avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Actionar Dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Actionar Dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a primit un leu dividende in viata lui

Dupa marea teapa a privatizarilor in masa, bunica mea a devenit actionar la Dacia, actiuni care ulterior au fost "diluate" prin matrapazlacuri economice, pe care cei interesati pot sa le afle. In fine ... problema este astfel:

- bunica nu mai poate sa ia retete compensate
- nu se mai poate interna la spital fara sa mearga la urgente
- este obligata sa platesca 500 de lei datorie la fisc pentru ca este actionar la Dacia, probabil din dividente ... bani pe care nu-i pimeste de cand e soare pe cer.

Ce este de facut ?
- Exista vre-o posibilitate sa scape de datoria virtuala fara s-o plateasca ?
- Cum poate scapa de nenorocitele de actiuni cand nimeni nu vrea sa le cumpere ?

(Editat)

O zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: byrev , utilizator 15:16, 9 Octombrie 2015
sa inteleg ca dupa ce inceteaza plata ajutorului de somaj, se datoreaza impozite, chiar daca nu ai primit dividende, dar deti actiuni?
Cand ai venituri din salarii, esti asigurat prin efectul legii la Sanatate, asigurare care NU inceteaza odata cu pierderea calitatii de salariat. Daca iesi in somaj CASS se suporta din bugetul pentru somaj. Daca ai terminat si somajul si nu mai ai alta sursa de venit dar esti actionar sau asociat la vreo firma, iar acea firma acorda cel putin 1 leu dividende, se cheama ca ai venituri din dividende si atunci statul iti calculeaza cel putin o suma minima de plata la CASS. Idem daca ai banii de inmormantare pusi la banca, dar nu ai pensie sau alte venituri si ai castigat cel putin 1 leu dobanda, la care s-a calculat impozit pe dobanda 16%, statul va calcula CASS cel putin suma minima de plata (cca 40 lei pe luna).

Dar asta se intampla numai in cazul in care NU ai o sursa de venit clasica (salariu sau pensie)- cazul de fatza. Daca ai venit din salariu, pensie, arenda, etc. CASS se calculeaza prin aplicarea cotei de 5.5% la venitul efectiv realizat. Astfel statul se asigura ca incaseaza de la un asigurat la Sanatate cel putin o suma minima de plata de cca. 40-45 lei pe luna, adica 5.5% aplicat la salariul minim brut pe tara, existent in anul de calcul.

Daca stiti ca ati avut dividende in sume mici sau venituri din dobanzi bancare, in perioade in care NU aveati alte venituri e bine sa va interesati daca nu cumva aveti CASS de plata calculat la suma minima prevazuta de lege + eventuale majorari si penalitati, daca trebuia sa platiti si nu ati platit la timp (Fiscul, de multe ori nu a trimis niciun fel de instiintare de plata pentru aceste sume).

Asa e creionata legea asigurarilor de sanatate in Romania, cum ca au dreptul sa ia si pielea de pe om, in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani, anteriori datei prezente.
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
kres, utilizator
Va multumesc pentru rapsunsuri dar prea multa lumea tine cu sistemul incat sa scapam vreodata de sclavia in care am fost aruncati ... "in numele legii" totul este posibil pentru ca "unde-i lege nu-i tocmeala" numai ca legea nu este facuta ptr popor, nu are omenie, bun simt si etica, litera legii dupa revolutia din '89 reperzinta cat mai mult posibil interese corporatiste, interesele grupurilor de influenta, asta-i realitatea intr-o economie capitalista, altfel nu ar functiona iluzia :)

In fine, tin sa va lamuresc ca problema bunicii a fost pe deplin rezolvata si nu va mai avea vreodata probleme, niciodata.

Pentru cei care va intrebati cum, raspunsul se afla intr-o vorba "de duh" : de taxe si de moarte nu scapi niciodata. Nu a putut sa fie internata la spital, starea ei s-a agravat si evident ca a scapat de toate ... AMIN !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Plata cas la anaf cu declaratia unica forumistul forumistul Am profit de 40000 lei pe tot anul fiscal din vanzarea de actiuni pe bursa de valori. Am contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii Suma asigurata e ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)