avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand se face declaratie sub juramant?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand se face declaratie sub juramant?

Acum un an am depus o declaratie scrisa olograf (cu propria mea mana) fara a depune niciun fel de juramant. Din declaratie rezulta ca pot fi considerat martor in favoarea reclamantului (acesta a suferit vatamare corporala grava).

Acum sunt chemat iar de politie, pentru a depune o noua declaratie, de aceasta data cu depunerea unui juramant inainte, si scrisa pe o foaie speciala (marturie banuiesc), ce va fi prezentata unui procuror. De asemenea, alt politist imi ia aceasta declaratie, diferit de cel care mi-a luat prima declaratie.

In ce etapa se afla cazul/dosarul cand eu semnez a doua declaratie? Este vorba de inceputul urmaririi penale? Este posibil ca invinuitul/inculpatul deja sa fi fost arestat inainte ca eu sa dau aceasta a doua declaratie (care e prima sub juramant pe care o dau)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:43, 22 Aprilie 2009
Daca va retrageti marturia mincinoasa, inainte de a avea consecinte juridice, nu veti fi pedepsit. daca totusi s-a ajuns la arestarea inculpatului, s-a dat o solutie, s-a pronuntat o hotarare iar retregerea marturiei mincinoase are loc dupa ce s-au petrcut aceste lucruri, veti beneficia de o reducere a pedepsei
Se poate da o solutie care sa duca la arestarea inculpatului numai pe baza declaratiei olografa? Din cate am inteles aceasta este folosita doar in scop orientativ.
Daca exista alte probe si declaratia dvs nu are nicio relevanta juridica nu o sa va mai deranjeze nimeni.
Intr-adevar, s-ar rezolvat. Inculpatul nu fusese arestat inca, asa ca am scapat fara nicio sanctiune =D>.
felicitari:)

Alte discuții în legătură

Confruntare handsu handsu Daca in cursul anchetei confruntarea este obligatorie in cazul in care declaratiile partilor ( partea vatamata si invinuitul) sunt contradictorii , si nu ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Aducerea de martori mincinosi xuser xuser Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare... Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau ... (vezi toată discuția)