detectivi cu atestat), iar Agentiilor de ... (vezi toată discuția)
Informatia Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular Cine nu a avut un prieten,un coleg,o ruda care a trecut printr-un divort si nu a incercat sa il ajute? Cine nu a devenit suspicios,macar in gind,cind si-a ... (vezi toată discuția)